Fiatal. Okos. Győztes. Konzervatív. Nő.

2014. november 05. 12:54

Elise Stefanik fiatal, okos, államtól független stabil háttérrel rendelkező, bátor és sikeres konzervatív nő. Egy nagyjából fél magyarországnyi területet képvisel Washingtonban. Hol vagytok ti, magyar Stefanikok?

2014. november 05. 12:54
Rajcsányi Gellért
Mandiner

elise_stefanik.jpg

A magyar idő szerint éjjel befejeződött amerikai félidős (midterm) választáson előretörtek a republikánusok: a képviselőházi többség után a szenátusi többséget is megszerezték, így a Kongresszus mindkét házában republikánus többséggel kell szembenéznie a demokrata párti Obama elnöknek, akinek mostantól, egyedül maradva meglehetősen leszűkül a mozgástere.

Ugyan az amerikai és a magyar (egyáltalán, az európai) politikai életet rendkívül nehéz összehasonlítani, mégis van mire felfigyelnünk a mostani választáson. Például arra a tényre, hogy az amerikai liberális médiában előszeretettel szűk látókörű, reakciós fehér középosztálybeli férfiak pártjaként ábrázolt republikánusok színeiben jutott be az eddigi legfiatalabb nő a Kongresszusba.

A harmincéves Elise Stefanik New York állam legészakibb, Kanadával határos részéről származik, családja faipari céget működtet az erdők borította vidéken. Stefanik nem ragadt otthon, 2006-ben végzett cum laude a Harvardon − a család első egyetemet végzett tagja lett. A Harvardon a fiatalok és a nők nagyobb politikai aktivitását szorgalmazta: nem véletlen, hogy megkapta a Women's Leadership Awardot az egyetemen. Stefanik a Harvardon megismerte Mark Zuckerberget is, aki elhívta volna őt a frissen alapított Facebook első munkatársai közé, de Stefanik nem tartott vele. A Harvard után Stefanik inkább Washingtont választotta: az akkor még republikánusok uralta Fehér Házban dolgozott, majd republikánus politikusok kampányaiban vett részt − így szerzett ismereteket a politika boszorkánykonyháiról. Elise Stefanik 2012-ben tért vissza Észak-New Yorkba a családi céghez, hogy aztán idén immár maga vágjon neki jelöltként a képviselőházi választásnak.

Stefanik a politikában valódi jobboldali-konzervatív nézeteket képvisel: fő programpontjai közé tartozik a fiskális felelősség, a költségvetés kiegyensúlyozásának és az államadósság csökkentésének igénye, hogy megszűnjön az állam szerinte elképzelhetetlen pazarlása. Csökkentené a jogszabályok mennyiségét és az adóterheket, hogy a vállalkozások az adószabályok tanulmányozása helyett a munkahelyteremtésre és a gyarapodásra koncentráljanak. Családi cégük tapasztalataiból merítve kiáll a kisvállalkozások és azok munkahelyteremtésének támogatása mellett. Elise Stefanik megvédi az „Isten adta” alkotmányos szabadságjogokat a kormányzat túlkapásaitól és beavatkozásaitól − a fegyvertartás terén is. Kollégái keményen dolgozónak és elkötelezettnek írják le őt, aki ért mind a belpolitikai ügyekhez, mind pedig a külpolitikához. Kemény republikánus nézetei ellenére a jelenlegi fagyos helyzetben is rendre hangsúlyozza a pártok közötti párbeszéd és kompromisszumok fontosságát.

És nem feledkezik meg a nők és a politika kapcsolatának erősítéséről sem: „Több nőre van szükség a Kongresszusban. (...) A nők megszólítják a keményen dolgozó családokat. A családi költségvetéseket gyakran a nők tartják egyensúlyban. A nők kisvállalkozások tulajdonosai is. Egyre több nő keres többet párjánál a családokban. Fontos, hogy az ő perspektívájukat is képviseljék”. Stefanik büszke arra, hogy „egy újabb repedést csinált az üvegplafonon”. Úgy véli: Washington elhasználódott, és „új, friss politikusokra van szükség. Olyanokra, akik meg tudják szólítani a fiatalokat és a nőket”.

Stefanik maga kért találkozót egy republikánus gurutól egy országút menti Starbucksba, hogy elmondja: elindulna az idei választáson. A kampány idején egyszerre dolgozott a családi cégnek és járta a körzetet napról napra a Ford pickupjával. Miután előbb legyőzte a többi republikánus kihívót, végül a választáson 55,2 % - 33,5% arányban győzte le demokrata vetélytársát egy demokrata-szimpatizáns környéken. Nem kvóta-nőként, nem kényelmes listára rakva jutott be a törvényhozásba.

