A világnézeti semlegességről

2015. április 27. 07:50

Európában a világnézeti semlegesség világnézete értelemszerűen a kereszténységtől való távolságtartást jelenti elsősorban.

2015. április 27. 07:50
Köntös László
reposzt

„Az már szinte közhelyszámba megy, hogy világnézeti semlegesség nem létezhet. Ismeretelméleti nonszensz. A világnézeti semlegesség is világnézet. Ez az ideológia egész egyszerűen azt akartja mondani, hogy nem azonosul semmiféle eddig ismert történeti valóságértelmezéssel, ide értve a vallásokat is. Azért »semleges« mert egyenlő távolságot tart minden eddigi vallási alapú elbeszéléssel szemben. Az alapja pedig a multikultúra eszméje, amely azon a meggyőződésen nyugszik, hogy a világnézeti sokféleséget csak akkor lehet megvalósítani, ha létrejön a világnézetileg semleges állam, amely nem sérti senkinek az érzékenységét sem.


Csakhogy ez egy csapdahelyzet, több szempontból is. Egyrészt a világnézeti semlegesség eszméjének filozófiai önellentmondása miatt. Egész egyszerűen nem létezhet olyan világnézet, amely mintegy  világnézetek felettivé, avagy azokon kívülállóvá tehetné önmagát. Ez azt jelentené, hogy megvan az az abszolút, mindenki által elismert viszonyítási pont, amelyhez képest a valóságról végleges, »objektív« ítéletet mondhatnánk, s amely nézőpontnak a fényében minden más valóságértelmezés elvesztette az igazságigényét. Egyezzünk meg abban, hogy a világnézeti semlegesség világnézete is csak egy a világnézetek közül, amely ugyanúgy, mint más világnézetek, az igazság megfogalmazására tart igényt. Európában a második világháború után valamely rejtélyes oknál fogva a világnézeti semlegesség világnézete vált uralkodóvá. A csapdahelyzet abban van, hogy már régtől fogva tudható, hogy ez a filozófiai konstrukció önellentmondás. Bukása csak idő kérdése.

Továbbá, a csapdahelyzet abban van, hogy Európában a világnézeti semlegesség világnézete értelemszerűen a kereszténységtől való távolságtartást jelenti elsősorban. Ez a körülmény egész egyszerűen lehetetlenné teszi, hogy Európa önmagát kulturális értelemben keresztényként határozza meg. Sőt, miután a multikultúra ideológiájául szolgáló világnézeti semlegesség rendkívül érzékeny arra, hogy a semlegesség jegyében érzékenységeket ne sértsen, beindul a különféle közösségi identitások szimbólumrendszerének a lebontása is. Ne csak a muszlim nők ne hordjanak burkát a nyilvánosság előtt, hanem a keresztet is ki kell tiltani nyilvános helyekről. Ez ugyebár a semlegesség.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. október 31. 22:01
Az első mondat egy egy mondatos, tökéletes, tömör korrajz.
Apáczai
2015. május 05. 08:23
"nem létezhet olyan világnézet, amely mintegy világnézetek felettivé, avagy azokon kívülállóvá tehetné önmagát." De igen. A totális liberális diktatúra világnézete. Maga a liberálfasizmus szellemi alapja.
Öreg
2015. május 02. 21:45
A cikket nem firkász írta! /A firkászok az újságírók!/ Egyébként az egyházak határon túli nemzetfenntartó szerepét jól érzékeli, de az ateizmust nem! Ha valamiben nem hiszek, az még nem álláspont!
Horst_Tappert
2015. május 01. 16:53
"A világtörténelem talán legszörnyűbb diktatúrái jöttek itt, Európában létre - bolsevikok, nácik" "ha a keresztény, meg a nemzeti Európa ide vezet" Nem nagyon érted te ezt. Pont az volt a lényege ennek a két rendszernek, hogy a kereszténységet elvetette. Nemzeti érzelemről a kommunisták esetében nem is lehetett beszélni (ott osztályharc volt), a náci Németország pedig soviniszta és idegengyűlölő volt. az pedig nem nemzeti érzelem. "akkor nem kell sem kereszténység, sem nacionalizmus" Magyarul te is úgy beszélsz mint a komcsik meg a nácik. Pont arról szól a történet, hogy ha VAN kereszténység és nemzeti érzelem, AKKOR NEM TÖRTÉNHET ilyen mocsok, mint az a két rendszer volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!