Erős kormány, nagy felelősség

2015. május 21. 17:59

Mert bár David Cameron miniszterelnök kétségtelenül felszabadulva érezheti magát, hogy nem kötik meg a kezét a liberálisok, a mindössze 12 fős abszolút többséggel mégsem tehet azt, amit akar.

2015. május 21. 17:59
Heckenast László
Messzelátó

Ebben a helyzetben nehezen teljesíthető választási programpontnak ígérkezik a Tony Blair kormányzása idején elfogadott Emberi Jogi Törvény (Human Rights Act) visszavonása, ami már kommunikációs szinten is rosszul hangzik. Pedig a kormány nem az emberi jogok lábbal tiprására készül, hanem csak egy olyan új törvénnyel – a Brit Jogok Törvényével – váltaná fel a jelenlegi törvényt, amely megszüntetné azt az előírást, hogy a brit bíráknak figyelembe kell venniük a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága állásfoglalásait és ítéleteit. Ezt a koalíciós kormányzás idején a Liberális Demokraták egyszer már megakadályozták, így a konzervatívok joggal számíthattak újabb vétóra. Most viszont a Felsőház igyekezne megakasztani a törvénytervezetet, így Cameron várhatóan késleltetni fogja az előterjesztést.

Szintén nagy politikai ára lenne a szociális kiadások beígért 12 milliárd fontos csökkentésének, és nem segítené a Konzervatívok azon törekvéseit, hogy ne csak a gazdagok pártjának tekintsék őket. És bár most nem hivatkozhatnak a LibDemek tiltakozására, elemzők szerint „csendben” ejteni fogják ezt a célszámot, és más módon igyekeznek majd ledolgozni a deficitet.

A London környéki repülőtér-fejlesztés évtizedek óta halogatott problémájára is jól jöttek a Liberálisok, akik csak akkor járultak volna hozzá egy új kifutópálya építéséhez, ha az országban valahol másutt lezárnak egy repteret. Az opciókat vizsgáló bizottság jelentését taktikusan a választások utánra időzítették, de a sokak által preferált heathrow-i bővítést épp a Konzervatív Párt egyik legnépszerűbb politikusa, a most képviselői mandátumot is szerző Boris Johnson londoni polgármester ellenzi leghangosabban. A gyors döntés helyett itt is évekig tartó huzavonára számíthatunk.

Az Európai Unió-s tagságról szóló népszavazás ugyanakkor olyan választási ígéret volt, amelyről Cameron előre kijelentette: a koalíciós tárgyalások során sem hajlandó engedni belőle. Az, hogy most koalíciós partner nélkül ülhet tárgyalóasztalhoz az Unió vezetésével, kétségtelenül megerősítette tárgyalási pozícióját, és így nagyobb eséllyel érhet el olyan kompromisszumot, amellyel a tagság mellett kampányolhat majd.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. május 22. 09:19
hiiiii,a liberálisok nélkül még fingani sem szabad,nyasgem
puszika
2015. május 21. 18:28
Ahogy Cameront megismertük,még nagyon sok kunsztra lesz képes! Olyanokra,amelyekre Heckenast "messzelátó" kezéből kiesik a toll!!!
kuwiq
2015. május 21. 18:02
ez is nagyon fontos a mi magyar hétköznapjaink meg ilyenek: http://index.hu/belfold/2015/04/15/kinai_iskola_lesz_a_neptun_utcai_altalanosbol/ „Tudjuk, hogy László Tamás a körzet kormánypárti országgyűlési képviselője, de mit keresett a szülői értekezleten? Miért ült ki a legnagyobb természetességgel a Klik embere mellé, aki helyett ő válaszolt egy csomó kérdésre?” Ezt kérdezik a Neptun utcai általános iskola tanárai és a diákok szülei. Áprilisban derült égből villámcsapásként érte a szülőket, diákokat és dolgozókat, hogy megszűnik a XV. kerületi intézmény, a kérdéseikre nem kaptak megnyugtató válaszokat. László Tamás korábban a kerület fideszes polgármestere is volt. Amikor a tanári kar szülői értekezletet szervezett az iskolabezárásról, ő váratlanul megjelent és az illetékes tankerületi igazgató, valamint az önkormányzatot képviselő alpolgármester helyett „osztotta az észt”. „Pökhendi volt, szabályosan kioktatta a szülőket”, szavaiból világosan lejött, hogy „ha nagyon pampogunk, rosszabbul fogunk járni” http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/16/neptun-iskola-megzavarta-a-beiratkozast-a-tankeruleti-igazgato/ http://www.hir24.hu/belfold/2015/05/13/neptun-utcai-iskola-fideszes-kepviselot-sejtenek-a-hatterben/ http://static.origos.hu/s/img/i/1505/20150514budapest-2015-majus-14resztvevok-a8.jpg?w=951&h=633 http://www.neptunsuli.hu/ Kedves Szülők, Gyerekek, régi Tanítványaink, Kollegáink és Mindenki, aki mellettünk állt az utóbbi nehéz hetekben! Elérkeztünk szeretett iskolánk megmentésének utolsó állomásához, amely nem más, mint a magyar művészélet kiemelkedő személyiségei által támogatott "MŰVÉSZEK A NEPTUNÉRT" programunk lesz, melyet 2015. MÁJUS 26-ÁN, 17.30 órai kezdettel rendezünk az iskolában. Fellépnek: Benkő László (Omega) Czutor Zoltán (Belmondo) Kautzky Armand színművész Daróczi Tamás operaénekes Király Adrián színművész BLR rapper Neptun Suli diákjai Az iskola nem csak téglákból áll! A belépés díjtalan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!