Nem csak a mindenkori államot csuklóztatnánk

2014. december 04. 08:04

A korrupció rendszerszintűvé vált, és ezen kellene változtatni. Az embereket érdekli, mi van a zsebükben, és ha onnan a korrupció veszi ki a pénzt, akkor igazán húsbavágó kérdés a korrupt rendszer ma Magyarországon. Interjú.

2014. december 04. 08:04
Vágó Gábor
VS

Sok embert el lehet érni a korrupció témájával? Nem inkább csak legyintenek az emberek, hogy »a politikusok többsége korrupt, nincs mit tenni«?

A korrupció rendszerszintűvé vált, és ezen kellene változtatni. Az embereket érdekli, mi van a zsebükben, és ha onnan a korrupció veszi ki a pénzt, akkor igazán húsbavágó kérdés a korrupt rendszer ma Magyarországon. A NAV szintjén egyszerű a képlet: a rendszer nem engedi elfogni a nagy halakat. Az áfacsalóknál mindig a kis halakat kapcsolják le, és nem lehet a második vagy harmadik szintre fölmenni. A vizsgálatok leállításával kapcsolatos dokumentumok olyan súlyúak voltak, hogy ki lehet jelenteni: a NAV-ban a rendszer korrupt. (…)

Nem tart attól, hogy most szervezkednek, tüntetnek tízezren, aztán a Békemenet újból utcára visz pár százezer embert, és alábbhagy a kormánnyal elégedetlenkedők lelkesedése?

Jöjjön a Békemenet, lássuk! Buszoztassák csak a volt polgári körösöket, lehet fideszes bértapsolókkal kiállni az utcára! El lehet játszani, mennyi ember van egzisztenciális függésben és félelemben a Fidesz-rendszer miatt, bár biztos vannak olyanok is, akik szívesen jönnek. De az elégedetlenek tömege ettől nem szűnik meg. (…)

Kellesz sajtótájékoztatóján jelen volt a szekszárdi trafimutyit még fideszesként feltáró, azóta LMP-s Hadházy Ákos és Horváth András is, beszéltek mindketten gyanús ügyekről, de a sajtó csak utóbbit ostromolta azzal, hogy hol vannak a konkrét bizonyítékai. Nem ad túl nagy támadási felületet a személye és az, hogy a zöld dosszié tartalma még mindig homályban van?

Olyan a rendszer, hogy nem lehet kiadni azokat az adótitkokat, amelyekre Horváth is hivatkozik. Nem az a lényeg, hogy Horváth feljelentése miatt egy mezei adócsalót elkapnak-e, hanem hogy ő nem tudott tovább jutni, újabb és újabb falakat emeltek elé és ajtókat zártak be előtte. A kicsiket el lehet kapni, de a nagyokhoz nem lehet eljutni. Hogy milyen érdekazonosság van a NAV-vezetők és a nagy pénzeket lenyúló hálózatok központjai közt, annak feltárása pedig az ügyészség dolga, nem Horváth Andrásé. (…)

Arról is beszéltek, hogy pártfüggetlen szervezetet indítanak. Ha éppen nem állami szervezet korrupt működéséről értesülnek, az ellen is küzdenek majd keményen?

Persze. Nem csupán az a célunk, hogy a mindenkori államot csuklóztassuk, hanem az, hogy korrupciómentessé tegyük az országot. Az sem normális, hogy bizonyos megrendeléseket csak úgy lehet megszerezni a piacon, ha lefizetünk bizonyos embereket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ombre
2014. december 18. 00:01
"Sarah Sewall, az amerikai külügy polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára december 9-én – amely Amerikában a korrupció elleni harc napja – kijelentette: huszonnégy Közép- és Kelet-Európai országban az Egyesült Államok korrupcióellenes akcióterveket fog összeállítani." Jönnek és lelepleznek. Orbán és sleppje helikopteren menekül, amerre lát...-D
ombre
2014. december 17. 23:46
Brüsszelnek kell vizsgálódni - és amíg nincs eredmény visszatartani az eus pénzeket. Hagyjuk most csak az aranyakat. Majd ha az lesz a téma!
Berecskereki
2014. december 04. 12:54
Az MSZP tegye nyilvánossá az összes dokumentumot és a vele kapcsolatos személyek nevét, ami/akik kapcsolatosak: "A francia-izraeli kettős állampolgárságú André Z. Hornstein átadott 4500 aranyérmét, zömében Napóleon-aranyakat és Krugerrandokat, vagyis dél-afrikai befektetési érméket." ügylettel.
Berecskereki
2014. december 04. 12:15
"Hova tűnt a Kádár János kincse? – 17 kilogramm arany rejtélye" http://valasz.hu/uzlet/hova-tunt-a-kadar-janos-kincse-17-kilogramm-arany-rejtelye-107260 Itt a téma. Lehet kezdeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!