Tapolca: harmadikból lesznek az elsők

2015. április 14. 12:05

Figyelembe véve, hogy itt a Fidesz-KDNP jelöltje 2014-ben több mint 300 szavazattal győzött, „matematikai esélye” még mindig van a kormánypártoknak a győzelemre, valóban szoros végeredmény esetén pedig a szavazatok újraszámlálása sem zárható ki.

2015. április 14. 12:05
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ

„A múlt vasárnapi, tapolcai időközi országgyűlési választás nem jogerős eredménye azt mutatja, hogy a Jobbik sikeresen mozgósította stabil szavazóit, a Fidesz-KDNP mozgósítása azonban sikertelen volt, a baloldali közös jelölt pedig egyáltalán nem tudott profitálni a kormánypártok helyi népszerűség-vesztéséből.

A 2014-es adatokkal összevetve látható, hogy a Jobbik úgy lehet a szavazás győztese, hogy jelöltje jóformán ugyanannyi szavazatot kapott, mint tavaly – 20 százalékkal alacsonyabb részvétel mellett. Bár a Fenyvesi Zoltánra (Fidesz-KDNP) leadott szavazatok messze elmaradnak a Lasztovicza Jenőre 2014-ben leadottaktól, de a jobbikos és fideszes jelölt közötti különbség így is minimális, 261 – míg a baloldali összefogás jelöltje a szavazatok alig egynegyedét tudta megszerezni.

Előbbiek közötti szoros verseny azért is lehet fontos, mert egy, 472 szavazatot tartalmazó szavazókör adatait a külképviseletekről érkező voksok miatt csak csütörtökön-pénteken fogják feldolgozni. Figyelembe véve, hogy itt a Fidesz-KDNP jelöltje 2014-ben több mint 300 szavazattal győzött, »matematikai esélye« még mindig van a kormánypártoknak a győzelemre, valóban szoros végeredmény esetén pedig a szavazatok újraszámlálása sem zárható ki.

A kétségek és kérdőjelek mellett az azonban bizonyossá vált, hogy a korábbi kritikák dacára az új választási rendszer működőképes, az nem a »Fideszre lett írva«, hanem valamennyi jelölt számára garantálja a demokratikus verseny feltételeit és a győzelem esélyét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. április 14. 16:45
Ez a Fideszre írt választási rendszer már uncsi bolsevista magyarázkodás.
ormányos csillós
2015. április 14. 14:02
tapolcán nagyot buktak a vörös-narancs zsidópártok
Berecskereki
2015. április 14. 13:12
Baj van! ;-) A JR ügynökség úgy értesült, hogy a felbontatlan urnában 262 szavazattal többet kapott a Fidesz jelölt, mint a Jobbik.
Berecskereki
2015. április 14. 13:03
:-) A csattanó az lenne, ha az urnabontás után a különbség egyetlen szavazat lenne és az újraszámlálás során megállapítást nyerne, hogy az állás egyenlő. Így meg kellene ismételni a szavazást és az MSZP-s jelölt győzne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!