Ez nem a szólásszabadság

2015. január 12. 11:08

Ezt a gyilkos „kultúrát” provokálni véleményem szerint iszonyatos játék. Az amúgy is létező veszély olyan szintre emelése, ami egyszerre értelmetlen és elviselhetetlen.

2015. január 12. 11:08
pelikán*
Mandiner

Nem kellett három nap sem, hogy a francia szatirikus lap munkatársainak kivégzése után kialakult publicisztikaharc általános szólásszabadság-vitába forduljon. A Voltaire-tábor hangjai szerint a felvilágosodás óta minden más értéket felülíró, legfontosabb európai érték a szólás- és véleményszabadság, a Charlie Hebdo karikaturistái pedig a szólás- és véleményszabadság mártírjai. Néhány gondolattal szeretném elmagyarázni, hogy véleményem szerint ez miért tévedés.

A nyugati civilizáció embere szeret abban a tudatban élni, hogy létének alapja a teljes, korlátozhatatlan szabadság; valójában azonban rendszerszinten, kultúránként és egyénenként is rengeteg korlát és adottság befolyásolja.

Az egyik ilyen adottság, hogy létezik a világon egy kisebbség, ami gyilkol, ha magát vagy a jelképeit a saját fogalmai szerinti támadás éri. Ezt lehet nem szeretni, lehet elfogadhatatlannak tartani, lehet nem tudomásul venni, ettől még adottság marad. A sajtónak és a szakirodalomnak köszönhetően elég sok információnk van erről a kisebbségről: látjuk, tapasztaljuk, hogy tagjain nem lehet semmilyen európai mércét számon kérni, nem párbeszédképesek és kiszámíthatatlanok. Gyilkoltak már bosszúból, öltek az őket ért gúny miatt, de sokkal kevesebbért is; elég nekik, ha nem a legszűkebb csoportjaikhoz tartozol.

Ezt a gyilkos „kultúrát” provokálni véleményem szerint iszonyatos játék. Az amúgy is létező veszély olyan szintre emelése, ami egyszerre értelmetlen és elviselhetetlen.

Nem tudok egyetérteni azokkal, akik ezt a kockázatmaximalizálást a sajtószabadság körébe sorolják. Nem tudok azonosulni azzal a véleménnyel, ami gyilkosok meglehetősen öncélúnak tűnő provokációját egy körbe sorolja tényfeltáró cikkek, vagy bármelyik európai kormányt (vagyis: a hatalmat) bíráló, kritizáló írásokkal. Ebből az következik, hogy a Charlie Hebdo munkatársai, karikaturistái nem a szólásszabadság mártírjai. Szerintem a helyzet sokkal drámaibb: ezek a szerencsétlen emberek értelmetlenül haltak meg – nyugodjanak békében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. január 13. 10:24
Forsz 2015. január 12. 12:48 A Charlie hebdo-nál ilyen egzisztenciális problémáról szó sem lehetett, viszont annál nagyobb volt az elvakult liberalizmus általi hamisan gombolt intellektuális mellény, a fejekben lévő mentális zavar, a tévelygő fölényérzet és a pökhendi kihívásokkal kacérkodó kivagyi, leszarok mindenkit féle önhittség." Nem csoda! "Szóba kerül a cenzúra is, Wolinski elmeséli, hogy amikor a KOMMUNISTA L'Humaniténél dolgozott, .... Wikipédia "..Georges David Wolinski was born on 28 June 1934 in Tunis, French Tunisia.[5][6][7] His parents, Lola Bembaron and Siegfried Wolinski, were JEWISH.." Kommunista és zsidó. Egyik sem a belátásról híres, csak máson kérik számon a toleranciát.
Waffen-SS Hunyadi Division
2015. január 12. 22:25
Ezt írom én, buta náczi is mióta. De sokan nem értik meg. A többiek ennyire buták, vagy én??? (A meggyilkoltakról nem is beszélve.) Ennek az esetnek semmi köze a szólásszabadsághoz, csak a józan észhez, a nem retardáltsághoz. Ahogy annak sincsen köze a szabadsághoz, hogy sétálgatok egyet cigány utcákban, és csodálkozom, hogy baj ér.
ptrfarkas43
2015. január 12. 15:54
A vélemény megnyilvánulásnak több formája van, a másik kigúnyolása csak egy a sok közül. Az erre adott válasz lehetőségek közül is csak egy, a másik kinyírása. A nyugati kultúrában nem csak arab vallási fanatikusok rendeznek látványos vérfürdőt, a többi csak "lövöldözés volt" eset.
Arma Gedeon
2015. január 12. 15:17
Hány ártatlan embert ölt meg drónokkal az USA? Jobb lesz nem gúnyolni őket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!