Nem akarom mindenáron lenyomni Orbánt

2014. november 11. 19:40

Nem pártot és nem ernyőszervezetet kell csinálni, hanem single issue [egy ügyre koncentráló] mozgalmak hálózatát létrehozni, amiben ezek a mozgalmak segítik egymást. Interjú.

2014. november 11. 19:40
Vágó Gábor
Index

A mostani történések azért némiképp emlékeztetnek az előző ciklus elejéhez. Akkor is több olyan intézkedés volt - médiatörvény, alaptörvény, felsőoktatási törvény -, amiért több nagy tüntetés szerveződött, aztán a ciklus második felére elhalt a lendület. A mostani események pedig olyan szempontból súlytalanok, hogy négy év múlva lesznek választások, belefér a Fidesznek, hogy veszítsen a népszerűségéből.

Nekünk viszont hatalmas a tét, mert láttuk, hogy az előző ciklusban milyen hibákat követtek el az ellenzéki mozgalmak, és nekünk nem szabad ugyanezeket elkövetni. Meg kell nézni, hogy mik azok a stratégiák, melyekkel életben lehet tartani az ellenállás szövetét, egy olyan hálózatot, ami nem egypólusú.

Mik voltak a hibák?

Mindenkinél más és más, de kezdeném az LMP-vel, mert az is a civil mozgalmakból nőtt ki. Rendszerkonformmá vált a parlamenten belül, a szakadás sem tett jót neki, de nem ez volt vele a legnagyobb baj.

Hogy érti, hogy rendszerkonform? Hiszen igyekezett távolságot tartani a baloldaltól is, ráadásul kormányon sem voltak még.

Úgy értem, hogy az LMP beleült a politikai rendszerbe, és nem tudott kijönni abból a minipárti státuszból, amibe került. Nem hozott új nyelvezetet, nem újította meg a politikát, bár vannak eredményei. Például az, hogy a korrupciós tematika bekerült a közbeszédbe.

És mi volt a baj a többiekkel?

A Millánál az volt a probléma, hogy sokféle ember tömörült egy ernyőszervezetbe, és lényegében annyit csináltak, hogy nemzeti ünnepeken tüntettek. Nem alakult folyamatos jelenlétté, mozgalommá. A Szolidaritásnál azt láttam, hogy a szervezeti központosítás okozott a problémákat, de a Hallgatói Hálózat is túl sok dologgal foglalkozott már a végén.

Ezzel szemben most?

Nem pártot és nem ernyőszervezetet kell csinálni, hanem single issue [egy ügyre koncentráló] mozgalmak hálózatát létrehozni, amiben ezek a mozgalmak segítik egymást. Ezek a mozgalmak csak egy-egy ügyet képviselnek, azokban tűpontosan céloznak, és saját területükön áttörést tudnak elérni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. november 12. 11:55
Nem tudom hogy van ez. Már annyi Vágó-féle forradalmár feltűnt az elmúlt években.Mind kivétel nélkül borzasztó okosnak láttatja magát,aztán néhány hónap múlva beégnek,majd eltünnek. Sztem,most Vágóval próbálkoznak.Egyet lehet találni,hogy kik. De nem fog sikerülni.Ezek mindig idegen érdekeket szolgálnak! Értitek ugye,SZOLGÁLNAK!!!
peninsulavaldes
2014. november 12. 09:12
mindennap Vágó?
császár
2014. november 12. 08:09
Vak vagy bátor.
komondor
2014. november 12. 07:42
Szervezzétek meg!!! Egy kalappal hozzá! Már várjuk ahogy menekülnek a tolvaj,hazaáruló fideszesek! Ezek"talán" még a komcsiknál is kártékonyabbak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!