Torzszülött

2014. november 12. 07:23

Kényszerátváltás lesz tehát piaci árfolyamon: a devizahitelek eltűnnek ugyan, de miután a forintra váltott tőketartozás hatalmasat ugrik, a hitelesek megmaradnak annak, amik eddig is voltak – rossz adósnak.

2014. november 12. 07:23
Friss Róbert
Népszava

„Addig vajúdott az unortodoxia, míg világra nem hozott egy piaci torzszülöttet. A devizahitelek forintosítását, napi piaci árfolyamon.

Azok, akik megtehették, 2011-2012 fordulóján a »végtörlesztéssel« – 180 forintos svájci frankkal (piaci árfolyam: 256) és 250 forintos euróval (piaci árfolyam: 311 forint) – kiszálltak az adósságból. Olyan kedvezménnyel, amit most nem kapnak meg azok a nyomorultabbak, akik akkor bennragadtak a csapdában. Nem lehet azt mondani, hogy ez a többség »tőzsdézésre«, luxusra vette volna fel a hitelt, csupán jobban szeretett volna élni, abban a felelős reményben, hogy vissza is tudja fizetni a kölcsönt, mert van munkája, rendszeres jövedelme. Tervezhető, belátható jövője.

De kiderült, nem volt.

A vasárnap bejelentett tervről a kormány képviselői megint össze-vissza beszéltek. Varga Mihály azt mondta, az átváltás nem kötelező, Kovács Zoltán kormányszóvivő meg az ellenkezőjét. Rogán Antal júniusban méltánytalannak tartotta a piaci árfolyam alkalmazását, Kósa Lajos pedig még két napja is kacsának nevezte Varga féligazságát: az átváltás nem kötelező, viszont devizahitelesnek maradni a teljesíthetetlen feltételek miatt lehetetlen. Kényszerátváltás lesz tehát piaci árfolyamon: a devizahitelek eltűnnek ugyan, de miután a forintra váltott tőketartozás hatalmasat ugrik, a hitelesek megmaradnak annak, amik eddig is voltak - rossz adósnak. Ami miatt azok lettek, abban nincs változás. Sem tervezhető jövő, sem biztos munka, sem jövedelem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. november 12. 11:16
Torzszülött Friss Róbert De még mennyire.
imres
2014. november 12. 10:50
Így van, Friss elvtárs! Kényszer szülte helyzetből csak kényszer szülte kiút létezik. Ehhez még médiatanoncnak sem kell lenni, hogy belásd. :)
Vadjoe
2014. november 12. 10:30
Az Inforádión ma reggel a Bankszövetségtől valaki azt nyilatkozta, hogy a devizahitel állomány 2500 mrd, és mivel ez az egész átváltósdi 1000mrd körüli összegbe kerül a bankoknak, így a össztartozás ezután a forintosítás után 1500 mrd-ra csökkenhet. Valaki kimatekozta már, hogy hogyan jön ez a ki a most bejelentett intézkedésekből?
Berecskereki
2014. november 12. 10:24
Friss Róbert iratkozzon be az általános felső osztályába, mert úgy látszik egyes matek órákról kimaradt. „Azok, akik megtehették, 2011-2012 fordulóján a »végtörlesztéssel« – 180 forintos svájci frankkal (piaci árfolyam: 256) és 250 forintos euróval (piaci árfolyam: 311 forint) – kiszálltak az adósságból. Olyan kedvezménnyel, amit most nem kapnak meg azok a nyomorultabbak,” Akik 180 Ft. árfolyamon törlesztettek nem részesültek abban a korrekcióban, amelyben a bíróságok most döntést hoztak. Ez átlagosan 25-30 % tőkecsökkenést jelent a jelenleg számítások alapján. (Minél kisebb a hátralévő törlesztési idő annál nagyobb mértékben fog csökkenni a tőketartozás. Még az is előfordulhat, hogy lesznek olyanok, akiknek már nem lesz tartozásuk.) A mennyiben ezt a 25-30 %-ot figyelembe vesszük és korrigáljuk a 250 Ft-os árfolyamot, akkor 175-180 Ft-ot kapunk eredményül. Ugyanez vonatkozik a más pénzben lévő hitelekre is. A tőketartozás az átváltás miatt nem növekszik, mert ugyan annyi marad forintban mintha nem váltanák át. Ugyanakkor a hitelek újratárgyalása és a bíróság által hozott döntés figyelembevételével a tőketartozás forintban csökken. Ami a devizák árfolyam változását illeti csak a gyogyósok képzelik, hogy létezik olyan kormány amelyik garantálni tudja a változatlanságot a mai gazdasági, politikai helyzetben. Főleg akkor amikor egy ország adósságállományának döntő hányada devizában van. Az MSZMP-MSZP-SZDSZ konglomerátumnak jobban kellet volna kormányozni és akkor nem lenne ennyi a deviza adósság állomány. A Medgyessy-Gyurcsány kormánynak meg nem a türközéssel kellet volna foglalkozni és akkor 2007 bevezethettük volna az eurót. Medgyessy a kormányalakításkor kijelentette, hogy a költségvetés és a gazdaság jól áll és 2007 évben lehetséges az euró bevezetése. Ehhez alakította az MNB a kamat- és monetáris politikáját, s ezt követte Simor András által vezetett MNB is, holott akkor már látható volt, hogy belátható időn belül nem lesz az euró bevezetve. 2006-ba le kellett volna állítani a devizaalapú hitelezést, mert – ahogy az öszödi beszéd is tartalmazta – az ország a csőd fele tántorgott, ahogy ez 2008-ban majdnem megtörtént. Mindezt figyelembe véve az MSZP/SZDSZ-t terheli a felelősség, s azt a Jegybanki vezetést, amelyik amikor látta, hogy nem lesz bevezetve az euró nem intézkedett. További felelősség terheli a Bajnai kormány, mert az IMF hitel szándéknyilatkozatban a devizaalapú lakáshitelek rendezésére vállalást tettek, de lényegében semmit sem csináltak a kilakoltatási moratóriumon kívül. Ezt is csak addig, amíg a kormány mandátuma lejárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!