Meghalt a Déli Áramlat: sírjunk vagy nevessünk?

2014. december 03. 15:57

A Déli Áramlat mindenképp „luxusprojekt” lett volna az oroszoknak is: nem új piacokat célzott volna, nem is új gázt szállított volna, ezért a gazdaságossága már évek óta kérdéses volt.

2014. december 03. 15:57
Vargha Péter Simon
Guruló Hordó

„A kegyelemdöfést minden valószínűség szerint az olajárak csökkenése adta a projektnek: Oroszország olajfüggő, és a 35%-os árzuhanás miatt pénzügyei összeomlóban vannak. (Múlt héten épp erről írtunk posztot, ahol azt is leírtuk, hogy ez betehet a Déli Áramlatnak is.)

A Déli Áramlat pedig mindenképp »luxusprojekt« lett volna az oroszoknak is: nem új piacokat célzott volna, nem is új gázt szállított volna, ezért a gazdaságossága már évek óta kérdéses volt. Sőt, az oroszok maguk alatt is vághatták volna a fát azzal, ha a csövön mások is szállíthatnak (ami persze nekünk jó lett volna), mint ezt szintén leírtuk korábban.

Egyedüli célja a megbízhatatlan ukrán tranzit kikerülése lett volna. Sőt, ha megépül, Ukrajnát elvileg teljesen ki lehetett volna iktatni, akár úgy, hogy egyáltalán nem kap gázt. Azért csak elvileg, mert az egyre nyilvánvalóbbnak tűnt, hogy az ukrán vezetékeket meg lehet fordítani, és azokon keresztül – egy kis EU-s kerülőutat közbeiktatva - orosz gázzal Ukrajnát még akkor is el lehet látni, ha ezt Oroszország nem szeretné. (...)

A mostani bejelentés szerint a Déli Áramlat »nem vész el, csak átalakul«, inkább Törökországba megy majd, és onnan lesz gázelosztó-központ. Szerintünk ebből lényegében nem lesz semmi, ez blöff, illetve az arcvesztést próbálja csökkenteni.

Éppen azért, mert az orosz költségvetésnek kell a pénz, nem fog ilyen költséges, és nem új piacokat elérő projektbe fogni, vagy nyakra főre cseppfolyósító terminálokat építeni. Törökország felé már ott van egy nem is teljesen kihasznált vezeték, a Kék Áramlat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2014. december 03. 19:45
Nemcsak a gáz eladása, de a gázvezeték építése és üzemeltetése is üzlet. Na ne már, ne a Mannesmann gyártsa a csövet, és ne az EON üzemeltesse? Putyin mohó, majd egyezkedik, és lesz vezeték, mivel a gáz szállítása keletről közös érdek. Az EU vezető országai nem hagyhatóak ki ebből az üzletből. Európa energia biztonsága akkor jó, ha több forrása van. Azt meg nem értem, hogy miért nem mennek csődbe a kitermelők ekkora árlejtéstől? Akkorát kaszáltak évekig a magas árral, hogy most vezényszóra még a végén ingyen osztják? Vagy még ez az ár is gazdaságos nekik? Belegondolni is rossz, milyen hatalmas tartalékokra tettek szert a világgazdaság visszafogásával a magas haszonkulcsuk miatt.
blaupanter
2014. december 03. 18:37
Sirjunk vagy nevessunk.En legszivesebben nevetnek>de gyermekeimre,unokaimra tekintettel nem teszem.Ugyan hol leszek en mar es sokan a ma elok kozul akkor,mikor Te agyatlan szido gaz hijjan,paks hijjan meg fogsz fagyni.Nevess es harapgald a farkadat.
Tündér_Lala
2014. december 03. 17:44
Kéremszépen mostantól az EU felelőssége Keletközép-Európa energia biztonsága. Ha nem fizetik ki az ukrán gázfogyasztást, Keletközép-Európa fázni fog. (Jujjuj, mert Putyin gonosz.) A baj csupán annyi, hogy mások hülyesége, gazembersége stb. miatt ennek mi is részesei leszünk.
balbako_
2014. december 03. 17:03
Ez az olajár csökkenés nincs ám kőbe vésve! Egy fél év múlva visszaáll és ezt Putyin is tudja nem ez nem gátja a megépítésének. Az EU teszetoszasága az amerikai agresszivitással szemben ez az ok meg a bolgárok nyavalygása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!