Repül a kormány

2015. április 06. 09:53

Az embernek Keletre kell utaznia, hogy otthon érezze magát?

2015. április 06. 09:53
Lendvai Ildikó
Népszava

„Az embernek Keletre kell utaznia, hogy otthon érezze magát?

Igaz, csak a fele, és nem is végleg, hanem retúrjeggyel a testvéri Kazahsztánba. De azért az is érdekes, hogy miközben itthon tetőzik a bizalmi válság, a Quaestor-kormányból épp azok repültek el, akiknek a legtöbb magyarázni valójuk lenne: a miniszterelnök, a külügy-, a pénzügy- és az igazságügy miniszter. Kíséretükben a különgépen vagy száz üzletember és bizalmas, köztük Mészáros Lőrinc és felesége. Ismerem a dalt, miszerint »mindig kell egy barát«, de akkor sem értem: Mészároséknak mi dolguk van Kazahsztánban?

Hogy Orbán miért ment, az világos. Az Európai Unióban folyton csak vegzálják, újabban itthon sincs nyugta. Maga panaszolta: »az embernek Keletre kell utaznia, hogy otthon érezze magát«. Errefelé sokkal nyugisabb. Hogy mást ne mondjak, Nazarbajev elnök már 30 éve uralkodik zavartalanul, és sehol egy tüntetés. 1984-ben lett az akkor még szovjet tagköztársaság miniszterelnöke, később a Kazah Kommunista Párt elnöke, a Szovjetunió szétesése után pedig egyszerűen átült a köztársasági elnöki székbe. 30 év teljhatalom, nálunk meg pár rongyos esztendőért is morognak. Az edzett kazahok nem lepődtek meg akkor sem, amikor elnökük kicsit átírta a nemzeti himnuszt (miért ne, ha egyszer ehhez is ért), és ripsz-ropsz áthelyezte a fővárost. Az új székhelyen megépíttette magának a washingtoni Fehér Ház másolatát, persze jóval nagyobb méretben, hiszen ismerjük a szovjet kerti törpéről szóló viccet. Boldog ország. A magyarok még a Várba költözésen is kiakadnak. Ott bezzeg senki nem mer röhögni, hogy az elnök pártja a »Haza Fénysugara« nevet viseli. Miért röhögne, ha nem tetszik, van másik párt, azt meg Nazarbajev lánya vezeti. Bár az talán túlzás, hogy a hölgy amatőr operaénekesként időnként koncerteket ad népe boldogítására, plusz zsűrizi az ottani »Szupersztár«versenyt.

Ebből is látszik, mennyivel szabadabb világ van nálunk, valósággal el vagyunk kényeztetve. A magyar elitnek csak futballmeccsekre kell követnie a miniszterelnököt, ott meg hangversenyeken kell végigszenvedni az amatőr áriákat. Ahol még szotyola sincs.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karakter
2015. április 07. 09:40
Előmászott rejtekhelyéről Ildikó, és böffentett egyet!
Vén Csataló
2015. április 07. 09:03
Ildikó egyedülálló jelenség. Egy nöi tróger.
illiberator
2015. április 07. 06:50
Ez az amikor egy ótvaros komcsi cenzor "védi a demokratikus értékeket".
Peter8811
2015. április 06. 17:23
Nálatok a gumi lövedék repült, meg néha Aczél elvtárs cenzori iroda ablakából a félig telt koton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!