Naná, hogy amerikai stílusú kampányvideójában lobog a csillagos-sávos lobogó, dolgoznak a szorgalmas emberek, miközben megígéri, hogy új hangot visz Washingtonba, szűkebb pátriájának pedig új lehetőségeket és eredményeket ad.

Elise Stefanik fiatal, okos, államtól független stabil háttérrel rendelkező, bátor és sikeres konzervatív nő, aki képes artikulálni a saját nézeteit és vidéki választókörzete érdekeit, igényeit a nagypolitikában. Mostantól egy nagyjából fél magyarországnyi területet képvisel majd Washingtonban.

S hol vagytok ti, magyar Stefanikok, akik egyszer igazán áttörhetnének a mi macsó, kontraszelektált, centralizált, elmamelukosodott közéletünkben?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
albion
2014. november 06. 10:09
Azért ebben a kis videóban a jó mellek mellett az is benne van, hogy hazament Washington-ból, a magas állásból a családhoz. Vajon miért? Hogy fellendítse a vállalkozást vagy esetleg szembesült azzal, hogy a gyerekeket is fel kell nevelni, és inkább azt választotta, mint a karriert (legalábbis egy ideig). Lehet hogy a magyar nők tudnak valamit?
duzur
2014. november 06. 10:08
Sok mindennel én is egyetértek amit ez a modern mai nö képvisel. Csupán 2 megjegyzés: Nagyon uj fejlemény, hogy konzervatív körök se vitatják el a nöktöl egy "külsö" karrier szorgalmazását. És ez még messze nem általános, a mandiner köreiben sem. Itt is elöszeretettel foglalkoznak a politikus-nök frizurájával és alakjával. Mintha a férfi politikusok csupa Adoniszok lennének... Sajnos nem éppen e amerikai nö eszét igazolja, hogy pont George Bush Jr idejében erösödött a vonzalma a republikánusokhoz... But nobody is perfect. És bizony örülnék, ha sikeres lenne. Már csak azért is, mert nem úszító és gyülölködö a stílusa. Szerintem is több ilyen kellene a politikában.
august
2014. november 06. 05:29
Rajcsányi Gellért: Fiatal. Okos. Győztes. Konzervatív. Nő. ------------- :) Szerintem a kedves cikkíró nem ismeri a hazai politikai viszonyokat. A légópince szökevények számára a kor az bűn, kölönben is nem magyar a neve.. mondanák. Okos -e vagy, kérdezné a HVG, amelyik rögtön fölkutatná egy érettségi dolgozat plagizálását, vagy hittanos múltját. Győztes sem lehet, mert ugye másokon átgázolva, sőt másokat leküzdve lehet csak győztes, ami azt jelenti, hogy rengeteg sértett ember van körülötte, akiről a retekklub másnap kettővel is riportot készítene, aa győzelem árnyoldalairól. Ha konzervatív akkor meg azonnal rátámadnának a feministák jogvédők, lmb-sek, zöldek, eutanáziaszakértők, és az abortuszellenesek, mert ugye szintiszta náci, aki fakanál mellé száműzné a nőket, elrohasztaná, a szebbik nemet egy azaz egy darab pasi, .. bocs rosszul fogalmaztam férj oldalán élethosszig, ha gyereket is akar, akkor meg pláne ő maga az illiberalizmus.. Ha peddig ezek után is mint NŐ akarna megjelenni, vagy kócosfogú, vagy más nagyon kedves gúnynevet kapna rögtön valami bennfentes trolltól, amit azonnal átvenne a kedves propaganda azonnal. --- Azt mondja a kedves cikkíró hogy hol vannak? Elsősorban az a kérdés, hogy ma akik a politikába lépnek, mivé lesznek azonnal, az-e a kiválasztási szempont, amiről ír, vagy az, hogy kinek van gyomra fél napnál tovább elviselni azt az aljadék stílust, amelyikat a kedves hazai média, és munkásai tömegesen művelnek.... Ugyanis lehet egy egész emberöltő tisztességes munkája bárki mögött, kiváló szakmai múlt, a politikába belépve megtapasztalhatja hogy egy 8 osztályos mocskosszájú troll hogy törli bele a cipőjét 10 percen belül..
Brigadéros
2014. november 05. 19:58
Fiatal, okos, győztes, konzervatív nő, ki az? Rákérdezhetek?!...Csak nem a Vadai??? D:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!