Áder János, a frakkos gerilla

2015. január 06. 16:55

A környezetvédelem ügye iránt szinte teljesen érzéketlen jobboldali vezetés mellett ma Áder János képviseli egyedül az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket állami szinten.

2015. január 06. 16:55
Miért Rigó
Tutiblog

„És itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, amitől Áder János kezdeményezése kezd kicsit gázos lenni. Azt ugyanis meg lehet tenni, hogy a klímacsúcson Magyarország teljesítményéről áradozunk a szénmonoxid-kibocsátás kérdésében, és lehet meghívni a világ nagy vezetőit vízkonferenciát tartani, de ez így, ebben a formájában kezd túlságosan modorossá válni. Az öltönyös, fehérabroszos környezetvédelem nem igazán hiteles, ha végig az az érzés környékez bennünket, hogy Áder János tulajdonképpen a Budai Várból ereget füstpamacsokat az egyszeri népnek, azt üzenve, hogy a komáimmal épp a vízről beszélgetünk idefönt. (...)


Az átlagmagyari ugyanis nem elégedik meg azzal, hogy a Mátrai Erőmű megoldotta helyette a környezetvédést, meg hogy milyen frankó volt a vízkonferencia. Az emberek leginkább azért csalódottak, mert mint minden, úgy a Föld tönkretevése és megmentése is a fejük fölött zajlik, holott utóbbiban igenis részt akarnak venni, ahogy az előbbiben is szerettek volna a túlfogyasztással, csak éppen az sosem volt jellemző a magyarikra. A tehetetlenség, bizonytalanság elkeseredett energiáját föl lehetne használni egy országos mozgalom létrehozásában, amely tájékoztatást nyújt az embereknek, hogy ők, személy szerint mit tehetnek és miért felelősek a jövőt illetően. Az éghajlatváltozás problémájának komplexitása éppen abban is megmutatkozik, hogy nemcsak fölfelé, hanem lefelé is hatni kell, meg kell találni az utat az emberek felé, akik számára éppen olyan fontos, hogy kormányokon és pártokon felülemelkedve, közösen állhassanak a környezetvédelem ügye mögé.

Egyértelmű, hogy a köztársasági elnök személye hagyományosan protokolláris, jobban áll neki a nemzetközi színtér. Viszont azt is be kell látni, hogy a környezetvédelem ügye iránt szinte teljesen érzéketlen jobboldali vezetés mellett ma Áder János képviseli egyedül az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseket állami szinten. Fontos lenne, hogy a hétköznapi cselekvésnek is arcot, rangot kölcsönözzön.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pszichodoki
2015. január 07. 08:41
"káder jankó" ENSZ alelnöki posztra - na b+:(!! - "pályázik"- inkább a 'haza és a nemzet" dolgairól ugatna ....Gyanúm , készül a Várból való kiköltözésre.../sic!/ Na adja ég, hogy ez "stadionos milliárdos" be/felköltözzön - és fehér lovon - gondolom alá kell tenni egy széket - mielőtt nyeregbe száll...- a "várba"....
Morgen
2015. január 06. 23:17
Egyszerű a dolog. Ha nem tetszik, hogy Áder kezébe kerüljön a dolog, kézenfekvő kérdés, hogy eddig mit tetszett tenni az ügyben? Mondjuk, akkor amikor sokakat elnémítottak, már ötven évvel ezelőtt megmondták: Semmit nem ér a hatalom, a gazdagság, a jóakarat, ha szétcsapjuk körülöttünk a környezetet és a társadalmakat fragmentáljuk. Most ott tartunk, hogy vannak nagyon gazdagok, akik messziről tesznek a témára és vannak nagyon szegények, akiknek már minden mindegy. Így akarta a nagytőke, amelyet maffiózók forgatnak. Most nagy üzlet lesz a környezeti károk kezelése. Ha nem lett volna környezetszennyezés, akkor ma nem élnének nagyon jól a műanyagosok és nem alakult volna ki az az állattartás, ahol nem a legelőn és a kertekben állatot nevelőket támogatják, hanem arról vitatkoznak, elfér-e egy négyzetméteren két tehén(kis túlzással), vagy mekkora legyen egy tyúkketrec, illetve mekkora görbülete lehet egy uborkának . Ezeket pedig nagy pénzért foglalják írásba, törvénykeznek szorgosan, sőt a ketrecgyártók és az állati tápok kitalálói, gyártói és más, nagyon környezettudatos alakok Uniójában minderre ideológiákat gyártanak, nehogy egyetlen ember is kimaradjon a jóból, a gyógyszergyár majd gyárt nekik gyógyszert és védőoltást, a kormányok meg nyújtanak neki halálgyárakként működő kórházakat, ha nincs pénzük magánklinikára. Akiket meg megöl a vörös iszap és tüdőrákot kapnak a szálló portól, úgy jártak, felelős nincs, kár is keresni, mert ugye, a tettes mindig ismeretlen. Nem vettem észre, hogy ezek mentén lett volna szervezve egyetlen tüntüli is Magyarországon. Ma azok szerveznek tüntülit, akiket azok támogatnak, akik mindig előidéznek valami gazdasági-társadalmi, pénzügyi, környezeti katasztrófát annak érdekében, hogy majd "rendbe tehessék" a "dolgokat". Nos, ezekkel nem könnyű megmérkőzni. Mennyivel egyszerűbb gondolkodás helyett leírni, hogy Áder "frakkos gerilla". Meg Goodfrienddel kitalálni, milyen alkotmányt szeretne Cseh Katka, meg a többi nagyszabású gondolkodó.
Zsolt75
2015. január 06. 20:29
"a környezetvédelem ügye iránt szinte teljesen érzéketlen jobboldali vezetés" Nézd át az idei változásokat az épület-energetikában.
atila68
2015. január 06. 19:08
A teljesen érzéketlen kormány teljesen érzéketlenül tette amit vörösiszap katasztrófa ügyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!