Volt kétharmad, nincs kétharmad

2015. február 23. 10:19

Praktikus szempontból nem olyan nagy veszteség ez, szimbolikusan és lelkileg viszont annál inkább: a Fidesz a 2006-os önkormányzati választások óta, azaz az elmúlt szűk kilenc évben nem vesztett tétmeccset.

2015. február 23. 10:19
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Veszprémben simán, nagyon simán győzött a baloldal által támogatott független jelölt. Már az is meglepett volna, ha Kész Zoltán szoros versenyben nyer, azt pedig el nem tudtam volna képzelni, hogy kilenc százalékpontot verjen a Fidesz által indított alpolgármesterre, Némedi Lajosra – mégis ez történt.

A veszprémi egyéni körzet elvesztésével megszűnt a kormánypártok kétharmados többsége a parlamentben. Praktikus szempontból nem olyan nagy veszteség ez, szimbolikusan és lelkileg viszont annál inkább: a Fidesz a 2006-os önkormányzati választások óta, azaz az elmúlt szűk kilenc évben nem vesztett tétmeccset. A friss közvélemény-kutatások alapján úgy tűnt, egyelőre sikerült stabilizálni a párt támogatottságát a tavalyi év végi népszerűségzuhanást követően. A veszprémi eredmény azonban sokkal rosszabb helyzetről tanúskodik, hiszen a biztos pártválasztók körében mért 45 százalék körüli Fidesz-támogatottságtól messze elmaradva csak 34 százalékot ért el a párt jelöltje egy nem balos választókerületben.

A Fidesz ugyancsak elszokott a vereségtől, ezért is érdekes lesz, hogy milyen következtetéseket von le abból, hogy az eddig jól működő eszközök elkezdenek nem működni. Hogy mit kezd azzal a helyzettel, hogy valami megváltozott. Hiába a hűtőmágnes, a telefon, az sms, a személyes megkeresés, majd két újabb mozgósító telefon, a párt támogatói nem mennek el szavazni – vagy elmennek, és nem úgy szavaznak, ahogy a Fidesz listái szerint szavazniuk kéne.

Ha Veszprémben egy baloldali párt jelöltje nyert volna, vagy legalább egy közismerten baloldali jelölt, akkor a régi baloldal joggal érezhetné úgy, hogy sikerült elindulni fölfelé. De nem így történt. A radikális libertárius nézeteket valló Kész Zoltán indítása inkább egy újabb tünete az egykori MSZP és SZDSZ örökségét hordozó kis baloldali pártok válságának. Ráadásul Kész győzelmével egy újabb politikai szervezet, a Polgári Platform is parlamenti képviselethez jutott, tovább színesítve (fragmentálva) a Fidesz-ellenes erők kínálatát.

Érdekesnek ígérkezik, hogy mihez kezd Kész a parlamenti mandátumával. Eddigi megnyilvánulásai alapján – néhány fordulat a vasárnapi győzelmi beszédjéből: „csalás”, „hazudozás”„tolvaj kisebbség” – könnyen elképzelhető, hogy Gyurcsányabb lesz Gyurcsánynál, ő is beszáll a Fidesz Legádázabb Kritikusa versenybe. De az sem kizárt, hogy függetlenségét feladva csatlakozik az őt támogató baloldali pártok valamelyikéhez. Elsősorban a DK adná magát, akiknek az ötödik képviselő érkezése frakciót érhetne.

Végül ott van még a Jobbik kérdése. A radikálisoknak Veszprémben nem termett ugyan babér, de nem is szerepeltek rosszul. Várható volt, hogy ez nem az ő választókerületük, számukra sokkal fontosabb lesz, hogy mire jutnak a másik, a tapolcai időközi választáson. A 2014-es eredmények alapján ugyanis az a körzet sokkal inkább hárompólusú, ahol a Fidesz büntetésének szándékával szavazni induló választópolgárok hasonló eséllyel választhatják a jobbikos alternatívát, mint a baloldalit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2015. február 23. 21:58
Ó! IÓ! XIÓ! EXIÓ! LEXIÓ! FLEXIÓ! EFLEXIÓ! REFLEXIÓ! NREFLEXIÓ! ÖNREFLEXIÓ!
tmmate
2015. február 23. 18:33
Nem az a baj, hogy elment a kétharmad. Talán jobb is. A baj az, hogy egy ilyen figura tud képviselői mandátumhoz jutni VESZPRÉMBEN(!!!), mint ez a pali. Persze még mindig kevesebb a kár, mintha gyerekekkel foglalkozna. Azért mégis jobban nézett volna ki, ha mindenki távol marad a szavazástól. Erre nem lehetnek büszkék a veszprémiek! Meg ez a szegény ország sem. Mindenkinek elment már itt a maradék esze? Innen, a sokszor annyira lesajnált, trágyaszagú Alföld közepéről ez nagyon cikinek látszik. Gratuláció a veszprémieknek! Királyi város! Persze minden udvarban volt egy bolond, akinek joga volt dumálni.
Valodi
2015. február 23. 15:38
A http://tutiblog.com/fidesz-veszpremben-zsenialisan-kiutotte-onmagat/ szerint: "..a lesajnált szavazóknak nagyon is világos elképzelésük van a jó államról és az ország ügyeiről. Ezért egyáltalán nem a 14. havi nyugdíj, meg a fullra tolt rezsicsökkentés miatt szavaznak a Fideszre, hanem mert hisznek abban, amit Orbán Viktor és Fidesz meghatározó arcai mondanak, ígérnek. És – mint tegnap megtapasztaltuk – kegyetlenül büntetnek, ha észreveszik, hogy a bizalmukba fogadott hiteles arcok helyett közéleti pojácák és bájgúnárok próbálják hülyére venni őket." Ezt a bűnt soha nem lesz képes korrigálni a Fidesz - soha többé nem hiszünk nekik!
Buga Tiborné férje
2015. február 23. 14:32
"Kürtőskalács: kár a gőzért? Szlovákia már bejegyeztette az EU-ban a sok vidéken kedvelt csemegét." Önfeladó "magyar" trollpolgárok! Legyen a legnagyobb gondotok a magyar érdekeket eláruló Zsideszt lealázó exfideszes orángután ünneplése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!