Kis karácsony, csonka karácsony

2014. december 26. 09:55

Aki pedig évente egyszer haza tud látogatni, az ebben a néhány napban próbál szivacsként annyi ölelést, annyi kedves szót és annyi magyar levegőt magába szívni, amennyi csak beléje fér. Mert aztán újabb kemény esztendő jön a szülőföldtől távol.

2014. december 26. 09:55
Havas Jon
Jobbegyenes

Aki pedig évente egyszer haza tud látogatni, az ebben a néhány napban próbál szivacsként annyi ölelést, annyi kedves szót és annyi magyar levegőt magába szívni, amennyi csak beléje fér. Mert aztán újabb kemény esztendő jön a szülőföldtől távol, és bár ott sincs kolbászból a kerítés, vissza kell menni, mert ott legalább meg lehet élni. Száműzötten, de emberhez méltóan. Mert a magyar valóság ma sok százezer magyar családnak mázsás súlyú devizahitelt, csúcsra járatott korrupciót, a munkavállalói jogok lábbal tiprását, elszegényedést és teljes kilátástalanságot jelent. Mert nincs mindenkinek gazdag apukája, aki akkor is fizeti a tandíjat, ha lassan a teljes felsőoktatást fizetős lesz, nincs mindenhol egy haver, aki jól fekszik a kormánynál, és betol valahová az önkormányzatnál, nincs talpraesett vállalkozó, akivel ezt-azt meg lehet oldani »okosba«.

Kárpát-medencéből is menekülünk. Megrendítő erejű életutak tucatjai jelzik, hogy valamit nagyon elrontottunk. Nem csak a politikusaink: mi, mindannyian. Az nem normális, hogy emberek százezreinek külföldön kell új életet kezdeni, ha nem szeretnének földönfutókká válni saját hazájukban, és magányos estéiken inkább a könnyeiket nyelik, de kitartanak, hiszen a hitelt fizetni kell, az itthon maradókról valakinek gondoskodni kell.

Bármennyire szörnyű is belátni: ezt a világot közösen építettük, ezeket a politikusokat mi termeltük ki, nem csak azzal, hogy beszavaztuk őket: ők mi vagyunk. Mert amíg a melós meglopja saját főnökét, vagy fordítva: a cégvezető átveri alvállalkozóját, miért gondoljuk, hogy egy képviselő, aki számára arctalan tömeg vagyunk, erkölcsösebb lesz, és nem nyúl a közösbe? Ha az elhunyt szülők örökségéből a gyerekek kijátsszák és kitagadják egymást, miért lenne igazságosabb és méltányosabb a szociális rendszerünk?

A szomorú valóság az, hogy elfordultunk Istentől, de nem abban az értelemben, hogy nem járunk hetente templomba, és nem tiszteljük a hozzánk hasonlóan korrupt és méltatlanná vált egyházi vezetőinket. Az isteni utat hagytuk el. Túl szűk az ösvény és szúrósak az út menti bokrok. Nem szeretjük, ha helyettünk mások döntenek, de a döntéseinkért nem vállaljuk a felelősséget. Elvárjuk, hogy tiszteljenek bennünket, de mi nem tisztelünk semmit, se Istent, se hazát, se embertársainkat. Szeretetre vágyunk, de ha máson csattan az ostor, bezárjuk szívünket, és azt gondoljuk, megérdemelte.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. december 27. 12:21
Ezeknek a politikusoknak a zömét a III/3 akasztotta ránk az ellenzéki kerekasztallal, a fiatalabb nemzedéket pedig ezek a III/3 által kiválasztottak nevelték ki. A térsadalomnak ehhez sok köze nem volt. A társadalom különben is folyamatosan hülyül, hála ezen politikusok által űzött oktatáspolitikának.
mustarharmas
2014. december 26. 17:03
Ezt az elcseszett, apokaliptikus virnyákolást hagyd már abba! Nem könnyű az élet itthon, de nem is az a reménytelen nyomor és depresszió, amit itt elragadtatásodban leírsz. Gondolom, ezt is átlagos egzisztenciával, háztartási felszereltségben es egy iPad-on teszed.... Vicces vagy!
Csigorin
2014. december 26. 15:46
Aki csak annyira "boldogul" kulfoldon, hogy a csaladjat nem tudja maga utan vinni, annak nem eri meg kimenni.
balbako_
2014. december 26. 12:46
A tehetségtelenség, lustaság bőg a mi havasi mócunkból. Maga embersége kevés inkább keres gazdaállatot akinek a vérét szívhatja. Aztán itthon meg lírázik. Szegény ország akin élősködik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!