Srí Lanka: Úton a demokrácia felé

2015. január 29. 16:12

Ha a radikális reformok, melyek a demokrácia felé mutatnak, elnyerik a nép támogatását, Sirisena vezetése könnyen megszilárdul, és Srí Lanka a valódi demokrácia útjára léphet.

2015. január 29. 16:12
Gyuris Klaudia
DiploMaci

„Az ország külpolitikáját az elmúlt öt év során a helyi politikusok által befolyásolt rendszertelen egyezségek határozták meg. Srí Lanka két legfontosabb partnerének Új-Delhi és Peking tekinthető. Mindkettőnek stratégiai, gazdasági, továbbá az előbbinek vallási, kulturális érdekeltsége van az országban. A kínai jelenlét számos szektorban vitathatatlan, azonban Sirisena álláspontja Peking felé nem olyan jóindulatú, mint elődjéé volt. Mindezt az is bizonyítja, hogy a napokban elkezdődött a kínai pénzből megvalósuló óriás beruházások felülvizsgálata. Az ország kínai függőségének, valamint a Peking által nyújtott hitelek mértékének növekedését India és az Egyesült Államok aggódva figyelték. A jelenlegi felülvizsgálat azonban azt a benyomást kelti, mintha Sirisena bizonyítani akarná országa függetlenségének meglétét. Az elkövetkezendő hónapok során mindenképp érdemes lesz figyelni a külkapcsolati háló, a szövetségi rendszerek, kimondottan az Új-Delhivel, Pekinggel fennálló bilaterális kapcsolatok alakulását.

Siresena hatalmának biztosítása nem lesz könnyű feladat. Egy olyan koalíció vezetése, mely vegyes összetétele miatt (különböző vallási, etnikai, marxista, valamint jobbközép pártok) potenciálisan alkalmas politikai instabilitásra, bármelyik pillanatban felbomolhat, és ez Rajapaksa visszatértét eredményezheti. Azonban ha a radikális reformok, melyek a demokrácia felé mutatnak, elnyerik a nép támogatását, Sirisena vezetése könnyen megszilárdul, és Srí Lanka a valódi demokrácia útjára léphet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2015. január 30. 11:07
kibékültek a szingalézek meg a Tamilok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!