Tétre, helyre

2015. február 26. 11:42

Az, hogy vasárnap az ország töredéknyi szeletén a választók megbüntették a kormányzó pártszövetséget, még nem jelenti, hogy az ellenzék egy országos választáson képes volna győzni.

2015. február 26. 11:42
Hancz Gábor
Kisalföld

De néhány dolgot azért jelent. Legfőképpen, hogy a Fidesz közvélemény-kutatók által mért látványos népszerűségvesztése nagyon is valós. Sőt: mára olyan mértéket öltött, hogy egy olyan körzetben lett vereség a vége, ahol a párt 2014 tavaszán 47–28-ra verte a baloldalt, októberben pedig a fideszes polgármester 54–32-es kiütést mért legnagyobb ellenfelére. Tanulság az is, hogy a sok induló ellenére a kabinettel elégedetlen választók jó része képes volt beállni az esélyes ellenzéki jelölt mögé. A baloldalnak azonban van oka a szerénységre: Kész Zoltán függetlenként nyert, nem kis részben éppen ennek köszönhetően. Nem tudjuk, ha az őt támogató összefogás logói az MSZP-étől a liberálisokéig akkurátus rendben ott sorakoznak a szavazólapon a neve mellett, vajon hány szavazó ikszel másként vagy sehogy.

Persze azt se higgyük, hogy Kósa Lajosnak volna igaza, aki szerint a mandátumot azért vesztették el, mert szavazóik tét híján nem voksoltak. 2010 tavasza óta egyetlen időközi választáson sem volt a vasárnapinál magasabb részvétel. A választók inkább nagyon is tudták, mi a tét: a kétharmad sorsa. Úgy látszik, a többség – Veszprémben és környékén legalábbis – most nem akar ekkora hatalmat látni a kormány kezében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Droite
2015. február 27. 00:18
Birka, nem furcsa hogy negyedgozzel hagyta elmenni Veszpremet a Fidesz. Kivettek a 2/3 - olos ajvekolas meregfogat idejekoran, 3 evvel a fontos valasztasok elott. Meg aztan minek most mar a 2/3 ad mindent elinteztek amit akartak. Csak az ilyen ostobak mint ez a bertollnok nem lat az orranal tovabb. Sokkal tobbet nyer a fidesz ezzel a veszteseggel mint nyer a baloldal a gyozelemmel. Ezt kellene felfogni pubikam.....
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. február 26. 17:22
Az, hogy megalkották a választási-csalási törvényt az még nem jelenti azt hogy a Fidesznek többsége van.
Wendriner
2015. február 26. 12:14
Kisalföld! Ugorgyunk!
péterx
2015. február 26. 12:11
1.A szerző is érzékelteti , hogy tulajdonképpen nem lehet tudni , mi a helyzet . 2.Jómagam arra buzdítok minden jobboldali szavazót , maradjon elkötelezett a kormány mellett , mert : a/ egészében jól teszi a dolgát . b/ csak rosszabb alternatívák vannak , tehát még a kisebb rossz elve értelmében is a kormány az ésszerű választás . c/ha Orbán kihúzott minkat az államcsőd szakadékából , akkor mi ebből értsük meg , hogy tud kormányozni . d/a 9 éve frusztrált ellenzék öröjöngése ne tévesszen meg . e/ Ugyanazok a balos emberek , akik 2002-ben blöfföltek-igérgettek , most is igérgetnek .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!