Orbánékat elküldeni már nem elég

2015. március 19. 10:02

Tényleg túl sok a kérdés? Örülnék annak, ha ma Magyarországon csak 19 súlyos problémával kellene szembenéznünk. Interjú.

2015. március 19. 10:02
Lattmann Tamás
Lattmann Tamás
Népszabadság

A múlt vasárnapi tüntetés egyes szónokai – Kész Zoltán és Bokros Lajos is – utóbb mintha nehezményezték volna, hogy a kezdeményezésről nem tudtak. Velük miért nem egyeztettek?

Mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy bárki »széttrollkodja« az ötletünket. A közelmúltban láttunk már példát arra, hogy egy népszavazási kezdeményezést miként lehet ellehetetleníteni, ennek pedig mindenképpen elejét akartuk venni. Ezért nyújtottuk be múlt pénteken szinte titokban az aláírásgyűjtő íveket a Nemzeti Választási Irodához.

Politológusok szerint túl sok a 19 kérdés, s úgy vélik, a felvetett témák többségénél hiányzik az emberek személyes érintettsége. Ezzel kapcsolatban utaltak a 2008-as »szociális« népszavazásra, amely azért lehetett sikeres, mert tandíjat vagy vizitdíjat senki nem akart fizetni.

Tényleg túl sok a kérdés? Örülnék annak, ha ma Magyarországon csak 19 súlyos problémával kellene szembenéznünk. Akinek pedig nem tetszik ez a csomag, kezdeményezzen más ügyekben népszavazást. A lehetőség senki elől nincs elzárva, és ha valaki más fontos témákban is referendumot akarna, mi civil szerveződésként készek vagyunk azt támogatni.

Azt az érvet azért nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy a mostani kérdések sokak számára túl bonyolultak, nehezen értelmezhetők. Mindenképpen ilyen például az európai ügyészség felállítására vagy a zöldenergia hasznosítására vonatkozó felvetés.

Lehetséges, hogy túlbecsültük a választókat, és túlteng bennünk az értelmiségi sznobéria. Másfelől milyen alapon vonja kétségbe, hogy az emberek hajlandók gondolkodni? Benne van persze a pakliban, hogy mindez nem érdekel senkit. De ha nem próbálkozunk, soha nem derül ki, hogy tényleg van-e értelme egy ilyen kezdeményezésnek. Amúgy pedig meggyőződésem, hogy értelmes dolgokról kell végre társadalmi párbeszédet folytatni. Erre mi felkészültünk, és vannak elképzeléseink arra, miként lehet az első pillantásra nehezen értelmezhető kérdéseket is mindenki számára világossá tenni. Szerintem véget kell vetni a komcsizásnak, fasisztázásnak, nácizásnak vagy gecizésnek, mert az nézi le az embereket, aki azt gondolja, hogy ez kell nekik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2015. március 20. 10:20
"túlteng bennünk az értelmiségi sznobéria." Értelmiséginek képzelik magukat, de csak félműveltek, elballagtak a középiskolákból, úgy, hogy semmit sem voltak képesek felfogni az oktatott természettudományos tantárgyak anyagából. Gagyognak és ragyognak, mint Horger Antal úr József Atilla versében. Ezt tükrözi például: Zöld utat a zöld energiának! (Meg a zagyva gondolkodású sötétzöld propagandistáknak, akik mereven állítják, hogy) "a kormány sok ezermilliárd forintot áldoz a paksi atomerőmű bővítésére, ostoba intézkedésekkel akadályozza a sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb alternatív energiaforrások térhódítását." Ezek a félművelt alakok nem képesek felfogni, hogy az elektromos energia többlet nem tárolható el olyan könnyedén, mint egy levágott disznó a hűtőládában. A kieső termelőkapacitások pótlására más erőművi kapacitásokat kell létesíteni. Annyit a sok demagóg sötétzöld nem fog fel az elektromos energiatermelés problémáiból, hogy az elektromos energiatermelésnek összhangban kell maradni a mindenkori fogyasztással, különben a szolgáltató hálózatok összeomlanak, amire még az erőforrásokban gazdag Egyesült Államokban is voltak példák. Azt nem szabadna elhallgatni, hogy a nap nem mindig süt és a szél sem fúj mindig, de a fogyasztói igényeket akkor is ki kell elégíteni. Azt nem szabadna elhallgatni, hogy ez csak úgy lehetséges, ha a kieső termelő kapacitások pótlására másfajta erőművi kapacitásokat létesítenek. Ezek a beruházások sincsenek ingyen, ezek költségét is be kell kalkulálni egy normális embernek, másrészt ezen tartalék erőművi kapacitások szeszélyes beindítgatása és leállítása rontja ezek hatásfokát! Azt nem szabadna elhallgatni, hogy a német kormány miért az északi tenger partjaira telepíti a szélerőműveket és miért nem a kontinens belsejébe? Azt nem szabadna elhallgatni, hogy mekkora területet kellene napelemekkel betelepíteni ahhoz, hogy fedezze Magyarország energia szükségletét. A napenergia hasznosítása függ attól is, hogy egy területen mennyit süt a nap. Még olyan országokban is, mint az USA, a déli napfényes sivatagos területeken telepítenek ilyen rendszereket, főleg kisérleti jelleggel és ezek a fejlett USA energia ellátásában is csak hangyányi szerepet töltenek be. Költséghatékonyságuk sem rózsás.
béla 60
2015. március 20. 08:51
Hazaáruló az a kormány amely idegen hatalmak utasítását követve háborúba sodorja az országot ,pusztán egy kérésre !
Vadjoe
2015. március 19. 17:51
"Orbánékat elküldeni már nem elég" Ahhoz képest, hogy láthatóan még ez sem megy nektek, elég nagy a mellény. Balfaszok.
catalina9
2015. március 19. 17:22
Teccik, mikor ezek tésztán hízlalt, horpadtmellű kávéházi csimbókok "elküldenek"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!