Vízpróba

2014. december 09. 07:10

A szenátusi jelentés kerek 6300 oldalon számol be a kínzásokról, a várhatóan nyilvánosságra kerülő kivonat is 480 A4-es lapot számlál.

2014. december 09. 07:10
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

Aztán ott van a »hideg zuhany« is. Ilyenkor heteken keresztül fogcsikorgató hideggel kínozzák a delikvenst, nem bonyolult dolog, egyszerűen lenyomják a klímát. Persze használták magát a jeges vizet is, ha az illető vallott, kapott meleget. Ez egyes vallatók szerint kimondottan humánus módszer volt, meg amúgy is relatív, hogy mi hideg és mi nem… Azzal meg szinte a dohányzó rabosítottak kedvében jártak, amikor hosszú percekig folyamatosan füstöt fújtak az arcukba.

Mindannyian hallottunk róla, hogy ilyesmi előfordult a 2001. szeptember 11-i rémálom után. Természetesen nem az Egyesült Államok területén, ahol tombolnak az emberi jogok, hanem a hírszerző szervezetek külföldi börtöneiben, ahol nem érvényes a szép és tiszta amerikai törvény – csak mellesleg jegyezzük meg, hogy tizennégy »megerősített vallatási technika« a washingtoni igazságügyi minisztérium szerint odahaza is engedélyezett, ott, ahol az alkotmány negyedik és az ötödik kiegészítése elméletben tilt minden kínzásfélét.

Hallottunk Guantánamóról, az iraki Abu Ghraib börtönről, számos európai és ázsiai intézményről. De valljuk meg, volt pillanat, amikor azt gondoltuk, terroristák, minek robbantgatnak, megérdemlik. Igaz, biztos volt ártatlan, de hát ahol gyalulnak, ott ugye van forgács is, meg egyébként sem rokonunk vagy ismerősünk egyik sem… Meg hát ugye ezek nyilván egyedi, kivételes esetek.

Nos, tegnap kiderült, hogy nincs így. Enyhén szólva nincs így.

A szenátusi jelentés kerek 6300 oldalon számol be a kínzásokról, a várhatóan nyilvánosságra kerülő kivonat is 480 A4-es lapot számlál. Ennyi szépirodalomból sem kevés, száraz tényekből viszont rettenetesen, elrettentően sok. (…)

Magyarország egyébként az Egyesült Államokhoz hasonlóan aláírta az ENSZ kínzást tiltó egyezményét. Sőt, mi idén novemberben szignáltunk egy másik dokumentumot is, amely a nácizmus dicsőí-tése elleni harcról szól. Az egyezményt három ország nem írta alá: Kanada, Ukrajna és igen, az Amerikai Egyesült Államok. Ez utóbbin a jó John McCain szenátor is eltöprenghetne egyébként, mielőtt Budapesten kezd antifasiszta harcba. Elgondolkozhatnának a Fehér Házban is, hogy mennyire vannak összhangban magasztos, szép és követendő elveik a gyakorlattal. Arról, hogy a szabályok nem a »kicsik« megregulázására, hanem a »nagyok« kordában tartására is születtek. Arról, hogy a „tiszta kínzás«, a »vízbe fojtás imitálása« nem lehet követendő módszer sem a jog, sem az erkölcs szerint. Sem egyes emberek, sem független államok esetében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. december 09. 13:19
forsteandretredjemann [Hozzászóló kiszűrése] 2014. december 9. 09:20 Tökéletesen médiavezéreltek. Hihetetlen felsőbbrendűségi tudattal rendelkeznek. A világ valóban legerősebb és propaganda szinten "legszabadabb" államának polgárai." Na ja... -“Bennünket zsidókat ámulatba ejt, hogy az amerikai keresztények milyen könnyen estek a hatalmunkba. Míg a naív amerikaiak arra várnak, hogy Hruscsov eltemesse őket, mi megtanítottuk őket, hogy minden követelményünknek alávessék magukat” - kezdte Rosenthal. A kérdésre, hogyan lehet egy nemzetet a tudta nélkül meghódítani, Rosenthal e műveletet a média teljes irányításának tulajdonítja. Azzal dicsekedett, hogy a hírek kezelése zsidó irányítás alatt áll. Amelyik folyóirat szerkesztősége nem hajlandó elfogadni hírszolgálatok ellenőrzött híreit, azt úgy kényszerítik térdre, hogy fizetett hirdetőiket megvonják [megfenyegetik, elidegenítik] a laptól.."
catalina9
2014. december 09. 13:17
Fahrenheit 451 [Hozzászóló kiszűrése] 2014. december 9. 09:45 a terrorizmust minden eszközzel meg kell szüntetni." Talán Begin mondotta volt korábban: "A terror olyan eszköz, amiről nem mondhatunk le."
catalina9
2014. december 09. 13:14
lilaremény [Hozzászóló kiszűrése] 2014. december 9. 09:50 Miféle terrorizmusról beszélsz? Silverstein megvásárolta a két épületet, nagyösszegű biztosítást kötött és utána rövidesen nekiment két repülőgép. " Volt itt nagyobb csoda is! "..A vezető finn lap, a Helsingin Sanomat egy cikkében érdekességként felsorolta a terrortámadásokkal kapcsolatos híreszteléseket, köztük azt is, amelyet eredetileg az Information Times internetes lap közölt, vagyis, hogy szeptember 11-én a WTC 4000 zsidó foglalkoztatottja maradt távol munkahelyétől, illetve a WTC-támadás több ezer, különböző származású áldozata között nem voltak izraeliek..." Na de van ami már Sasjózsi kabaréjába való: "Silverstein már azzal is szerencsésnek mondhatta magát, hogy egyáltalán túlélte a támadást. Aznap is a felhőkarcolóban lévő irodájába készült, ám felesége átrendezte a naptárát, férjének aznapra beszélt meg találkozót a bőrgyógyászával, így Silverstein az orvoshoz tartva értesült irodái megsemmisüléséről." Hát ilyenek ezek a feleségek zsidóéknál.
balbako_
2014. december 09. 10:21
És ők milyen háklisak az emberi jogokra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!