A fideszes majmok bolygója

2014. november 11. 09:51

Az sem valószínű, hogy a jelenlegi baloldali ellenzéki pártok annyira megerősödjenek, hogy legyőzzék a Fideszt, helyreállítsák a demokráciát és a szabad piacgazdaságot.

2014. november 11. 09:51
Radó Péter
hvg.hu

„Az első szcenárió szerint a Fidesz »méretének« (klientúrájának) növekedése olyan mértékű finanszírozási kényszert generál, amelyet csak a Fidesz hatalmában álló állam kiterjesztésével, azon keresztül a Fidesz korrupciós hálózatának újabb és újabb területekre való kiterjesztésével lehet kielégíteni. Részben mivel a bekebelezhető jövedelemtermelő területek (a Fidesz szempontjából: bekeríthető legelők) mennyisége véges, részben pedig mert a rablógazdálkodás erőteljesen visszaveti e területek jövedelemtermelő képességét, ez az expanzióra épülő konstrukció egy ponton látványosan be fog dőlni. Ahogy szűkülnek az erőforrások, a Fidesz különböző érdekcsoportjai egymás torkának esnek, és az egész szisztéma az ádáz belháborúk áldozata lesz. Egy ilyen belháború járulékos veszteségei olyan hatalmasak, hogy senki nem kerülhet ki belőle győztesként, a Fidesz tehát csatlakozik a dínókhoz.


A második szcenárió szerint Magyarország körül oly módon éleződnek ki a geopolitikai feszültségek, hogy a lényegesen nagyobb és erősebb játékosok (pénzügyi természeti erők, valamint európai és észak-amerikai idegen lények) besokallnak, és Magyarország szövetségi akolba való visszaterelése érdekében elegánsan eltakarítják a Fideszt. Mivel a dolog természeténél fogva ez a szcenárió a kormányzás folytonosságának fenntartását igényli, az eltakarítás hazai közreműködői saját legitimitásuk megerősítése érdekében a Fidesztől elnyert államhatalom minden lehetséges eszközét a Fidesz kilakoltatott vezetőire, kollaboránsaira és intézményeire fogják zúdítani. Büntetőperek, személycserék, piacbefolyásoló eszközök és »intézményi átalakítások« tömege zúdul majd a Fideszre és holdudvarára. Ennek következtében a Fidesz összezsugorodik, barbárságba süllyed (kicsinygazdásodik), vagy az SZDSZ-t és MDF-et követve kihal. (...)

Tudnunk kell, hogy az emberiség és a Fidesz jövőjével kapcsolatosan van egy ötödik szcenárió is, amit azonban mint teljesen valószínűtlent bízvást kizárhatunk. Elméletileg ugyan lehetséges, ugyanakkor teljesen esélytelen, hogy a celebeszi pávián olyan hatalmas és gyors intellektuális fejlődésnek induljon, hogy – annak várható ellenállása ellenére – kiszorítsa az emberiséget, mint a bolygó uralkodó faját. Ugyanígy, az sem valószínű, hogy a jelenlegi baloldali ellenzéki pártok annyira megerősödjenek, hogy a manipulált választási rendszer ellenére békés demokratikus versenyben önállóan legyőzzék a Fideszt, helyreállítsák a demokráciát és a szabad piacgazdaságot és a Fideszt szavaik és példamutatásuk erejével visszatereljék a demokratikus közösségbe. A képzelet szabad szárnyalásának is vannak határai.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. november 11. 19:55
EZEK A HVG-S MAJMOK AKÁRMIT ÖSSZEMAKOGHATNAK EBBEN A DIKTATórikus országban, senki sem akarja elvinni őket.
Kamcsatka5
2014. november 11. 19:20
anyád a majom
catalina9
2014. november 11. 18:08
Most hogy itt az új Jóbarát fedőnevű tartótisztjük, erősen pezsegnek a ballibák. Legalább annyira, mint mikor feltűnt Bajnai, és hol van most?
catalina9
2014. november 11. 18:06
szcenáriók és a valóság: "...Az a kéjes öröm, ahogyan e tábor politikusai és véleményformálói a saját hazájuk elleni támadásokat fogadják és szítják – így Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő, volt külügyminiszter EP-felszólalásai vagy a KLUBRÁDIÓS értelmiség gúnyos és diadalmámoros tapsvihara – valamilyen perverz és bizarr panoptikumban lenne mutogatásra érdemes. De ilyen panoptikum nincs, mert annyira egyedi jelenségről, hungarikumról van szó, hogy a tárlat kívülállóknak élvezhetetlenül szegényesnek tűnne. És ostobának. Ugyanis e hatalomszomjas emberek beteges vágyukat élik ki hazájuk ellen uszítva. PEDIG EZZEL ELTASZÍTJÁK MAGUKTÓL NEMCSAK MINDAZON EGÉSZSÉGES LELKŰ EMBEREKET, AKIK HAZÁJUKAT ÉRT KÜLSŐ TÁMADÁS ESETÉN AUTOMATIKUSAN KORMÁNYUK MELLÉ ÁLLNAK, DE AZOKAT IS, AKIKRE EGYÉBKÉNT SZÁMÍTHATNÁNAK A VÁLASZTÁSOKON.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!