Ne rinyálj, hát te úgysem jársz vasárnap bevásárolni!

2015. március 14. 15:26

Az SZDSZ méltó örököse, a mérhető támogatottsággal nem rendelkező KDNP kitalálta, hogyan érdemes a népnek eltöltenie vasárnapjait, majd következetesen kiharcolta a senki által nem kért, de legalább sokakat nehéz helyzetbe hozó intézkedést.

2015. március 14. 15:26
Lakner Dávid
Alternatíva

„A kádárizmus csúcsra járatása látszik a boltbezárásnál is: az SZDSZ méltó örököse, a mérhető támogatottsággal nem rendelkező KDNP kitalálta, hogyan érdemes a népnek eltöltenie vasárnapjait, majd következetesen kiharcolta a senki által nem kért, de legalább sokakat nehéz helyzetbe hozó intézkedést. Holnaptól, de még inkább jövő héttől (elvégre most amúgy is nemzeti ünnep lesz) mi is érezhetjük majd áldásos hatásait.


És min csodálkozzunk akkor, amikor még a véleményformálók is adottnak veszik, hogy valakit csak az egyéni érdekei mozgathatnak, hogy semmiféle társadalmi szolidaritás nem játszhat szerepet nála? Végül is, a trafikokat se ostromolták meg, elfogadják majd ezt is: legfeljebb majd káromkodnak egy sort, ha vasárnap elfogy valami, aztán tovább lépnek, boltos ismerőse meg úgysincs mindenkinek. A vicces az, hogy épp azok a fideszesek fejtik ki hasonló gondolataikat, akiket tíz éve felháborított, hogy az emberek nem mozdulnak meg a kettős állampolgárság megszavazása érdekében. Nincs min meglepődni: a politikai elit is csak akkor és csak addig apellál társadalmi szolidaritásra, közösségiségre, amíg a saját jól felfogott érdekei úgy kívánják.

Sohasem dohányoztam, számomra nem okozott nehézséget, hogy a kormány folytatta a dohányosok elleni hadjáratát, hogy beszűkítette azok vásárlási lehetőségeit, akik felnőttként úgy döntöttek, hogy káros hatások ide vagy oda, ők mégis csak inkább cigarettáznának. Tovább megyek: kisboltom sem volt, így még csak be se kellett zárnom, miután a kormány ilyen csodálatos módon megnehezítette a helyzetemet. Mégis maximálisan elleneztem a lépést, mert képes voltam annak az igen egyszerű gondolatnak a belátására: attól még, hogy nekem nem rossz, másnak az lehet. Tudják, kedves fideszesek, azért, hogy a másikak majd velem legyenek szolidárisak adott esetben. Mondjuk mikor a kormány úgy dönt: ha valaki cikkeket ír, az bizonyítsa évente, hogy nem egy rohadt drogos gazember.

Az emberek ezúttal is képesek felfogni: attól még, hogy ők mondjuk nem járnak vasárnaponként bevásárolni, mások azért szívesen megtennék, ha már máskor erre kevesebb lehetőségük van. Sőt, az emberek annyira nem hülyék, hogy a Tutiblog szerzőjével szemben (és Ugró Miklóssal egyetértésben) képesek felfogni: ha egy nap kiesik, akkor tényleg kevesebb munkaerőre lesz szükség. Hogy a tisztelt Fidesz-védő publicista is megértse, egy egyszerűbb példa: azok a szerencsétlen diákmunkások, akik csak hétvégente tudnak beállni a kassza mögé, ezentúl majd csak fele annyi ideig tudnak majd dolgozni, és fele annyi pénzt fognak kapni. Márpedig egyetem, főiskola alatt nagyon nem mindegy, hogy egy kollégista mennyit tud összeszedni magának.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2015. március 15. 08:50
Persze, és Ausztriában, Németországban és Franciaországban miért lehet vasárnapi zárvatartást? Mert ott ugyanez rendben van, ugye? Csak itt fasizmus?
csurcsányi
2015. március 14. 23:18
A kádárizmusban 1989 előtt mi volt nyitva ?De akinek nem tetszik akkor menjen ki a németekhez vagy az osztrákokhoz vasárnap!
Brigadéros
2015. március 14. 18:56
Ezzel szőrmók emberkével nem nagyon szoktam egyetérteni, de néhány napja magam is az SZDSZ-hez hasonlítottam a KDNP-t itt a Mandin ennek a baromságnak az erőltetésében...
várúr
2015. március 14. 18:52
Ha már "rinyáról" van szó: Lakner szokás szerint nemcsak rinyál, bután hiteltelen. A kdnp mint "az szdsz örököse" akkora baromság, mint egy egész gulya. Lakner úgy gondolja, érdemes újságírás helyett bőgni. Én meg úgy gondolom, nem érdemes Laknert olvasni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!