Svájci bicska

2015. január 18. 09:41

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank a legjobb pillanatban forintosította a devizahiteleket.

2015. január 18. 09:41
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Akkor, amikor az Országgyűlés elfogadta a bankok elszámoltatása kapcsán a forintosítást, vele együtt a törlesztőrészletek és a kamatok csökkentését, szakértői számítások 25-30 százalékra tették a fizetési terhek lehetséges mérséklését. Számos »jogvédő«, Móricka-szervezet azóta is firtatja a mentőcsomag szükségességét. Pedig csak elég rápillantani a friss árfolyamokra! Hol tartana egy átlagos lakáshiteles törlesztőrészlet 310-es svájci frank mellett? Szó se róla, a devizaalapú autóhitelesek, személyi kölcsönnel rendelkezők most tényleg ráfaragtak, de a probléma már nem rendszerszintű. 

Amennyiben ugyanis a kormány és a Magyar Nemzeti Bank nem hozza meg tavaly ősszel a forintosítási verdiktjét, és tovább görgeti a problémát, jelenleg a jegybanknak valószínűleg azzal kellene törődnie, hogyan állítja helyre Magyarország pénzügyi stabilitását. Tudniillik forintban számolva a négyezermilliárd forintos állomány húsz százalékos megugrása már súlyos kockázati tényező lenne hazánkban. Most pedig »pusztán« az a gond – persze ez sem lebecsülendő –, hogy az autóhitelesek esetében hatvanmilliárd forinttal nőtt meg a kölcsönök állománya. 

Mi sem jellemzi jobban a kialakult helyzetet, mint egy piaci meg­figyelő Reutersnek adott nyilatkozata: »Isten velünk van.« A szakértő röviden így tömörítette a magyar jelzáloghitelesek szituációját, akiknek a tavaly novemberben elindított forintosításnak köszönhetően ugyanis már nem kell, hogy fájjon a fejük a mostani frankerősödés miatt. Más országok frankhitelesei nem ilyen szerencsések: Lengyelországban megnőtt egy devizahiteles csomag bevezetésének esélye. (...)

Amit tehát most, a devizapiaci vérengzés idején nyugodtan elkönyvelhetünk az az, hogy nagyjából sikerült kikerülni annak hatálya alól. Nota bene: pont ezek a friss fejlemények mutatják azt, mennyire sérülékenyek is vagyunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2015. január 18. 20:58
Nyilvánvaló tény, hogy ha még mindig menne a tötymörgés, akkor most óriási nagy lenne a szívás. De az is nyilvánvaló, hogy a kormánynak (mint ahogy más kormányoknak se)nem volt információja, sejtése arról, hogy mikor lép majd Svájc és mekkorát. Úgyhogy, klasszikust idézve: "most kell nagyon szerénynek lennünk, mint az ibolyának". Persze, akinek van miért, az örülhet nyugodtan. Mint annak idején, mikor előre tudták a jól értesültek, hogy "jön a végtörlesztési törvény, szedjétek össze a hátralékot, gyerekek, mert így 20% haszonnal szállhattok ki a buliból. A prolik meg hadd szopjanak!"
vakhangya4
2015. január 18. 19:03
"""Amennyiben ugyanis a kormány és a Magyar Nemzeti Bank nem hozza meg tavaly ősszel a forintosítási verdiktjét, és tovább görgeti a problémát, jelenleg a jegybanknak valószínűleg azzal kellene törődnie, hogyan állítja helyre Magyarország pénzügyi stabilitását.""" Drága egyetlen Csabám! Úgy bírom, mikor közgázt végzett emberek közgáz tudásuk legalját produkálják. Ez a mostani svájci frank bumm valakinek most is fáj. Nem gondolod, hogy a forintosítás egyszer és mindenkorra anulált mindent? A svájci frank alapú hitel mögött volt svájci frank. Az még valakinek most is ketyeg. Na kinek drága Csabám? Na kinek?
Bazooka454
2015. január 18. 12:49
Nem értem az ömlengést. Ha a Fidesz az unortodoxival nem tornázza fel 180 ról 260 ra a frankot és a svájciak agyament döntése nem tesz rá + 20 % ot , akkor az árfolyam most is csak 220 chf/ ft körül lenne. Ezen biztosan lehet öromködni , de a 180 és a 254 között a Fidesz felnyomozt 74 forintot. Kurva nagy varázslat hogy most forintosítottak, de ha előbb megtőrténik akkor nincsen + 74 ft. Most az autósok + 130 forinttal fizetnek többet.
atila68
2015. január 18. 12:08
Friss Róbert, Aczél Endre, Mészáros Tamás, Gréczy Zsolt, Lendvai Ildikó, Tóta Wárpád, Szily László mit írt a témában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!