Azért harcoltam, hogy lehessen tüntetni

2014. december 10. 08:25

Szerintem az urizálásnak soha nincs itt az ideje, Zoltán pedig félreérti a helyzetet. Ez nem urizálás. A Fidesz egy nagy néppárt, közöttünk vannak mindenféle emberek, jómódúak, kispolgárok, munkások, gazdák.

2014. december 10. 08:25
Orbán Viktor
Orbán Viktor
Blikk

Saját táborukon belül is kiverte a biztosítékot párttársainak vagy a kormánytagoknak – Pokorni Zoltán szavaival élve – urizálása, illetve gyanús meggazdagodása. Kósa Lajos milliós utazása, Szijjártó Péter közel 200 milliós házvásárlása, Giró-Szász András 900 milliós vagyongyarapodása, Lázár János budai lakásvásárlása… Egyetért Pokornival, hogy jóval nagyobb visszafogottságra lenne szükség?

Orbán: Szerintem az urizálásnak soha nincs itt az ideje, Zoltán pedig félreérti a helyzetet. Ez nem urizálás. A Fidesz egy nagy néppárt, közöttünk vannak mindenféle emberek, jómódúak, kispolgárok, munkások, gazdák. Ez egy plebejus párt, de én nem akarom ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak. Az urizálás az, amikor valaki magamutogató. Ezek az emberek nem azok. (…)

Pedig ezekről azt gondolják. Ön szerint a nevetséges vagyonbevallási rendszerről mit gondolnak a választók? Mennyire hiszik el az említett politikusokról, hogy nagy értékű vásárlásaikat komoly családi segítséggel valósították meg? Szerintem semennyire. Ez egy színjáték. Szükségesnek tartja a rendszer megváltoztatását?

Orbán: Ha az emberek fejé­ben lévő képzetek vagy tévhitek alapján akarnánk végezni a munkánkat, akkor aligha tudnánk jól dolgozni. A valóság az, hogy a vagyonnyilatkozat összevethető az adóbevallásokkal. És ha az nem stimmel, az büntetőügy. (…)

A fideszes ügyek a saját táboron belül is kiverték a biztosítékot. Abban a hátországban, ahol egyre több a repedés. Simicska Lajos a kétharmados többségről döntő veszprémi választáson is elindulna a jelöltjük ellen.

Orbán: A politika világa nem egy zárt rendszer, itt folyamatosan változik minden, és mindig vannak viták. Volt az utóbbi időszakban két olyan súlyos döntése a kormánynak, amely sértette üzleti csoportok érdekeit. A reklámadó és a földalapú támogatások rendszerének átalakítása, aminek következtében a nagybirtokkal rendelkező vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátoztuk. Ezekkel kapcsolatban üzletemberek, köztük az említett úr is, kifejtették az ellenvéleményüket. A kormány ennek ellenére ezeket a döntéseket meghozta. Soha nem szabad összekeverni a személyes viszonyokat az ország érde­keivel. Ami az ország érdeke, azt akkor is meg kell tenni, ha az egyébként hozzánk közel álló embereket sért.

Menthető még a barátság?

Orbán: Az élet majd megoldja. (…)

Miért támogatja a vasárnapi boltbezárásokat?

Orbán: Nem támogatjuk a bezárásokat. Azt támogatjuk, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni.

Szinte hidegháborús a helyzet az Amerikai Egyesült Államokkal, a mai napig nem sikerült tisztázni a kitiltási ügyet, kedden Vida Ildikót szólította fel, hogy pereljen. Mi is tervezünk hasonlóan kemény válaszlépéseket a kitiltásokra?

Orbán: Egy köztisztviselőnek kutya kötelessége, hogy ­elégtételt kérjen, ha ezt nem teszi meg, alkalmatlan. Ha azonban korrupt, akkor megkapja a súlyos büntetést. Ami a válasz­lépéseket illeti, ahhoz törvényt kellene módosítani, mert a jogszabályok ezt ­jelenleg nem teszik lehetővé. Nekünk is ­szükségünk van ezekre az eszközökre, aztán hogy élünk-e velük, meglátjuk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabox
2014. december 11. 08:19
P. Z-nek igenis igaza van! Ezek urizálnak! Sokkal szerényebb felfogásban kellene élni M.elnök úr, különösen az államszolgáknak, az adózott forintokból! Különösen ilyen - 25 éves - teljesítmény után !
Jancsipapa
2014. december 10. 18:00
Szerintem sincs itt semmiféle urizálás . A nyolcszáz fácán kiterítve a vadászat végére , az állami pénzen megfinanszírozott szextúra,ami aztán kibukott szerencsére ,a milliós karórák ,a félmilliós pelenka hordó táska ,a 360 m2-esnek hazudott villa (ami aztán 700 m2-es lett a végére),a naponta egyre növekvő luxuslakás ,az ötször javított vagyonnyilatkozat ,a legális jövedelmeket sokszorosan meghaladó ,gátlástalan zsírosodás ,majd kérdések felsőbbséges ,kioktató modorban történő visszautasítása .Ez tényleg nem urizálás . Sokkal több annál .
catalina9
2014. december 10. 16:14
sjanos [Hozzászóló kiszűrése] 2014. december 10. 16:11 Ez meg beszari kurvák rinyálása! Nem kell itt ösztökélni senkit kívülről! Elég lesz még pár idióta ügy,..." Lesz? Van!!! "..A Privát Kopó szeptemberben (tehát még az amerikai kitiltási ügy előtt) azt is megírta, hogy az áfacsaló cégláncolat egyik legnagyobb vásárlója az amerikai tulajdonban álló, budapesti székhelyű Bunge Zrt. volt…. A PestiSrácok internetes oldal november 5-én közölt részleteket Dömény jegyzeteiből. E szerint az MSZP pártkasszájában landolt a 2010 előtti, 18 milliárd forintra taksált áfacsalás-sorozat „jövedelmének” egy része. A vállalkozó azt írta: „A 2006–2008-as évben a Belar a. s., a Belagra Hustopece a. s. és az Agropodnik Trnava a. s.-nek nem kifizetett takarmányok ára részben az akkori kormánypárt, az MSZP kasszájában landolt. Cserébe a Molnár Istvánhoz köthető Balaton Meat Kft. vissza nem térítendő juttatásokat kapott a magyar államtól”. (A Balaton Meat Kft. vágóhíd építésére 850 millió forint állami támogatást kapott a Gyurcsány-kormány jóvoltából – a szerk.)."
catalina9
2014. december 10. 15:57
sjanos [Hozzászóló kiszűrése] 2014. december 10. 13:35 Ti meg legkésőbb 18ban fogjátok vakargatni!" Hát ösztökélje Goodfriend Elvtársat, meg a Sorosboyokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!