Öt tanulság a tapolcai választásról

2015. április 14. 14:32

Könnyen lehet, hogy a Jobbik előbb-utóbb beéri a Fideszt, és ezt mondjuk 2017 közepénél előbb jó lenne kezelni.

2015. április 14. 14:32
Ablonczy Bálint
Válasz.hu

„1. A Fidesz kikapott, mégpedig elsősorban a kormányzásával kapcsolatos elégedetlenség miatt.

Nem ezért az állításért kapok Szürkekardigán-díjat, de amikor a média, az elemzők, az időjárás, a jelölt, a kampány és jeti felelőssége kerül elő újra meg újra, nem lehet szó nélkül hagyni az őstényt. A Fidesz fél éven belül harmadjára kapott ki országgyűlési időközi választáson: egy fővárosi baloldali jellegű (Újpest), egy billegő vidéki nagyvárosi (Veszprém) körzet után egy jobboldali karakterű kisvárosi-falusi kerületet (Tapolca-Ajka-Sümeg)  bukott el. Mindenütt jelentős volt a korábbi kormánytámogatók távolmaradása, Tapolcán és a Káli-medence falvaiban korábban masszívan fideszes szavazókörökben győzött fölényesen a Jobbik.

2. Az előbbi állításból következik, hogy módosítani kell az irányon.

Hiába van még hátra három év a következő országgyűlési választásig, nem érdemes kizárólag a támogatottság ciklikus visszatérésében bízni. Ha a legkényelmesebb megoldásként minden megy tovább az eddigi vágányon, akkor a támogatottsági tendenciák sem fordulnak meg maguktól. Azaz könnyen lehet, hogy a Jobbik előbb-utóbb beéri a Fideszt, és ezt mondjuk 2017 közepénél előbb jó lenne kezelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. április 15. 07:54
Simicska jóváhagyta ezt a cikket, ugye? Az ő vesszőparipája az irányváltás, csak az ő médiájában írogatják ezt.
választópolgár
2015. április 14. 22:41
A fidesz nevű uszály iszonyú lassan fordul...nehéz lesz az irányváltás. Ki fog merülni kommunikációs trükkökben amiken már átlátnak a tvnéző gyerekek. A választópolgárok gondolkodásának törzsfejlődése túlhaladta a kommunikáció mindenhatóságába mint csodafegyverbe vetett hitet.
választópolgár
2015. április 14. 22:12
Kezelni? Még több állami tv csatornával? Propagandaportálokkal? Fizetett bértollnokokkal? Izraeli vízágyúval? Ezek eddig kontraproduktívnak bizonyultak.
balint60
2015. április 14. 18:54
AB 5. pontjában az IDŐKÖZI választások ellenzéki győzelmeivel látja igazolni az ORSZÁGOS választások Fideszre szabott szabályainak korrektségét. Ez durva hiba vagy tudatos csúsztatás: az időközi választásokon ugyanis nincs listás választás, nincs a győztest is(!) jutalmazó kompenzációs listára kerülés lehetősége és nem választhatnak könnyedén a hátáron túli honfitársaink(ellentétben a dolgozni "kivándorolt" polgárokkal). Az időközi választáson nem játszik szerepet az egyéni mandátumok számának durva megemelése, ami az országos választáson durván torzítja az arányosság elvét (a Fidesz kevesebb, mint 45%.a kétharmados mandátumot eredményezett, ugyanez az arányszám Németországban koalícióra kényszerítette Angela Merkelt). AB felkészültségéhez méltatlan írása ezen bekezdése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!