A halál nem büntetés

2015. május 21. 10:04

Ha valóban bevezetnék hazánkban a kivégzést, az olyan fájdalommentes és gyors lenne, ami keveseknek adatik meg a természetes halállal. Vagyis mondhatjuk: ha így haladunk tovább, a gyilkosság elkövetése lehet majd hazánkban az egyetlen út az eutanáziához.

2015. május 21. 10:04
Bitó László
Népszabadság

„Számomra már az is elfogadhatatlan, hogy naponta százszor is hallhatjuk, olvashatjuk a halálbüntetés kifejezést, mígnem olyan elcsépelt lesz, hogy nagyobb visszhangot válthat ki nála egy iskolai sarokba állításról szóló riport. Méghozzá éppen az járul hozzá leginkább ehhez, aki meg akar győzni minket, hogy a halálos ítélet lehetőségének a bevezetése – vagyis az állam felhatalmazása az emberölésre – elrettentő hatással lehet azokra, akik a magánszektorban érzik magukat felhatalmazva a gyilkosságra. Például egy ellenük elkövetett vélt vagy valós vétség megbosszulásáért. A vérbosszúk korában a gyilkosság gyilkossággal való megtorlásának olykor csak az egyik család kiirtása vetett véget. Akkor jó volt, hogy a korona vagy az állam magára vállalta a bosszút.

Az évezredek folyamán bevezetett, kegyetlennél kegyetlenebb kivégzési módszerek mutatják, hogy az élet elvételének esélye önmagában nem bírt elégséges elrettentő hatással. A civilizált világban azonban a kivégzések módját egyre inkább úgy választják meg, hogy az ne járjon szenvedéssel. Feltételezzük, hogy ha valóban bevezetnék hazánkban a kivégzést, az olyan fájdalommentes és gyors lenne, ami keveseknek adatik meg a természetes halállal. Vagyis mondhatjuk: ha így haladunk tovább, a gyilkosság elkövetése lehet majd hazánkban az egyetlen út az eutanáziához.

Annak sem volt elrettentő hatása, ha akár a legnagyobb szenvedéssel járó kivégzést is nyilvánosan hajtották végre, sőt gyakran népünnepre adott alkalmat. Volt, amikor az elítéltek egész sora haldoklott kereszteken napokon át az utak mentén, de az, ami kiváltotta a büntetést, ezáltal nem szűnt meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. május 21. 15:15
"...naponta százszor is hallhatjuk, olvashatjuk a halálbüntetés kifejezést, mígnem olyan elcsépelt lesz, hogy nagyobb visszhangot válthat ki nála egy iskolai sarokba állításról szóló riport." ÉN ÍGY VAGYOK A FASISZTÁZÁSSAL.
kjkj945
2015. május 21. 15:02
bito faß
catalina9
2015. május 21. 14:54
Ezt a blőd felhőpatkolást...
áfonya
2015. május 21. 14:32
Viktornak TELJESEN IGAZA VAN! Nem kellenek a menekültek. Ti láttátok is ezeket? Én szállodaiparban dolgozom, rendszeresen jönnek. Hát hagyjuk is ezt a kultúrát, koszosak, büdösek, és egyáltalán nem európai színvonalú a viselkedésük. Volt egy 25 fő akik a szálloda előtti kertrészben várták hogy elszállítsák őket. Mocskot, kuplerájt, szemetet, és fertőt hagytak ott. Mint egy putriban, nem kevesebb mint 5 óra alatt.. Nem kellenek ide!! EUNAK A DOLLÁRKOMMUNISTA KÁDÁRFIGURÁKNAK FONTOS AZ IDEGEN ,ADJANAK RÁ PÉNZT HOGY AZ ORSZÁG TUDJA MIBŐL FENN TARTANI ŐKET. EGÉSZSÉGÜGY MÉG JOBBAN ELSZÁLL A SOK IDEGEN GYÓGYKEZELÉSE MIATT .VESZÉLYEZTETIK A MAGYAR EMBEREK GYÓGYELLÁTÁSÁT.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!