A CBA és a tisztességes verseny

2014. november 28. 13:50

Sajnos tényleg egyre durvább az az elnyomás, ami ellen a bojkott hirdetői fellépnének. De az általuk kínált megoldás, a tisztességes verseny nem egy valódi alternatíva. Miért is jobb, ha a Tesco vagy az Aldi zsákmányol ki, mintha a CBA teszi ugyanezt?

2014. november 28. 13:50
Komoróczki Tünde
Fent és Lent

Az itthoni folyamatok nem függetleníthetők a Nyugattal való viszonyrendszerünktől. Történetileg Közép-Kelet-Európa (félperiféria) és a Nyugat közös, egyenlőtlen fejlődéséről beszélhetünk és a két régióban egymással összefüggő és egymásra kölcsönösen ható, de eltérő kimenetű fejlődés következett be. A félperiférián, így Magyarországon most zajlik az az eredeti tőkefelhalmozás a közpénzek, az állami vagyon kisajátításával, ami tőlünk Nyugatra máskor, másképp, pl. földterületek kisajátítással zajlott le, szintén a nagy tömegek kárára. A közbeszerzési korrupció ebbe a rendszerbe ágyazódik. Vagyis, ha a kizsákmányolás a kritika tárgya, és a saját elnyomásunk megakadályozása a cél, akkor érdemes a tőkés rendszert és abban az ideologikus tisztességes versenyt is összetűz alá venni az orbáni pofátlan és igazságtalan uram-bátyám osztogatása mellett. Legelső lépésként a kritikának konstruktív része az lehetne, hogy

1. a közpénzek újraelosztása azt célozza, hogy az erőforrásokhoz való hozzáférés lehetősége azonos legyen minden állampolgár számára, akárhova születik a társadalmi ranglétrán,

2. a kormány az oktatást NE az iparpolitikának vesse alá.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rike
2014. november 28. 19:37
Na mi van ? Le vagyok tiltva vagy mi af....? Amúgy olvassátok Orbán János Dénes: Alkalmi mesék idegbeteg felnőtteknek c, könyvét. Garantáltan beszartok a röhögéstől!
gubenc
2014. november 28. 15:24
Ha mondjuk sikerül elzavarni valamelyik nagyobb külföldi láncot, az eredmény az lesz, hogy átfestik az üzleteken a logót CBA-ra, és folytatódik ugyanaz, ami volt. Az egyszerű ember semmit nem fog megérezni a változásból, esetleg kicsit jobban dagadhat a nemzeti önérzete. Viszont ugye a kieső plusz adót valakinek fizetni kell. Az ország mostani helyzetének figyelembevételével nem kell különösebben nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy az ember lássa, hogy a különadók rövidtávon nem vezethetők ki. Valószínűleg azt is mindenki látja, hogy a különadókat, ahogy a kereskedelmi láncokét is, mi fogjuk fizetni.
potyka
2014. november 28. 14:45
Egészen biztos vagyok benne ha csak a CBA üzletlánc maradna feltolnák az árakat!
ceres
2014. november 28. 14:43
Meg kell teremteni a pénznek egy olyan-belföldi - körforgását, amelyben a pénz akkumulálódni tud.Ezt jelenti a nemzeti pénz-és gazdaságpolitika..A neoliberális gazdaságpolitika lényege ez:dolgozz az idegen hasznára-fogyassz az idegen hasznára-szórakozz az idegen hasznára.(és ráadásúl: vegyél fel hitelt az idegen hasznára-fizess kamatot az idegennek).A "baloldal" szinte minden hazai tulajdont támad és támadni is fog mert egy komprádor oligarchia irányítja .-Ezért fröcsögnek pl a NAV ellen: a Juncker-botrány nem zavarja ezeket a gazembereket mert a pénzügyminisztereik, adószakértőik benne voltak a luxemburg-buliban (milyen szemét módon támadták a miniszterelnököt mert opponálta a rablólovag Luxemburgit..)..És persze a Simor-féle Jegybank is a "Luxemburgi-rendszer kollaboránsa volt.-- A Tesco-féle rablóbanda hamis költségszámlái miatt sem nyüszítenek a "baloldalon".--Amerika ismeri ennek a beltenyészetnek a hazaárulási hajlandóságát:az ügyvivőt irányítok "demokráciaterjesztése" mögött a komprádroligarchia kiépítési szándéka húzodik meg..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!