Kormányzati belháború: hátba lövik a Liget Budapest projektet?

2015. április 15. 17:39

Itt nem vélemények előadása, vagy szakmai diskurzus indul, hanem egy koncentrált támadás a Liget Budapest projekt elsüllyesztésére. Fideszes belháborúnak vagyunk tehát szemtanúi.

2015. április 15. 17:39
Zsuppán András
Válasz.hu

„Mit tesz isten, a mai napon, amikor közzéteszik a hivatalos tervpályázat eredményét, minden szerkesztőség megkapott egy ellentervet, amit Zoboki Gábor jegyez, és pont a Szent György tér nyugati oldalának foghíjtelkeire rakja az Új Nemzeti Galériát. Mellé érkezik egy teljes múzeumi koncepció is, amely a Liget Budapest által elhelyezni kívánt összes intézményt elköltözteti ide-oda a városba, a Néprajzi Múzeumot a Kilián-laktanyába, a Fotómúzeumot az Andrássy útra és így tovább. (Mindez ezen a linken részletesen átböngészhető.)

Az ellentervet kísérő sajtóközlemény szerint Zobokiék célja csupán az
»urbanisztikai diskurzusba való bekapcsolódás«, »szakmai vita« elindítása. Ezért fogja az építész április 17-én előadni álláspontját a Magyar Urbanisztikai Társaság által rendezendő konferencián, csupa olyan civil vagy értelmiségi előadó mellett, akik korábban élesen ellenezték a Ligettel kapcsolatos kormányzati terveket.

Ne legyünk naívak. Itt nem vélemények előadása, vagy szakmai diskurzus indul, hanem egy koncentrált támadás a Liget Budapest projekt elsüllyesztésére. Mindjárt van is egy komplett ellenterv, amire a kormány rábólinthat, sutba dobva három és fél év előkészítő munkáját, és két nemzetközi tervpályázatot, amelyeken a világ építészetének színe-java vett részt.

A Liget Budapestet ért támadás a kormány soraiból és a kormányzat közeléből érkezik: L. Simon a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a vári fejlesztések felelőse, Zoboki pedig nem csupán egy építész, hanem a Miniszterelnökség új vári székházának tervezője és közismert módon jó kapcsolatot ápol a kormányfővel, akinek állítólag nem tetszenek a ligeti tervek. L. Simon ez utóbbi pletykáról a Magyar Narancsnak sejtelmesen csak annyit mond: »Ezt tőle kell megkérdezni, mindenesetre én tiszteletben tartom a véleményét.«

Fideszes belháborúnak vagyunk tehát szemtanúi, aminek áldozatul eshet a századforduló óta legjelentősebbnek szánt kulturális városfejlesztés Budapesten, amit pedig maga a kormány talált ki, és indított el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2015. április 19. 13:40
Roppant naiv ember, aki azt képzelte, hogy a Ligetbe tervezett új hiperszuper épületekből akár egy szerszámos kamra méretű új építmény is lesz.
zoldfold
2015. április 16. 11:06
Lőjék csak hátba a Liget projektet. Az se látott még turistát, aki minden múzeumot egy helyre akar költöztetni.
BőröndÖdön
2015. április 16. 08:51
Az új tervek nekem sokkal szimpatikusabbak...
Peter8811
2015. április 16. 06:58
Kovács Laci bácsi. meg elvesztette a libidóját, vagy a molinóját, miután hasba lőtte, vagy hátba Éva nénit? Molinó, libidó mindig összetévesztem ezt a két ruhadarabot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!