Emberkísérlet

2015. január 24. 10:43

A devizahitelesek több száz milliárdos tehernövekedésének megakadályozásánál jóval nagyobb veszélyt is elhárított a kabinet, amikor néhány éve felszámolta a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert.

2015. január 24. 10:43
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

„Régen kapott annyi dicséretet külföldről Orbán Viktor kormánya, mint a – svájci események fényében különösen – jól időzített forintosítás miatt. Ráadásul, ha kicsit alaposabbak a nemzetközi elemzők, akkor kijárt volna az elismerés egy korábbi magyar döntés miatt is.

A napokban ugyanis egyértelműen bebizonyosodott, hogy a devizahitelesek több száz milliárdos tehernövekedésének megakadályozásánál jóval nagyobb veszélyt is elhárított a kabinet, amikor néhány éve felszámolta a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert, amely még nyomokban sem tartalmazott valódi öngondoskodásra utaló jegyeket. (...)

Kísérleti nyulak voltunk egy olyan piramisjátékban, amelynek végén semmilyen garancia nem volt egy jövőbeli tisztességes nyugdíjra. Ezt igazolta a tizen-egynéhány éves működésük alatt elért »eredmény«, amely a legtöbb esetben csak az inflációt követte. A balliberális oldal – köztük azok az újságírók, akiket nem csak erkölcsileg támogatott a magánkasszák mögött álló pénzügyi lobbi – viszont mindig azzal érvelt, hogy a több évtizedes működés alatt sikerülhet kiköszörülni az olyan csorbákat, mint például a 2008-as válság, amikor a megtakarítások akár 20–30 százalékot is veszítettek értékükből. A kötelező magánkasszák lelkes támogatói arról persze mindig hallgattak, mi történik akkor, ha nem egy, hanem akár több ilyen gazdasági válság is összejön az évtizedes befizetési időszak alatt, ne adj’ isten valaki épp egy ilyen hullámvölgy után megy nyugdíjba.”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2015. január 24. 20:54
"Kísérleti nyulak voltunk egy olyan piramisjátékban, amelynek végén semmilyen garancia nem volt egy jövőbeli tisztességes nyugdíjra." A kecskékre bízták a káposztát. 2009. szeptember 25-én a Magyar Közgazdasági Társaság zalakarosi vándor gyűlésén, Kun János, a Bajnai-kabinet kormány-főtanácsadója a magánnyugdíjpénztárak államosítása vagy legalábbis kötelező jellegük megszüntetése mellett érvelt. "Mivel a magyar állam az 1997-ben elfogadott nyugdíjtörvénnyel járulékbevételeinek egy részét "átterelte" az államiból az úgynevezett magánnyugdíjpénztárakba, azóta pedig a költségvetés finanszírozza a hiányzó összeget. Ez idén (2009-ben) megközelíti a 370 milliárd forintot, amit csak hitelfelvételből lehet befoltozni, s ezt államháztartási hiányként kell elszámolni az uniós statisztikák szerint. A magánnyugdíjpénztárak okozta deficit a bruttó hazai termék 1,3-1,4 százalékát teszi ki évente, ezt fejeli meg a GDP 0,6-0,7 százalékára rúgó kamatkiadás, amit a hiány miatt kibocsátott állampapírok hozamaként fizet az állam a befektetőknek. Összességében a magán-nyugdíjpénztári rendszer az éves költségvetési hiányt tehát mintegy 2 százalékkal növeli. Kun János szerint az államadósságunk is 9 százalékkal lenne alacsonyabb, ha nem lennének magánnyugdíjpénztárak, aminek a valódi haszonélvezői nem mások, mint az őket működtető biztosítótársaságok, nagyobb bankok és alapkezelők. Arról azonban nincsenek nyilvános és valóban megbízható statisztikai adatok, hogy egy-egy pénzügyi csoport mennyit keres az általa üzemeltetett nyugdíjpénztáron. Csak sejteni lehet, hogy legalább háromszor megtérülhetett már a magánpénztárakba fektetett tőkéjük a pénztárak 12 éves