Göröngyös úton: az autonómia és mi

2014. december 04. 16:20

Az MKP dokumentuma – feltéve ha jól lesz kommunikálva – épp a homály eloszlatásában, ezáltal az autonómiaeszme legitimálásában játszhat kulcsfontosságú szerepet. Végre.

2014. december 04. 16:20
Kovács Balázs
Közbeszéd

„Elvi szinten egyszerű a képlet: kizárólag az autonómia biztosíthatja azt a megnyugató keretet, amely hosszú távon lehetővé teszi a magyarként való megmaradást. Mindenféle öncsalás ellenére ugyanis a lényeg nem az, hogy a gyalogmagyar mit és hogyan vállal kultúránk, anyanyelvünk megőrzéséért (az is persze). Sokkal fontosabb, hogy olyan intézményi háttér álljon mögöttünk, amely biztosítja a magyar közösség reprodukcióját. Az autonómia nem más, mint olyan sűrűre szőtt intézményhálózat, ahol megoldható, hogy életünk egésze során kapcsolatban maradjunk a magyar közösséggel, nyelvvel és kultúrával. Ha célunk pusztán az identitás »megőrzése« marad (mint eddig), azzal gyakorlatilag a lassú, de biztos elszlovákosodás pályájára állítjuk magunkat. Ezért kell a jelenlegi rendszernek megváltoznia. Pontosan erre nyújt perspektívát az MKP mostani tervezete: személyi elvű kisebbségi önkormányzatiság a szórványban, »különleges jogállású regionális önkormányzat« a magterületeken.

Eloszlatni a homályt

Ugyan továbbra sem vagyok híve a pártra jellemző »ráolvasásnak« és sajtónyilatkozatokban kimerülő politikacsinálásnak, mégis úgy gondolom, hogy a dokumentum önmagában is hozzáadott értéket képvisel. Az utókör bölcsességével kijelenthetjük, hogy zsákutcába fordulásnak bizonyult a szlovákiai magyar autonómiatörekvések 90-es évekbeli tartós zárójelbe tétele. Az »idő kizökkenésével« az önkormányzatisággal kapcsolatos téveszmék, félreértelmezések és legendák csak tovább izmosodtak minden oldalon. Az MKP dokumentuma – feltéve ha jól lesz kommunikálva – épp a homály eloszlatásában, ezáltal az autonómiaeszme legitimálásában játszhat kulcsfontosságú szerepet. Végre.

A tudatosító tevékenységhez azonban tanácsos lenne az MKP-nak néhány premisszát magáévá tennie. Bármennyire periférikus jelenségről legyen szó, mégis következetesen véget kell vetni annak a látens flörtviszonynak, amit az MKP bizonyos helyi sejtjei a magyarországi szélsőjobboldallal ápolnak. Azokra az esetekre utalok, amikor például az MKP-s somorjai önkormányzat közintézményben ad teret a Hatvannégy Vármegye Mozgalomnak, vagy amikor a komáromi képviselőjelölti listát radikális jobboldali beütésű jelölttel színesítik.  

Az évtizedes sztereotípiák lebontása akkor sikerülhet, ha az antidemokratikusság és az irredentizmus legkisebb árnyéka sem vetül a magyar közösségre. Hiába sulykoljuk, hogy az autonómia nem jelent újraegyesülést az anyaországgal és a magyar kisebbség az egész részeként keresi a helyét, a jobbszélről érkező kétértelmű vagy nagyon is egyértelmű megnyilvánulások csak visszavethetik az ügyet. A pártnak azt a nem kisebb (az összmagyar eszmetörténetben máig megoldatlan) feladatot kell elvégeznie, minthogy a jelenleginél egyértelműbb választóvonalat húzzon a saját jobboldalisága és a szélsőjobboldal közé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2014. december 05. 13:21
A "régi" MKP elcserélte "pénzért" (Slovnaft a MOL-nak, IRB az OTP-nek, meg az egész Világi féle piócáknak) a komáromi megyét, belegyezett a mostani közigazgatásba, aminek legfontosabb elve, mint mindig is volt Csehszlovákiában, az, hogy sehol sem döntsenek a magyarok magukról, lehetőleg minden közigazgatási egységben kissebbséget alkossanak és a szlovákoktól kelljen könyöradományként kikoldulni bármi magyar jellegű dolgot. Ez olyan idióták "bűne" is, mint például Csáky, de lényegében az egész volt régi MKP vezetés, Bugárral az élen, ezért az "árulásért" el kellett volna rég süllyedniük a föld alá. Ehelyett, továbbra is, kivéve a ritka tisztességes kivételt, megélhetési "magyarok" képviselik, megalkuvó, megfélemlített módon a felvidéki magyarokat, úgy az MKP-ban, mint a Most-Hídban. Az utóbbi talán már nem kimondva, egyenesen az asszimilációba való beletörődést hirdeti.
Ellensúly
2014. december 04. 17:39
Ha lesz normális nemzeti érdekképviselet, akkor nem lesz szükség a 64 Vármegye-féle szervezetekre. Addig sajnos igen.
almafa
2014. december 04. 17:32
"irredentizmus legkisebb árnyéka sem vetül a magyar közösségre" Ez nem normális. Az közel 100 éve oda van szögezve!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!