Minden adott ahhoz, hogy megismétlődjenek a 2012-es diáktüntetések, és győzelemmel érjenek véget!

2015. április 20. 16:20

Ha ma úgy startol el a tüntetéshullám, mint 2012-ben, és ki is tartanak a hallgatók, akkor a meggyengült Fideszt térdere kényszeríthetik, és visszaszerezhetik autonómiájukat a kormánnyal szemben.

2015. április 20. 16:20
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Akkor csupán pár diák indította el a tiltakozási mozgalmat, senki se bízott a győzelmükben, a HÖK és a tanárok nem álltak teljes mellszélességgel mellettük, és az ereje teljében lévő Fidesz-kommunikációval kellett szembenézniük. Most az ELTE TÁTK-n a diákok és a tanárok közösen indították a mozgalmat, amelynek része a helyi HÖK is, sőt még a dékán is támogatja a tiltakozást. A kormányzati kommunikáció pedig szét van esve, a Fidesz médiaelérése az akkorinak a töredéke, a kormányzat megítélése pedig mélyponton van.

Akkor a diákok az állami férőhelyek drasztikus csökkentése és az egyetemi autonómia veszélyeztetése miatt mentek az utcára, most az indok olyan népszerű szakok megszüntetése, amelyekért eddig is a diákok fizettek. Ezt nehéz lesz megmagyaráznia a kormánynak. Miért ne tanulhasson az, aki még fizet is érte? De a mostani 6 pontban is előjönnek azok a követelések, amikkel már 2012-ben is találkoztunk, a vezérfonál pedig, úgy tűnik, újra a »Semmit rólunk, nélkülünk!« lesz.

Az ellenállásnak még alig ment híre, máris nagyobb fokozatra kapcsolt, hiszen a TÁTK-n hétfőn több óra helyett is információs sztrájkot tartottak, amelynek lényege, hogy a tiltakozó hallgatók bementek az órára, elmagyarázták, mi a helyzet, majd a tanár megszavaztatta, rendes órát tartsanak-e, vagy erről a kérdésről legyen szó. Pluszban pedig elengedték azokat a diákokat az óráról, akik az ellenállás valamelyik feladatában vesznek részt. Tudomásunk szerint, az órák elsöprő többségében az információs sztrájk mellett döntöttek.

Este pedig már nem csak a TÁTK, de a BME is fórumot szervez. Ez utóbbiban a piacon egyik legjobban teljesítő szakot, az ipari formatervezést szüntetnék meg. Ha a két fórum után a hallgatók együtt tüntetnének, az már lényegében a 2012-es diáktüntetések egysége lenne. Főleg hogy, a hírek szerint, a Corvinus, a Szegedi Tudományegyetem, a Pázmány és más intézmények hallgatói is csatlakoznak az esti fórumokhoz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. április 20. 21:20
Nem kell iskolába járni mindenki kap egy Dr-i diplomát mint Gyurcsány Feri bácsi.
polnemkor
2015. április 20. 21:11
Forrong a pesti utcza! Ez már a Forradalom! Megannyi Vasvári és Petőfi! Vive la République!
antioxi
2015. április 20. 18:21
Álmodik a nyomor. Ahogy József Attila mondta volt.
Julismama2
2015. április 20. 17:49
Már Koppány-Bendegúz is illegeti magát az ELTE tünti oldalán.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!