A világ átrendezése

2015. január 28. 16:06

A globális hatalmi átrendeződés nem szükségszerű, hanem egy tudatosan generált folyamat, amelyből egyesek igen jól profitálnak, míg másoknak csupán az „áldozati bárány” szerepe jut.

2015. január 28. 16:06
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„Huntington megállapítása azonban némi módosításra szorul. Ugyanis a történelmileg jól kitapintható, a világban éppen folyamatban lévő globális hatalmi átrendeződés nem szükségszerű, hanem egy tudatosan generált folyamat, amelyből egyesek igen jól profitálnak, míg másoknak csupán az »áldozati bárány« szerepe jut. Mert őket az álszent történelmi szemlélet szerint le lehet venni a világ nagy »sakktáblájáról«; vagy mert az élet, az élni akarás tisztelete (ahogy azt Albert Schweitzer nevezi) teljesen kiveszett a nyugati kultúrából. Pontosabban a nyugati kultúra egyes pénzügyi-politikai iránytóinak lelkéből. (...)

Az volt az a helyzet, amelyben új közhangulatot kellett teremteni. Egy olyan tömeges szembenállást az iszlám kulturális identitással, amely Európát ismét az Egyesült Államok »szövetségesévé« teszi ebben a kérdésben is. Hisz az oroszokkal való hidegháborús hangulatot (még ha az anyagilag előnytelen is volt) könnyen benyelte az Európai Unió. De az iszlámmal való szembenállás, ezzel párhuzamosan a »palesztinkérdés« már megosztotta az európai polgárokat, rajtuk keresztül pedig a politikusokat is. 

Ebben az olvasatban pedig az Egyesült Államok meghatározó pénzügyi köreinek – akiknek mind a hidegháború, mind az országuk határaitól jó távol megvívott fegyveres küzdelmek is haszonnal jártak mindig is – igencsak komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy az oroszokkal való szembenállás mellett belerángassák Európát az iszlámmal való nyílt, akár katonai konfliktusba is. Hisz a fegyvergyártás, a háborúk kiprovokálása mindig is megfelelő alkalmat teremtett arra, hogy az amerikai pénzügyi hatalmi körök rátegyék vértől bemocskolt kezüket a fogyasztói piacra és a nyersanyagokra, energiahordozókra. 

E logika alapján felmerülhet a gyanú, hogy a Franciaországban történt, kiprovokált terrortámadás vagy éppen a közelmúltban a svédországi mecsetek felgyújtása mögött másokat sejtsünk, mint akiket a hazug, a politika játékszerévé váló nyugati »mainstream média« megjelöl.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2015. január 28. 20:03
Na baze, már csak ez a "filozófus" gyerek hiányzott. A KGB-s Putyinnak ugyanolyan érdeke Európát destabilizálni.
Ouroboros
2015. január 28. 19:02
Nagy Ervin-díjat Nagy Ervinnek! Legalább becsületes gyerek ez az Ervin. Ha kiadta volna bérbe a cikkírást egy kiscsoportos óvodásnak, érettebb és elgondolkodtatóbb cikk lett volna belőle.
Valodi
2015. január 28. 18:11
Egy okos ember véleménye: "Az, amit 'amerikai kül- és belpolitikának' mondunk, mindinkább hasonlít egy olyan hadihajóhoz, amelyen elszabadultak a hajóágyúk. Az iszlám terrorizmus CIA-összefüggései már a Tornyok óta nyilvánvalóak. Bár meg kell jegyeznem, hogy itt arról van szó, hogy két, meglehetősen ellenséges hatalom dolgozik ugyanazon az ügyön, ellentétes célok érdekében. Történelmi példaként ajánlhatom a Hitler-Sztálin paktumot. Az elmúlt évtized történései - az úgynevezett iszlám forradalmaktól kezdve az orosz-ukrán ügyekig - arra utalnak, hogy a cél Európa bekerítésével a teljes lenyelése, amivel Amerika agóniája remélhetően meghosszabbítható. Fontos lenne például a cseppfolyósított amerikai földgáz piacát megteremteni itt az olcsó orosz földgáz helyébe, valamint az óriási agrárbirtokok dömpingáruinak piacot teremteni az európai mezőgazdaság lerombolása útján. És természetesen minden gazdasági-politikai ügyletet az európai kormányok, sőt az Európai Bizottság kezéből amerikai fennhatóság alá vonni. Úgy tűnik, a sokoldalúan gerjesztett káosz éppen ezeket a célokat szolgálja. Sokat ugyan nem fog rajtuk segíteni, mert ha így megy a dolog, akkor a BRICS és az 'eurázsiai közös piac' előbb-utóbb fel fogja őrölni az önpusztító pénzügyi világdiktatúrát, amelynek a morzsáiból tartják fenn immár Amerikát. E történetfilozófiának alkalmasint az a lényege, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is."
marko11
2015. január 28. 16:33
A politikai,rendőrségi provokációk régóta részei, eszközei az amerikai demokrácia-exportnak. A változás "csak" annyi, hogy korábban Európa nem volt célpont. Jut eszembe Costa-Gavras "Ostromállapot" c. - a 70-es évek elején készült - filmje, mely dokumentumszerű pontossággal mutatja be, hogy az USA "szakemberei" hogyan hálózzák be egész D-Amerikát, hogy hogyan irányítják a háttérből a helyi titkos rendőrséget, rendőrséget stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!