Kórház a város szélén?

2015. április 29. 07:54

Tarlós István a minap említette, hogy Budapest új kórházát a Budakeszi úton, a volt OPNI területén építenék fel. A főváros vezetője ezzel markáns jelét adta annak a hajlamának, hogy gondolkodás nélkül kezdeményezzen dolgokat.

2015. április 29. 07:54
Pákozdi Imre

Tarlós István a minap említette, hogy Budapest új kórházát a Budakeszi úton, a volt OPNI (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) területén építenék fel. A főváros vezetője ezzel markáns jelét adta annak a hajlamának, hogy gondolkodás nélkül kezdeményezzen dolgokat.

A Budakeszi út kilométereken keresztül egy–egy sávos útvonal, reggel, délben és este valószínűtlen tumultusok színhelye. Ráadásul messze esik a város központjától, déli és keleti részétől. Tömegközlekedése egy szál buszjárat, ezért legfeljebb regionális kórháznak lenne alkalmas – persze, csak, ha a hozzá vezető út nem lenne már ma is oly végletesen zsúfolt. Egy korszerű kórház felépítése ott csillagászati összegekbe kerülne, hiszen „csontig” vissza kellene bontani a Ferenc József-korabeli hatalmas központi épületet, ami – az építéssel együtt - évtizedre ellehetetlenítené a környék életét.

Mindeközben az Alkotás utcán évek óta áll a Sportkórházhoz épített, két, szép kórházi tömb, befejezetlenül. Jól megközelíthető, mentőállomás és a mentőforgalom elősegítésére alkalmas, zártpályás villamosvonal melletti hely a város szívében, jó tömegközlekedéssel.

Van más példa is arra, hogy Tarlós és csapata megfontolatlanul szervezi az életünket. Nem vitatva a fonódó villamos szükségességét, erre vall, hogy azt a Széll Kálmán tér átépítésével egyidőben valósítják meg. Ezzel évekre, két helyen egyszerre blokkolják az Észak- és Délbuda közötti kapcsolatot, valamint a Rózsadombra való fel- illetve onnan lejutást. A Combinók pályájának ottani felújítása már csak hab a tortán – ennek sürgősségi jellege arra vall, hogy „profi” városgazdálkodóinknak a tervszerű megelőző karbantartás nem az erőssége.

Hogyan irányítható egy város alapos, mérlegelő gondolkodás és vérrel legalább félig teli puca nélkül? Utóbbi gondra példa a Városliget beépítése, illetve az, hogy mennyire nem szól bele ebbe az ügybe a város demokratikusan felhatalmazott önkormányzata. Kormánybiztosok rendelkeznek választott vezetőink, a város jog szerinti gazdáinak feje fölött, akár a Liget Budapestről, akár a Budai Várról, akár a délbudai tudásközpontról van szó. A főváros irányítói, élén Tarlóssal, pedig óvatosan hallgatnak. Ami persze, visszatérve az új kórház helyéről alkotott elképzelésükre, lehet, hogy még a jobbik megoldás.

Pákozdi Imre

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. április 29. 09:39
Pákozdikám! Ugye az OPNI BEZÁRÁSA egy nagyon megfontolt cselekedet volt? Na elmész te a búsba,okostojás!!!!
kuwiq
2015. április 29. 09:19
https://sites.google.com/site/opniweb/home
vakhangya5
2015. április 29. 08:59
Van két idiótánk. Orbán és Tarlós. A franciáknak is volt egy. III. Napóleon. Csak ő egy élhető várost csinált Párizsból. Idiótákból is nekünk a legalja jutott....
vakhangya5
2015. április 29. 08:43
Keressen már valaki egy városépítészt Tarlósnak és magyarázza el neki, hogy mekkora baromság egy közlekedésileg szinte járhatatlan területre kórházat építeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!