Románia 25 évvel később: köpni kell

2014. december 27. 11:16

Erdélyi magyarként továbbra sem érzem magam jól Romániában. Az a baj, hogy sárosnak érzem magam. Ennek a torzszülött demokráciának vagy micsodának a cinkosa vagyok.

2014. december 27. 11:16
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Mandiner blog

„Általában nekem könnyű a toll, gyorsan írok. Most napok óta piszkál a redaktor úr, hogy írjak 1989 romániai decemberének huszonöt éves évfordulója kapcsán valamit a Mandinerre, de egyszerűen nem tudom rávenni magam. Nem akarok erről írni. Nincs kedvem hozzá.

Huszonöt év után úgy érzem, mintha visszakerültünk volna a kezdőkörbe, mintha az elmúlt negyedszázad hiábavalóan telt volna el.

Tudom, hogy nem, lehet sorolni a NATO- és EU-tagságtól az anyanyelvi oktatáson és kultúrán át a nemzeti összekapaszkodásig megannyi előrelépést, ettől még a hiábavalóság érzete kísért. Erdélyi magyarként továbbra sem érzem magam jól Romániában, és néhanapján elég kétségbeesetten nézek ki a fejemből, hogy milyen abszurd vádakkal kell szembesülnünk csak azért, mert a szülőföldünkön anyanyelvünkben szeretnénk élni.

Az a baj, hogy sárosnak érzem magam. Ennek a torzszülött demokráciának vagy micsodának a cinkosa vagyok.

Valahogy úgy, mint ahogyan a szüleim és nagyszüleim nemzedékei szemek voltak Ceausescu diktatúrájának a láncában.

Nekem, nekünk ez a leginkább nevetséges, sehová sem tartó, jövő nélküli átmenet jutott. Huszonöt év ment rá az életemből.

Azért nem akarok írni róla, mert szégyellem magam. Csalódott és dühös-szomorú vagyok. Köpni kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2014. december 28. 22:09
@Nagyvarjas "Ezzel együtt nincs hiábavalóság-érzésem. Tettem, amit tehettem. Sokat-e vagy keveset, nem tudom, de nem is mérlegelem. Ennyire tellett." Chapo, Tanár Úr!
Willard
2014. december 28. 17:03
Kedves Szilárd, figyelmedbe ajánlom Makkai Sándor erdélyi református püspök "Nem lehet" című, a harmincas években nagy port kavart írását a kisebbségi létbről. http://adatbank.transindex.ro/html/cim_pdf1527.pdf
Sebok
2014. december 28. 13:01
Hm, Demeter Szilárdnak köpnie kell: "Az a baj, hogy sárosnak érzem magam. Ennek a torzszülött demokráciának vagy micsodának a cinkosa vagyok." Végre valamiben teljesen egyetértek Demeter Szilárddal, a Századvég alkalmazottjával.
Márkus István
2014. december 27. 23:30
1 dolgot nem vesz figyelembe Demeter Szilárd hogy Románórszágban a kisebbség helyzete nem változott és nem fog változni a jövőben sem mindegy ,hogy királyság (2-ik Károly,1 Mihály) fasiszta diktatúra (Antonéscu tábornok),népköztársaság(Gheorghiu Dej),szocializmus (Nicolae Ceausescu),nyugati "demokrácia"(Iliescu,Constaniscu....és bármilyen escu)társadalmi rendszer van éppen érvényben.A a kisebbség sorsa vagy az elvándorlás (lásd az erdélyi szászokat és zsidókat) vagy az asszimiláció mely csak idő kérdése figyelembe véve az aktuális népesedési statisztikákat.Tisztelet a küzdőknek,megbecsülés a maradóknak,és nem ítélkezni az asszimilálódok felett.Ami az aktuálpolitikai helyzetet illeti: ellentétben 1989-el amikor a nagyhatalmi politikai érdekeknek megfelelően a kisebbséget felhasználva döntötték meg a Ceausescu rendszert a secu második vonalát léptetve előre megőrizve a nómenklatúrát (akárcsak Magyarországon) a pénznek nincsen ideológiája ugyebár,most a kisebbségeken keresztül is nyomást akarnak gyakorolni Orbán Viktorra (teljes román egyetértéssel)Mert bármilyen választ ad a miniszterelnök vagy nacionalista fajvédő lesz ,vagy hazaáruló ,evvel az eddig nemhöbörgő szélsőjobbot is becsatornázzák a kormányváltók mögé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!