Ennyit nyertek a devizahitelesek a forintosítással

2015. január 19. 13:28

Jobb nem is belegondolni abba, hogyan gyűrűztek volna be a január 15-i események a hazai pénzügyi piacokra, ha a forintosítás nem történt volna meg.

2015. január 19. 13:28
Vonnák Balázs
Index

„Egy átlagos, teljesítő jelzálogadós havi törlesztőrészlete a devizahiteles probléma rendezése előtt 78 ezer forint volt, ami az elszámolás és a fair bankrendszer szabályozás következtében 25-30 százalékkal, vagyis több mint 20 ezer forinttal csökken.

A forint árfolyamának leértékelődése azonban néhány nap alatt eltüntethette volna a törlesztési teher legalább felét; a svájci frankkal szemben történt több mint 20 százalékos gyengülés önmagában 13 ezer forinttal emelte volna vissza egy átlagos, teljesítő svájcifrank-adós törlesztőrészletét.

Másképp fogalmazva: a forintosítás miatt ennyit nyernek havonta az érintett háztartások, ha a frank felértékelődése tartós marad. Ráadásul, míg a forintosítás okozta nyereség (pontosabban az elmaradt árfolyamveszteség) ugyanolyan arányban érint minden adóst, az elszámolás és a tisztességes kamat visszaállítása különbözőképpen, a hitelszerződések eltérő karakterisztikái miatt. A teljesítő adósok közel egyharmadánál például egy, a január 15-ihez hasonló gyengülés nagyobb mértékben emeli a törlesztőrészletet, mint ahogy az utóbb említett két intézkedés csökkenti, vagyis a forintosítás nélkül összességében romlott volna jövedelmi helyzetük. (...)

 

Jobb nem is belegondolni abba, hogyan gyűrűztek volna be a január 15-i események a hazai pénzügyi piacokra, ha a forintosítás nem történt volna meg – elég, ha csak a 2009 eleji és a 2011 végi eseményekre utalunk vissza. Az árfolyam gyengülése minden bizonnyal nem állt volna meg ezen a szinten, és a devizapiaci sokk átterjedt volna a többi pénzügyi piacra is, vagyis

  • egyrészt az egykori svájcifrank-adósok valójában még nagyobb veszteségtől menekültek meg, mint az a korábban bemutatott számításokból következik,
  • másrészt pedig a hazai pénzügyi rendszer, a reálgazdaság, és ezen keresztül minden magyar háztartás megspórolt magának egy újabb miniválságot annak összes következményével együtt.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2015. január 19. 19:02
Nyugtával dícsérd a napot! A késve fizetőknél nem annyi lesz a csökkenés, mert a késedelmi kamatok és a hátralék megelőzik az elszámolást. A "ne fizessünk, mert majd jön valamilyen bíróság, és eltörli, mert nem is volt svájci frank" és a "ha belépsz az árfolyamgátba aláírod, hogy többel tartozol, mint amennyit felvettél" hályogkovácsainak sokan bedőltek.
gudmen
2015. január 19. 15:02
decemberben 309-es euro forintosotással kiraboltátoka német...ugye milyen gördülékeny ment ez 3 éve amikor 180-on váltottátok le a frankot..szarháziak.. de elárulom a legtöbb házhiteleseknek van autohitele is..majd azt nem birja fizetni és ugy veszitek el házát..ki van ez találva.. ha a Zemberek érdekeit képvilsetétek volna..nem vártok öt évet nem tartjátok gyengén a forintot..azt hittem a maszopnál nincs aljasabb brigád..de ti szoros versenyben ott vagytok..
cutcopy
2015. január 19. 15:00
Nocsak, mégis volt hatása a köztévében megemlíteni a ballib médiák hallgatását kormánytati siker ügyben..?
Berecskereki
2015. január 19. 14:52
A Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint „Az eurózónás növekedés 2020-ig várhatóan továbbra is gyengécske lesz, ami árnyékot vet a magyar és a cseh gazdaság bővülésére is, hiszen minkét ország nagymértékben exportorientált: Magyarországon a GDP 105 százalékát, Csehországban a 79 százalékát teszi ki a kivitel.”, amely a belföldi fogyasztásra termelő beruházások növekedését igényelné azoknál a fogyasztási termékeknél, amelyeknél az alapanyag döntő része rendelkezésre áll. Ez lehetővé tenné a GDP és a belső fogyasztás növekedését és közelítene a kedvezőbb cseh export és belföldi termelés arányához. Ezzel akár 3 % fölé is lehetne emelni 2016 évtől a GDP növekedését. Ez egyben hangsúlyosabb felértékeléssel is járna. Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/hamarosan_johet_magyarorszag_felminositese.209040.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!