Új fejezet

2015. február 11. 10:44

Határozottan javítja Magyarország megítélését a bankadó 2016-ban kezdődő fokozatos csökkentése, amelyet hétfőn jelentett be a miniszterelnök.

2015. február 11. 10:44
Kiss Gergely
Magyar Nemzet

A fentieken túl érdemes figyelembe venni, hogy az olajárak megfeleződtek, aminek következményeként évi 600–900 milliárd forintot lehet megtakarítani. Ha ezt a pénzt hazánkban beruházásokra és fogyasztásra költik, az jelentősen erősítheti a gazdasági növekedést. Szintén segíthet, ha az Európai Központi Bank új programjai lendületet adnak az uniós piacainknak. Ha így számolunk, kevésbé tűnnek túlzottan optimistának azok a londoni elemzői előrejelzések, amelyek erre az évre 3,9 százalékos gazdasági növekedést jósolnak Magyarországnak. Ne felejtsük el azt sem, hogy most sikerült rendezni a devizahitelesek helyzetét, ráadásul a hazai tulajdonú bankrendszer aránya elérte a kitűzött szintet. Egy szó, mint száz: a feltételek adottak ahhoz, hogy a kormány enyhítsen a bankadó mértékén, amelynek következményeként a vállalati hitelezés felfutását várják, ez pedig szintén jótékonyan hathat a növekedésre.

A teher mérséklése mellett a miniszterelnök más üzenetet is küldött a piacoknak. Megszületett ugyanis az a szándéknyilatkozat, amelyben a kabinet kiszámíthatóságot ígér, és lényegében vállalja, hogy nem törekszik többségi tulajdonra a bankszektorban, a meglévő részesedéseit három éven belül eladja, valamint nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek további terheket rónak a pénzintézetekre.

A piac kedvezően fogadta a vállalást, igaz, mindössze egyet kellett aludni ahhoz, hogy megérkezzenek a kétkedő vélemények is. A Financial Times olyan elemzőt szólaltatott meg, aki szerint az Orbán-kormány nem adja fel a szokatlan módszereit, legfeljebb az új helyzethez igazítja őket. Miután pedig az állam jelentős banki eszközök felett gyakorol befolyást, a bankadóval saját magát is terheli. A huhogók hangját azonban gyengíti, hogy a szándéknyilatkozatot a kabinet nem önmagával, hanem az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötötte meg. Mindez garanciát jelenthet arra, hogy valóban új fejezet kezdődhet a kormány és a pénzintézetek viszonyában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. február 12. 09:24
A szabadrablás folytatódik,ez a lényeg!
kuwiq
2015. február 11. 19:52
És ki fizeti be az így kieső hatalmas adóbevételt?
Barnabox
2015. február 11. 18:31
Ezek után, kíváncsi vagyok csökkenni fognak-e a tranzakciós költségek?
vanyádat
2015. február 11. 17:40
2010 körül emlékeim szerint 130-150 forint volt egy belföldi forint átutalás alapdíja az OTP-nél. Most több mint 500. Éljen a bankadó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!