Lehet, hogy meg sem épül Paks 2

2015. február 23. 10:25

Bizonyára helyes stratégia ápolni a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokat, de én a magam részéről biztosan nem atomerőművet vettem volna tőlük. Interjú.

2015. február 23. 10:25
Illés Zoltán
Magyar Nemzet

„Mi lenne a cél? Ön szerint is egy nagypolitikai játszma része az orosz atomerőmű- szerződés?

Az biztos, hogy Oroszország részéről főként stratégiai kérdés az erőmű megépítése. Felmerülhet például, hogy a tízmilliárd eurós hitel fedezete maga a paksi erőmű, vagyis még ki se fizettük a tartozásunkat, még fel sem épült a következő blokk, az orosz fél már birtokon belül lehet. Ráadásul, ha orosz atomerőművet veszünk, akkor orosz fűtőelemeket is veszünk, és ez teljes függőséget fog jelenteni a következő évtizedekben. A beruházás előkészítése ráadásul több év is lehet, a megépítés pedig nyolc évig is eltarthat. Addig pedig több választás is lesz Magyarországon. Elképzelhetőnek tartom, hogy a Paks 2 meg sem épül.

Ennek a véleményének köszönhető, hogy végül el kellett hagynia az államtitkári pozíciót?

Nyilván az is közrejátszott ebben, hogy nem szavaztam meg a paksi bővítést. A kormány szerintem ettől függetlenül is olyan politikát folytat, amelyben nem számít a környezetvédelem. Azóta megszüntették az önálló környezetügyi államtitkárságot, az önálló Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget, a Nemzeti Környezetügyi Intézetet, a kormánymegbízottakhoz helyezik a felügyelőségeket.

Ön évekig államtitkárként felügyelhette a környezetvédelmet. Ha valóban ennyire lesújtó a helyzet, akkor ön nem felelős ezért? Miért hagyta, hogy ezek a folyamatok elinduljanak?

Nem hagytam, ezért nem vagyok most államtitkár. Ki örül annak, ha felelős vezetőként elveszik tőle a környezetvédelemre és a természetvédelemre szánt európai uniós fejlesztési pénzeket? Ugyanígy elvették a megújuló energia ügyét és a vízügyet is tőlünk. Az egyiket vélhetőleg azért, mert már akkor atomerőműben gondolkodott a kormány, a másikat pedig részben azért, mert mintegy 300-400 milliárd forintot lehetett elkölteni az árvízvédelmi beruházásokra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorozmás
2015. február 23. 17:17
A sértett ember okoskodása, tele rosszindulatú, ostoba feltételezéssel. "A kormány szerintem ettől függetlenül is olyan politikát folytat, amelyben nem számít a környezetvédelem." Ez nyilvánvaló hazugság, minősíti kimondóját. Egyébként nyilvánvaló szakmai csúsztatásokat állít.
vanyádat
2015. február 23. 17:11
Az orosz erőmű drága, de legalább szar. Mondja a BME Energetika tanszékének docense. http://www.energia.bme.hu/hirek/135-roevid-hirek/394-dr-sz-janos-paks-ii-egy-szakember-szemevel?lang=
oskar
2015. február 23. 16:28
Az a baj, hogy politikai vágányra futnak az ilyenek! Mit nyertünk, mit vesztettünk, hogy nem épült meg Bős-Nagymaros???? Kiszámolta-e már valaki???? Az import "piszkos" ukrán villamos energia pedig jön. Az EU szerintem majd nemcsak a Magyar erőművekre írják majd elő kötelezően a porleválasztó, kéntelenítő, NOx csökkentő, beruházásokat, hanem az Ukrajnaiakra is. Úgy pedig az onnan jövő villamos energia is drága lesz. De akkor már az itthoni fosszilis erőművek nem lesznek beindítható állapotban. Ezt hozta a villamos energia piac liberizálása. Egyébként ennek voltak figyelmeztető jelei Kaliforniából már 10 éve. Ma a tudományos körökben bizonyított, hogy az atomenergia felhasználását villamos erőművekben sokkal veszélytelenebb a környezetre mint a fosszilisek. Szerintem még ma az atomerőműnek nincs alternatívája. A Szél, nap, vízi erőművek csak kiegészítik azt. Használva a földhőt egy tiszta jól ellenőrizhető rendszer lehet fosszilis nélkül!!!
kjkj945
2015. február 23. 15:55
""Illés Zoltán: Lehet, hogy meg sem épül Paks 2"" Illés Zoltán Lehet, hogy esze is lesz?? Ja megkezdik az ingyenes mécsesek kiosztását és a gyertyaöntő ipart felfejlesztik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!