Miről álmodott Putyin?

2014. december 11. 12:59

A hivatásos „álomfejtők” most világszerte arra igyekeznek választ találni, hogy az orosz elnök miért mondott „sztoppot” a Déli Áramlatra.

2014. december 11. 12:59
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

„A jelenkor vezetőit leginkább három kategóriába lehet besorolni: ilyen-olyan sikerrel követik az eseményeket, jól alkalmazkodnak a történésekhez, vagy maguk alakítják a történelmet. Vlagyimir Putyin vitathatatlanul a harmadik csoportba tartozik, a „nagyok” irányítói közül talán egyedüliként. 

Ebből következik a válasz is a kérdésre: Putyin, beleunva az unió tesze-toszaságába a Déli Áramlat leállításával, illetve a gázvezeték bebuktatásával való pisztolyozással, a saját kezébe vette az európai energetikai kérdések irányítását. Brüsszel bölcs urai meg ülnek és néznek, majd bizottságosdit kezdenek játszani. Több mint komikus volt, amikor az érintett bő fél tucat ország képviselője többórás tanácskozás után csak arra jutott, hogy felhatalmazta a jó Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökét, hogy hívja már fel mindannyiuk nevében Moszkvát, kérdezze meg: most mi a »stájsz«? (Hála Istennek a magyar delegáltnak nem volt felhatalmazása aláírni az okos nyilatkozatot, avagy meglehet, Pesten ismerik az orosz elnök mellékét a Kremlben.) S ezek az emberek – is – felelnek az Európai Unió közös energiastratégiájáért… Meglepő ezután, hogy ez a kifejezés Moszkvától Pekingen át Washingtonig röhej tárgya? (...)

Összegezve: az unió rövid távú érdekekben elmerülő vezetőinek a tengerentúli jó barátoknak tett engedményei miatt ott tartunk, hogy így vagy úgy, de Putyin kottájához kell alkalmazkodnunk. Pedig talán értelmesebb lenne Brüsszelnek is idejében és érdemben tárgyalnia vele, mint most következő álmait találgatnia.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. december 11. 15:41
Putyin ezzel a lépésével kiugrasztotta a nyulat a bokorból. Az EU-nak színt kell vallania meddig képes a saját érdekei ellen menetelni.
ppix
2014. december 11. 13:48
"... vagy maguk alakítják a történelmet. Vlagyimir Putyin vitathatatlanul a harmadik csoportba tartozik, a „nagyok” irányítói közül talán egyedüliként." Olyan cukik az ilyen bérnyalnokok, amikor látványosan (és direkt) nem értik. Putyin alakítja? Aha. Előkészítette a CCCP bukása című film remake-ét a korrupt és hatékonytalan rendszer kiépítésével, amit fél év alatt kiszopat a nyugat az olajárral... Alakítja, hogyne. Arra nincs pénzük, hogy egy nyomi hidat felépítsenek a Krímben, nemhogy gázvezeték Kínába: www.themoscowtimes.com/business/article/russia-eyes-infrastructure-bonds-to-finance-bridge-to-crimea/512724.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link Putyinka majd szépen kénytelen lesz nyomott áron ellátni Európát gázzal. Itt csak a KGB-s hazaárulók és a sajtóbérenceik értékelik úgy a helyzetet, hogy Putyin győzött...
Arivistus
2014. december 11. 13:48
A Déli Áramlat célja hogy elkerülje Ukrajnát, nade ha most nem lesz többé Ukrajna akkor miért is kéne Déli Áramlat?
Apáczai
2014. december 11. 13:19
Ezek a lúzerek nyugodtak lehetnek. A kudarcukhoz jó előre naplózzák a bűnbakot is. EU szokás szerint. Csak az nem szivárgott ki egyelőre, hogy kivel vitetik el ezúttal a balhét. Csak nem megint mi leszünk ennél a buktájuknál is a céltábla?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!