Kétharmadoznak

2015. február 22. 15:18

A Fidesz kétharmadozása a választópolgárok kb. egynegyedén alapult, és ha a Fidesz retorika szerinti „magyarságot” tekintjük 15 millióval, akkor 15%-nak felel meg a valóságban.

2015. február 22. 15:18
Tóth Zoltán
A szavazatok erejével...

„Kétharmadozik a Fidesz, kétharmadozik a KDNP, kétharmadozik a parlamenti ellenzék, továbbá kétharmadoznak a pongyola újságírók (tisztelet a kivételnek), a kétharmad a közbeszéd része lett: úton és útfélen, közterületen és magánházakban mindenki használja, mert azt hiszi, hogy tudja pontosan: mit jelent a kétharmad.

A kétharmadozás, mint köznyelvi kifejezés a Fidesz politikai retorikájának a terméke: a választási eredmények győzelmi jelentései úgy tálalták a választás eredményét, hogy az »a magyarok kétharmadának akaratából« született. A győzelmi mámorban az »elsöprő győzelem« bejelentésében – szándékosan - elfeledkeztek arról, hogy a választópolgárok 39%-a nem szavazott: 8 millióból 5 millió választó ment el szavazni. A Fidesz politikusai arról sem beszéltek, hogy a leadott szavazatok 44%-val győztek: 2,2 millió szavazattal megszerezték a parlamenti mandátumok (199) több mint kétharmadát (133), míg 2,8 millió ellenzéki szavazat a parlamenti mandátumoknak összesen csak egyharmadát (66) eredményezte.

A Fidesz kétharmadozása a választópolgárok kb. egynegyedén alapult, és ha a Fidesz retorika szerinti »magyarságot tekintjük« 15 millióval, akkor 15%-nak felel meg a valóságban.

Számmágia, amely összekapcsolódott a média kormánypárti uralmával: »Röviden beszélünk, hogy az egyszerű ember is megértse!« Ennek a politikai-médiai sulykolásnak köszönhetően a közvélemény többsége elhitte, hogy kisebbségben van.

(...)

Jogilag nagyon fontos a Veszprém megyei 1. és 3. sz. egyéni választókerületben a választás eredménye, de mi lesz azzal a képviselővel, aki bekerül az Országgyűlésben? Magára akaszthatja a »Megszűnt a kétharmad!« táblát, az ellenzék onthatja magából a »Megtörtük a kétharmadot!« jelmondatokat.

A közvélemény figyelmébe ajánlom: a Fidesz támogatottsága 900 ezer szavazóval csökkent. A parlamenti ellenzéki pártok közül a Jobbiké nőtt.

A választáson való részvétel minden választópolgár erkölcsi kötelessége!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. február 23. 00:28
A blogja szerint tavaly nyáron valami ifjúsági tábort vezetett Gyomaendrődön 7-16 éves gyerekek számára. Lehet, hogy pedofil is...?
Tervuren Dog
2015. február 22. 23:03
Komcsi geci. Jobb lett volna, ha meg sem szólalsz.
Fakutya Vigyora
2015. február 22. 22:24
Tóth szerint a választások vesztese a fidesz és tulajdonképp valaki más van kormányon.
kispufi
2015. február 22. 21:36
a független szakértő. elnöke is volt a függetlenszakértésnek. tán már 2002-ben is, emikével egyetemben. régi szép demokratikusan demokrata idők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!