Amiért erkölcstelen minden valóságshow

2015. április 29. 14:16

Nem elég a műsor készítőit hibáztatni, a valóságshow műfaja maga lényegileg erkölcstelen.

2015. április 29. 14:16
Kis Miklós
Dinamó Műhely

Egy valóságshow szereplői mindig csak eszközök, semmi többek. Egy médiavállalat eszközei egy médiatermék előállításában, akikről azt sem tudjuk, milyen jogokkal is rendelkeznek. A szerződéseiket nem ismerjük. Nem tudjuk, milyen szankciókkal jár, ha kiszállnak a show-ból. Nem tudjuk, pontosan min alapszik a szerkesztők hatalma, hogy szinte bármit megtehessenek (illetve elősegítsenek/eltűrjenek, hogy a társak megtegyenek) a show szereplőivel. Vajon szerződéses kötelezettségeken vagy pusztán a jutalom vonzásán? A szereplők lényegi alkotóelemei egy terméknek, de nem munkavállalók és nem is alvállalkozók. Emberi méltóságukat vesztett csavarok egy pénztermelő gépezetben, akiket – úgy tűnik – a műsorkészítők szinte bármennyire megalázó helyzetbe hozhatnak, emberi méltóságukat semmibe vehetik.

Lehet, hogy némelyikük később jól megél a médiaszerepléseiből, másoknak esetleg teljesen tönkre megy az életük. Ez a termék – hiszen egy szórakoztatóipari termékről beszélünk – szempontjából érdektelen, így a termék előállítóit sem érdekli.

Minthogy egy valóságshow lényege szerint tagadása bármely fajta morálnak, így nem csoda, hogy a készítőiknek nem tűnik föl már az sem, ha a showban büntetőjogilag szankcionált események történnek. Ez történt az Éden Hotelben. Ne fogyasszunk aljas módon előállított termékeket - se ruhát, se valóságshow-t.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. május 03. 14:10
"Rengeteg nagyszerű Emmy-díjas valóságshow van." Nobel-díjas még nincs köztük?
Andre1bp
2015. május 03. 14:08
Az író a műfaj 10%-t (összezárós, mindenhol kamera) ismeri és így mond véleményt. Nagyon sajnálom, hogy a magyar nézőknek csak ez jut, valószínűleg a kereskedelmi TV-k olyan primitívnek tartják a lakosságot, hogy értelmes valóságshow-kkal meg sem próbálkoznak.
Andre1bp
2015. május 03. 14:05
Az író még nem látott normális valóságshow-t. Nem a TV2-ből kell kiindulni. Rengeteg nagyszerű Emmy-díjas valóságshow van.
balbako_
2015. május 03. 11:26
Egyszerűen a nézőit minősíti. Bámulni mást a klotyón, a zuhanyozóban, éjjel az ágyban ez mely szegmense a fennen hirdetett kultúrának? Egyszerűen sikerült a kereskedelmi tévéknek olyan alacsonyra tenni a lécet, ami alatt már nem lehet átbújni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!