Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ukrajna és Moldova: Két tűz között

2014. december 09. 12:04

Mindkét ország a nyugati integrációtól várja a megváltást, ugyanakkor az orosz behatás és a területi konfliktusok miatt ez a folyamat nagyon nehezen indul be.

2014. december 09. 12:04
Hámori Viktor
DiploMaci

„Moldovának lényegében nincs mit veszítenie – az egy főre jutó nominális GDP még az albánnak is csupán a harmadát éri el, nem beszélve arról, hogy az ország önálló ipari teljesítménye is marginális. Ehhez kell hozzáadnunk a transznyisztriai konfliktus költségeit, az elvesztett két évtized gazdasági kárait, valamint a perspektíva nélkül tengődő társadalom elvándorolt tagjai miatt kiesett kereseteket.

Moldova és Ukrajna sorsa tehát számos ponton egybefonódik. Mindkét ország a nyugati integrációtól várja a megváltást, ugyanakkor az orosz behatás és a területi konfliktusok miatt ez a folyamat nagyon nehezen indul be. Másrészt ha sikerül is kitörniük a moszkvai erőtérből, a csekély gazdasági teljesítmény miatt a várva várt csatlakozásig vezető út nem csak rögös, de nagyon hosszú is lesz.

Az sem újdonság, hogy a két gazdaság teljesítménye a mai napig nem éri el a szovjet idők szintjét, a jövedelmi egyenlőtlenség tekintetében pedig a két ország mutatói fokozatosan romlanak. Tény és való, ezek az államok az opportunista (és meglehetősen korrupt) politikai elitek és a putyini külpolitika áldozataivá váltak, ahol az oroszbarát politikai elitet jutalmazó oligarchikus-hűbéri rendszert időről időre megreformálni kívánó politikusokat rendre sikerült félreállítani, és csak most, 23 évvel a Szovjetunió felbomlása után kerültek túlsúlyba a nyugati integráció hívei. A kérdés az, sikerül-e bármit is átültetni a gyakorlatba, vagy a kapott felhatalmazás ellenére sem lesznek képesek kitörni az orosz érdekszférából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. december 09. 16:21
"Mindkét ország a nyugati integrációtól várja a megváltást..." - Orbán és mások nagyon okvetetlenkednek, kell már az új vadászmező keleten.
Valandil
2014. december 09. 16:01
Jelenleg az EU-ba igen nehéz behozni moldáv bort ill. konyakot (francia nyomásra). Szerintetek be fogják engedni őket a klubba, hogy konkurenciát jelentsenek a jobb termékeikkel egy magországnak?
Csigorin
2014. december 09. 15:33
"Mindkét ország a nyugati integrációtól várja a megváltást, ugyanakkor az orosz behatás és a területi konfliktusok miatt ez a folyamat nagyon nehezen indul be." Oke, legyen igy. De nalunk nem voltak/nincsenek teruleti konfliktusok, sot orosz behatas sincs mar ugy 25 eve. A megvaltas valahogy csak nem akar eljonni.
Akitlosz
2014. december 09. 14:41
No és Moldovára mint országra ugyan mi szükség van? Csatlakozzon Romániához, Trnasznyisztria pedig Oroszországhoz és mindenkinek jobb lesz, legalábbis kevésbé rossz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!