Az M1 összeomlása – a bakik mennybemenetele

2015. március 21. 09:28

Nem kormánypárti sajtó-analfabetizmus van meg ellenzéki sajtó-analfabetizmus, hanem egyre kevesebb emberi tőkével és egyre több automatizmussal működik a tömegvélemény legyártása.

2015. március 21. 09:28
Döry L.
Fent és Lent

Az M1 indulásakor végigviharzó bénázás és bakiparádé olyan, az egykori sajtót leváltó online platformokon került kihangosításra, amelyek napi szinten bakiznak el címeket, neveket, évszámokat, idegen és nem idegen szavakat. Magnuk sme vagyunk kivételek. És mind a kettőn nagyon jól lehet szórakozni.

A dolog a leegyszerűsítő politikai értelmezésen túl már izgalmasabb: nem kormánypárti sajtó-analfabetizmus van meg ellenzéki sajtó-analfabetizmus, hanem egyre kevesebb emberi tőkével és egyre több automatizmussal működik a tömegvélemény legyártása. Egyre olcsóbban. Tisztára, mintha kapitalizmus lenne…

A közvéleményt kialakító professzionális infrastruktúrák, amelyeket 19. századi romantikából kifolyólag sajtónak vagy médiának nevezünk, gyökeresen átalakultak.

Vannak persze ősöreg trükkök, amelyek a Pulitzer-Hearst háború »Yellow journalism«-a óta változatlan formában működnek el. A 444 például pont ugyanolyan szentimentális propagandafogásokkal koverelte az ukrán krízist, ahogy Pulitzer lapjai az amerikai-spanyol- (meg az I-II.világ- és hideg) háborút.

(...)

 

A dezintegrált, vagy nem létező szerkesztés, a másolt tartalom, az eredeti tények felkutatásának és ellenőrzésének teljes hiánya szétesett, hibás tartalmakat produkál. Ennek még mindig jobban koordinált formája a kereskedelmi televízió/hírtelevízió stb., - emez dögunalmas, önismétlő, önmagára hivatkozó, önmagát reklámozó adat-/reklám folyam. Ennek inputokkal való ellátása szintén egyre kevesebb emberi energiát igényel.

Félreértés ne essék, nem nosztalgikus siránkozás ez, hiszen látszik, hogy a régi sajtó éppúgy az emberek átbaszására épült ki. És az is látszik, hogy az új véleményipari művek így is működnek és hatóképesek, hiszen fogyasztói és politikai magatartást hoznak létre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. december 12. 03:35
1992-93 körül a belga média szétesett, kezdők kezébe került az egész, csetlett-botlott aztán néhány év múlva TV-s díjakat nyert. Ez nem egy bonyolult szakma, inkább inasiskola. "Biztos vagyok benne, hogy jól össze fognak csiszolódni, ahogyan kell" +1 http://valasz.hu/vilag/fele-sem-trefa-29144/
Agnieszka
2015. március 22. 20:32
Bocsánat, (4)+12, de sokkal többnek tűnt, az "eredményeket" tekintve különösen!
Tatulus
2015. március 22. 20:32
Nem számít, mi a valóság - a ballibant "szürke" (szerintem fekete és nagyon sötét) - állomány úgyis eltekint ettől - naponta (mit - óránként) fogja behazudni az M1 újabb és újabb baklövéseit, minden apróságot, vélt hibát jól felnagyítva, a saját kárörvendő örömére! Persze, hogy a saját tapsoncai lelkesen fognak csámcsogni minden ilyen baromságon! Lelkük rajta,a közönség tetszése a lényeg, nem a ballhibbant károgás!
Tatulus
2015. március 22. 20:32
gekkecske - mivel idiótaságod túllépte a megengedett határokat kiikszellek - remélve, hogy talán - sok tanulás árán (már ha ráveszed magad) - jelenlegi értelmi szinted eléri a minimum szintet! Többet nem remélhetünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!