Kérdőjelek a határokról

2015. január 12. 17:43

Talán nem érti Európa jelentős része sem, pontosan mi is a szabadság, miben nyilvánul meg a szólás eszménye, és hol vannak annak a korlátai.

2015. január 12. 17:43
Székely Attila
reposzt

„Nos, ha a szólásszabadság az, hogy »a vallásokat a sajtó nyugodtan gúnyolja ki, akit pedig ez sért, az ne olvassa«, akkor sajnálom, de itt már nem tudok Charlie lenni, bármennyire is szeretnék, és bármennyire is sajnálom azokat az újságírókat, azokat az áldozatokat, akiket megöltek.

Mert ha igaz ez a logika, ha a vallások sértése egyenlő a szólásszabadsággal, akkor a zsidózás, a cigányozás is ugyanennek a szabadságnak a része, akkor lehet rikárdózni itt és amott, akkor még csak véletlenül se akarja senki betiltani a kurucinfót, a nyilaskeresztet, meg az összes többi elvetemült őrültséget. Akkor pedig ugyanezen logika mentén még ennél nyomorultabb dolgokat is lehet állítani, ha pedig valakit ez sért, hát istenem, ne figyeljen oda. Akkor büntetlenül lehet tagadni a holokausztot, élcelődni az áldozatokon, beletaposni más lelkébe, sőt, akkor a »szabadság« jegyében még ennél is durvább dolgokat lehet tenni; a »szabadság« védelme érdekében meg még inkább. 

Komolyan, barátaim, ez lenne a szabadság? Ennyi az egész?

»Sok európai muszlim mindenesetre úgy tűnik, egyszerűen nem tud mit kezdeni azzal, hogy mit jelent egy nyílt társadalom és a szólásszabadság« – írja a mandiner, mit mondjak, nem csoda, én sem, ha a szabadságon és a nyílt társadalmon tényleg a parttalan és határtalan hülyeséget értjük. És talán nem érti Európa jelentős része sem, pontosan mi is a szabadság, miben nyilvánul meg a szólás eszménye, és hol vannak annak a korlátai. Sőt, még az is lehet, hogy a mai Európa saját magát sem érti, mert nem érti múltját, identitását. Éppen ezért nem értheti meg a másik felet, a teljesen összekuszált Európát nem értő, de Európában élő muszlimot sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sinistra
2015. január 12. 20:47
Őszintén szólva a magam részéről jobban örülnék egy olyan berendezkedésnek, ahol mindent szabad lenne (vagyis minimális alapkorlátozással). Mert abból talán több párbeszéd alakul ki, mint törvényekkel szabályozni. Mert a törvény nem igazságra törekszik, hanem a maga politikai céljait szolgálja.
Ouroboros
2015. január 12. 19:28
Elemi logikai tévedéssel indít. „a vallások sértése egyenlő a szólásszabadsággal,” Nem egyenlő. Hogy lehet ilyet leírni, hogy egyenlő? RÉSZE, egy icipici kis része a vallások sértése a szólásszabadságnak, de kirekeszthetetlen része. Nincs olyan szólásszabadság, amiben ennek a LEHETŐSÉGE ne lenne benne (Gazda Albertre utalnék: attól, hogy lehetőségem van rá, még nem KELL megtennem, sőt, jól teszem, ha megtartóztatom magam tőle, de ennek csak akkor van értéke, ha lehetőségem VOLNA máshogy is döntenem). Amiből ez a lehetőség ki van zárva, az nem szólásszabadság. Kész, ennyi, dixi. Nincs tovább. Mit kell ezt ennyit ragozni. „a zsidózás, a cigányozás is ugyanennek a szabadságnak a része, akkor lehet rikárdózni itt és amott, akkor még csak véletlenül se akarja senki betiltani a kurucinfót, a nyilaskeresztet, meg az összes többi elvetemült őrültséget.” Pontosan. Az, hogy valaki nemtetszését, fölháborodását fejezi ki, még nem vonja kétségbe a másik jogát pl a zsidózásra. Ahogy nekem is jogom van ez alapján a másikat fasiszta hernyónak tekinteni és ebbéli véleményemnek hangot is adni. (Mellékszál: a kuruzischer.beobachtert nem az úgynevezett véleménye miatt kéne nekifutásból tökön rúgni, hanem azért, mert neki nem tetsző emberek címét-telefonszámát teszi közzé, és erőszakra uszítja a fasiszta garázdákat ellenük.)
Öreg
2015. január 12. 19:19
Attila! Mint mindig, most is jó az írása. A mai liberális szólásszabadság tulajdonképp szólás szabadosság és nagyon is kettős mércével mér. Ahogyan ma a kereszténységet minősítik Európában, azt a keleti ember nem viseli el. Ha a keresztények olyan "harciasak és erőszakosak" lennének, mint a némely muftik által feltüzelt szélsőséges mohamedán, Európában polgárháború lenne, de szerencsére nincs! A kétezer éves kereszténység- ama napig- ezt is túléli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!