Negyedfordulat

2014. november 28. 19:49

November elejére láthatóan a magyar kormány is felismerte, hogy ebből a zsákutcából csak az ellenkező irányban van kijárat.

2014. november 28. 19:49
Meszerics Tamás
hvg.hu

„Hogy miért szigetelődött el az ország a nemzetközi politikában, azt már többen megírták. Ennek a folyamatnak az amerikai kitiltási ügy csak az utolsó felvonása. November elejére láthatóan a magyar kormány is felismerte, hogy ebből a zsákutcából csak az ellenkező irányban van kijárat. A miniszterelnök a kicsit félrekezelt Die Welt-interjúval meg is kezdte a külpolitika áthangolását.

Csakhogy az önkéntes és nyilvános alárendelődés a német külpolitikának, valamint az Európai Unió iránti lojalitás hangoztatása biztosan nem lesz elég a bizalom visszaszerzéséhez. Ez legfeljebb negyedfordulat, ami az elszigetelődés megtöréséhez kevés. A szavakon kívül konkrét lépésekre is szükség lesz. A Déli Áramlatból való szolid kihátrálásig valószínűleg nem lesz megállás, a korrupciós ügyeket is kezelni kell, méghozzá nem csak azért, mert az Egyesült Államok ezt várja, hanem mert erre Berlinben is rábólintanak.

Csak ezek után kezdődhet el az, amit valóban diplomáciának hívunk. A hitelesség minimumának visszaszerzése után. De addigra már nem Magyarország fogja szállítani az ötleteket és a kapcsolatokat az ukrán rendezéshez. Örülhetünk, ha megtalálja a helyét a nap alatt.”

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2014. november 30. 09:28
Jaj ezek az undok egyen pofák mint Meszerics Várady, Gulyás Balázs,Juhász, és a többi idétlen akarnok.Az ifjú szdsz. Brrrrr
csuka
2014. november 29. 20:03
https://www.youtube.com/watch?v=nMhv4XBJ8fs&utm
néhai Ch.Pilot
2014. november 29. 12:05
Meszerics elvtársnak nem sok fogalma van a politikáról. A politika az érdekérvényesítés művészete. Arról szól, hogy van egy ország vezetésének egy terve, víziója arról, hogy hogyan, merre fejlődjön az adott ország. Elkezdik szépen megvalósítani ezt a programot. Eközben kiderül, hogy ez a program egy vagy több másik országnak az érdekeivel ütközik. Mi történik ekkor? Vagy tárgyalni kezdenek, vagy a nyomásgyakorlás különböző formáit gyakorolják egymással szemben. És ha nincs megfelelő "ellencsapási" (nem fegyveresre gondolok) lehetősége valamelyik országnak, az meghátrál, vagy kitér. Hosszabb, vagy rövidebb időre felfüggeszti, vagy más módon próbálja megvalósítani a programját. Sosem örökre, csak időlegesen adja fel a pozícióját, mert a történelmi korok, politikai helyzetek, szövetségi viszonyok változóak. Hogy Meszerics elvtárs szintjén fogalmazzak: egyszer lent, egyszer fent.
atila68
2014. november 29. 08:16
Ez a Meszerics Tamás kiknek a (stand-up zsargonban szólva) felszopója?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!