A PKP forradalmasítaná a magyar politika hatékonyságát

2015. május 04. 11:46

Ilyen programpontokban gondolkodunk: állami devolúció, önkormányzatok és autonómiák erősítése. Egykulcsos jövedelemadó, a jelenleginél legalább 10 százalékponttal alacsonyabb ÁFA.

2015. május 04. 11:46
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Ilyen programpontokban gondolkodunk:

1. Állami devolúció, önkormányzatok és autonómiák erősítése. Ügyészség kormány alá rendelése, ügyészi szakasz vizsgálóbírói felügyelete. Közhivatali visszaélések extra büntetési tétele pl. egyszerű sikkasztáshoz képest. Közbeszerzés pontos szabályozása. Közérdekű állampolgári felszólamlások és bejelentések különleges védelme. Rendőrség önkormányzati alárendeltségben + központi nyomozószervezet (FBI). Honvédség megerősítése.

2. Alkotmánybíróság feloszlatása. LB (Kúria) megerősítése. Esküdtbíráskodási rendszerre való fokozatos áttérés.

3. A területi alapú közigazgatás lecserélése túlnyomórészt e-közigazgatásra.

4. Egycsatornás, személyi számlás adórendszer (mindenki egyetlen -- saját -- adószámlára fizet, és folyamatosan nyomon követheti a befizetett adója hasznosulását, illetve összehasonlíthatja az adójával szemben álló, a személyére fordított, mások adójából rájutó közpénzeket, valamint a személyes egyenlegét). Az ennek alapjául szolgáló teljes, átfogó államháztartási transzparenciát minden demokratikus állam alapfeltételének gondoljuk.

5. E-népszavazás folyamatos bővítése helyi és országos ügyekben. Parlament vitatkozó jellegének erősítése a jogszabályalkotó feladataihoz képest.

6. Kétkamarás parlament, a második kamara nyitott vagy zárt listás sorsolással az állampolgárok összességéből kialakítva.

7. C-SPANhez hasonló folyamatosan sugárzó politikai csatorna országos és helyi tartalmakkal.

8. Egykulcsos jövedelemadó, a jelenleginél legalább 10 százalékponttal alacsonyabb ÁFA a mindenkori alsó 5-6 decilis fogyasztói kosarába tartozó cikkekre, amely átmenetileg kiegészülne kötelező szolidaritási járulékkal (luxusadó, ingatlanadó, vagyonadó stb. kombinációja), és ez mint bevétel lenne jóváírva a személyes adószámlán. Kötelező társadalomintegrációs programok az elmaradott térségekben és a lecsúszó, alacsony civilizációs szintű körzetekben.

9. Hosszabb távon szubjektív állam, azaz mindenki szerződést köt az állammal egy közszolgáltatási csomagra vonatkozóan, minél drágább csomagot kér (kvázi biztosítási rendszerben), annál több adót fizet. Az egyenesadót felváltaná a szerződésben megállapított adókulcs. A csomag váltható lenne meghatározott időközönként bizonyos feltételek mellett.

10. Magántőke az EÜ- és TB-finanszírozásba. Általános ellátás állampolgári jogon + magánbiztosítás. Orvosok közalkalmazotti státusának megszüntetése, állami minőségellenőrzés megerősítése.

11. Versenyképes, tudásalapú gazdaságot szolgáló posztfosszilis, főleg megújuló hordozókra épülő energiapolitika. Flexibilis közoktatás, állami és magánfelsőoktatás. Elit kultúra és innováció elismerése.

12. Egyre intenzívebb átmenet mellett az állami adóelvonások fokozatos csökkentése, kis, hatékony, transzparens, moduláris állam mint a társadalom facilitátora és beszállítója. A sikeresség és a közösségi élmény mint az állampolgári lojalitás alapja. Nyugatias nemzeti jövőkép.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. május 04. 17:28
"Ilyen programpontokban gondolkodunk: állami devolúció, önkormányzatok és autonómiák erősítése." ENNEK IGAZÁN ÖRÜLÖK. DE TÉNYLEG!
Szorgos Lajhár
2015. május 04. 14:10
Béndek álmában nem volt két macska is, amely játszott egymással?
Alarik
2015. május 04. 13:38
Béndek írásait szerintem fogjuk fel egyfajta hobbiként. Van aki pecázik, sakkozik, kártyázik, zenél, túrázik, meg ilyenek. Béndek passziója a országot/világot-szerinte-megváltó gondolatainak leírása, és közre adása. Ezen tevékenységében szépen békén kell hagyni. Egy csepp vizet se zavar.
Adalbert
2015. május 04. 13:17
„A területi alapú közigazgatás lecserélése túlnyomórészt e-közigazgatásra.” --> Wow, micsoda fasza konzervatív Béndek Péter :)) || „Nyugatias nemzeti jövőkép” --> Francia-berber, német-török, angol-hindu fúzió…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!