Szelektív szabadság

2015. január 06. 15:03

Álláspontom szerint az általános vasárnapi tilalom mégis a kereszténység vasárnap-központú szertartásainak megengedhetetlen preferálását jelenti a nem keresztény vallások gyakorlatával szemben.

2015. január 06. 15:03
Szekeres Zsolt
Ars Boni

„Az AB foglalkozott már a vallási ünnepen való munkavégzéssel, és megállapította: az államnak nem kötelessége mindenkinek biztosítani, hogy vallása szerint ünnepnek számító napon ne kelljen dolgoznia. Az AB kifejtette: nem feltétlenül alkotmányossági kérdés az, hogy egyes országok történelmi sajátosságaik miatt különböző szabadnap-politikájukat hogyan érvényesítik, ameddig az nem jár egyetlen vallás megengedhetetlen preferálásával sem (pl. minden ünnepnapját munkaszüneti nappá nyilvánítják). (...)

Az államnak nem kötelessége senki számára sem törvényben explicite biztosítani azt, hogy vallása szerinti ünnepnapjait munka nélkül tölthesse. Erre kellő garanciát adnak a Munka Törvénykönyve szerint mindenkinek járó munkaszüneti napok. Emellett meggyőződés elleni dolgoztatás esetén a bírósági út vagy az Egyenlő Bánásmód Hatóság is képes hatékony segítséget nyújtani a sértettnek.

Az általános vasárnapi zárva tartás – kevés, nem világnézeti, hanem hasznossági alapon nyugvó kivétellel – azonban túlmegy az AB határozatban kimondottakon, hiszen ezzel az állam egy, a kereszténységhez köthető vallási csoport által szentnek tartott napot jelöl ki kötelezően munkaszünetivé. Az AB határozat nagy hangsúlyt fektet az egyes államok történelmi hagyományainak vizsgálatára, és elismeri, hogy a munkaszüneti napok (pl. húsvét, karácsony) már nemcsak vallási tartalommal bírnak, álláspontom szerint az általános vasárnapi tilalom mégis a kereszténység vasárnap-központú szertartásainak megengedhetetlen preferálását jelenti a nem keresztény vallások gyakorlatával szemben. (...)

Egy jogállamban alapvető kötelezettség, hogy az állam ne gördítsen akadályokat az emberek szabad vallásgyakorlása elé, de a döntés, hogy valaki meg akarja-e tartani a kereszténység vasárnapi munkavégzést tiltó szabályát, illetve mit szeretne kezdeni a szabadnapjával, a magánautonómia keretében kell, hogy megszülessen – állam ezt nem diktálhatja. A tervezett szabályozással tehát az állam megsértené a 10/1993. (II. 27.) AB határozatban lefektetett elvet, amely szerint az állam nem nyilváníthatja egy vallási közösség minden ünnepnapját munkaszüneti nappá, miközben a többi vallás ünnepnapjait érintetlenül hagyja.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. január 06. 16:58
Na ez a cikk volt az ami arra indít,hogy átgondoljam az eddigi véleményem és inkább a vasárnapi zárvatartást preferáljám! Kár volt elolvasom.
puszika
2015. január 06. 16:53
Tojok az álláspontodra Szekeres!!
Onurisz
2015. január 06. 16:07
És Európa többi országában, ahol vasárnap zárva tartanak az üzletek, hogy van ez? Ha az utált kormány Európában honos intézkedéseket vezet be, akkor keresünk valami nyakatekert érvelést, hogy ez miért mégsem "európai"? Csak az "európai", amit a felkent európaiak európainak minősítenek ugyebár. Hogy nem szakad rá ezekre a új kommunistákra az ég!
orion
2015. január 06. 15:56
A sok erőltetett hülyeség mellett a " valaki meg akarja-e tartani a kereszténység vasárnapi munkavégzést tiltó szabályát" kitételnél nem világos, kire gondol ez a búvalb'szott szerző: a keresztény tulajdonosi körre a multiknál vagy a keresztény alkalmazottakra? A Tescót sztem szombaton is kéne zárva tartani, nem?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!