működése alatt. A magánkasszák működési költségét a legszerényebb becslések is legalább évi 37 milliárd forintra teszik, ez bevételüknek több mint 10 százalékára rúg. A pénztárak vagyona idén várhatóan 2900 milliárd forint közelében alakulhat, miközben a társadalombiztosítás kasszájában miattuk keletkező hiány finanszírozása a költségvetésnek legalább 3700 milliárd forintjába kerül. A rendszer eddigi működésének tehát 800 milliárd forint a nemzetgazdasági vesztesége. A pénztárak megszűnésével az állam a pénztárak miatti adósságát szüntetné meg állítja a közgazdász." Ez arra utal, hogy a Bajnai kormány legbelső körei is érzékelték a súlyos problémát, azonban az ésszerű intézkedések meghozatalához akkor hiányzott az idő és a parlamenti támogatás.
Vén Csataló
2015. január 24. 17:21
A kormányzati kommunikáció egyik legcsúfosabb fiaskója a manyup megszüntetés. Hogy a bolsi média gyakorlatilag csont nélkül be tudta magyarázni a sok hülye prolinak, hogy ez az ő pénzük (úgy, hogy soha hozzá nem nyúlhatnak) és hogy a kormány "elvette" és elköltötte/elszórta - persze saját magára. A rendszerváltás óta elmúlt 25 egyik legszemetebb, legarcátlanabb közpénz-lehúzása volt a manyup. Százmilliárdokat toltak át az eftársak az adófizetők befizetéseiből a haveri bankároknak, hadd forgassák a maguk hasznára. Mindeközben az államnak éveken át, folyamatosan ki kellett pótolnia a nyugdíjkasszán ütött lyukat, persze mi másból, mint közpénzből, az adófizetők befizetéseiből, más területektől vonva el pénzt, vagy hitelt fölvéve. Hogy ezek az összefüggésekről mind a mai napig nem, vagy alig hallott a jónép - na ezért úgy kellene seggberúgni a kormányzati kommunikációt, hogy a pofáján csússzon Fokvárosig.
Berecskereki
2015. január 24. 14:38
Megmenekültek a szerb és horvát devizahitelesek? (2013. július) A horvát Večernji list hírportál oldalán az év emberének jelölték Radovan Dobronić bírót, aki júliusban a devizahitelesek javára döntött a bankokkal szemben. A zágrábi bíró még július elején adott igazat a horvátországi Frank Egyesületnek, amely a svájci frankban felvett hitelek jelentős drágulása miatt perelt be nyolc bankot. Dobronić az ítéletet azzal indokolta, hogy a bankok cselekedetei teljes mértékben ellentétesek a fogyasztóvédelmi törvénnyel, mivel nem tájékoztatták az ügyfeleket a lehetséges kockázatokról. A pénzintézetek változó kamatozású kölcsönöket kínáltak, a kamatokat egyoldalú banki döntésekkel, a hitelesek kárára változtatták, anélkül, hogy az ügyfeleik bármiféle információt kaphattak volna a számítási módszerről vagy a paraméterekről. Ezért a bíróság elrendelte, hogy a pénzintézeteknek fix kamatozás mellett, a szerződés napján érvényes árfolyamon kunára kell átszámítaniuk a hitel tőkeösszegét, a hiteleseknek eszerint visszakaphatják a bankoktól azt a pénzt, amennyivel eddig a jogosnál többet fizettek a hitelért. http://www.civilkontroll.com/megmenekultek-a-szerb-es-horvat-devizahitelesek/
egyetmondok
2015. január 24. 12:35
Az első Orbán-kormány idején,98-2002 között pont úgy létezett ez az "elátkozott" manyup,mint 2002 után. Hogyan történhetett,hogy 98-2002 között csökkent a magyar államadósság? Akkor ezek szerint nem igaz,hogy a manyup államadósságot csinált... ------------------------------------- Az,hogy a manyup rendzsernek semmi köze sincsen az öngondoskodáshoz csak akkor lehet igaz,ha valaki úgy hiszi, hogy a munkabérek után befizetett járulékok az állam tulajdonát képezik,s azokkal az az tesz,tehet,ami neki tetszik. Ez azonban beteg gondolat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!