Keresztény redőny

2014. november 05. 07:25

Ül itt a nyakunkon egy nem létező politikai alakulat, a KDNP. Ennek a virtuális képződménynek mániája, hogy a kereszténydemokrácia lényege: a hittérítők megszállottságával át kell szervezni az emberek magánéletét.

2014. november 05. 07:25
Friss Róbert
Népszava

„Ül itt a nyakunkon egy nem létező politikai alakulat, a KDNP. Ennek a virtuális képződménynek mániája, hogy a kereszténydemokrácia lényege: a hittérítők megszállottságával át kell szervezni az emberek magánéletét azon (keresztény?) értékek mentén, amiket ő egyedül üdvözítőnek gondol. És, hát olyan nincs, hogy a hatalom – amelynek vitatható felhatalmazással maga is részese –, ne birizgálja folyton ötleteivel a „nem kommunista módra” kormányzottak idegeit. Nem lehet mondani, hogy a KDNP-nek túl nagy tere van önmaga igazolására, de ahol lehet, ott nyomul.

Időről időre előveszi például az üzletek tűrhetetlen vasárnapi nyitva tartását. A teremtés hetedik napján Isten is megpihent, a szabad vasárnap tehát a családoké kell legyen. Keresztény redőnyt az üzletekre! Hírek szerint gyorsan a kormány elé is kerül a vasárnapi kereskedést korlátozó javaslat, hátha a netadó kudarcának árnyékában átslisszan. Még egy hátraarc nem létezhet. Kivétel most is van. A közhasznú szolgáltatások nagykapui: trafikok, gyógyszertárak, benzinkutak, pékségek újság-, virágárusok, piacok, vásárok, repterek, pályaudvarok, kórházak boltjai. Aztán egy majdani bizottság ítéletére bízott, még csak sejthető »más típusú egységek« kiskapui.

A HVG »sejtve« kiszámolta, hogy a forgalmának 15 százalékát éppen vasárnap kitermelő Auchan, Spar, ALDI vesztes lenne. Ezzel szemben a CBA, a COOP és a Reál nem… Csak nehogy egy békés vasárnapon elmélázzon valaki a tulajdonosi körökön. Mindegy: akkor vesszenek "bizonyos" multik, a KDNP szerint a vasárnapi vásárlói igényeket úgyis a családi vállalkozások üzletei elégítenék ki. Arra viszont az emelkedett lelkületű honatyák sem tudnak válaszolni, hogy a nagy családvédésből miért is átkozzák ki a családi üzletek családjait?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2014. november 05. 16:14
Ül a te nyakadon, egy üres fej.
ormányos csillós
2014. november 05. 12:52
Na figyelj csak, frisch bibsi! Ehhez mit szólsz?? Két zsidó ül a hajón velem szemben. Valami rákényszerít, a most bennem forrongó tűnődések a zsidóság szerepéről, hogy erősen nézzem őket, s megállapítsam a lényüket. Az egyik lehet 62 éves, a másik 36. Lehetnek apa és fiú is, bár a mi gyakorlatlan, keresztyén szemünknek minden két zsidóban van annyi hasonlóság, amennyit ritkán látni ker. családtagok közt. Orruk, fülük nagy, szájuk furcsa, alsó ajkuk előredagad; olyan száj, amelyet mindig undorral láttam, úgy hogy el kellett fordítani róla a szemem. Hányásinger támadt a torkomban ettől a szájtól s mivel ösztönszerűleg mindig védekeztem attól, hogy a kellemetlen képzetekkel, halál, betegség, undor dolgaival foglalkozzam, nem is tudnám, miért: de most rájöttem, a megfigyelés erőszakja alatt, hogy ez az undor erotikus. Ez a száj erotikus tapadást ígér, s ez homosexuális iszonyt kelt. Szemük apró s olyan szem, amit folyton csipásnak látunk. Vastag szemöldök, középen kettős ránc. Óriási áll a fiatalnál, az öregnél viszont korcs, degenerált kiscsontú áll a lefittyent ajak alatt. A fiatal nagy álla miatt olyan pofoncsapott fej, az öreg pedig egy kis vakarcs héjafej. /.../ Nem éreztem soha külön szagát a zsidónak, de nem hiszem, hogy ne volna szaguk: faji szag, ami nekik nyilván izgató s kellemes, és más fajra izgatóan félelmes. Bűzös jelenség ez a két test. Kell, hogy valami penetráns szag jöjjön ki belőlük. Másképp nem érteni azt a gyorsan előálló fizikai rosszullétet, ami elfog a zsidók közt. Mikor a Szovjetházban voltam, ugyanolyan émelyítő hányásinger fogott el, mint mikor egyszer-kétszer a zsinagógában néztem őket, vagy egyáltalán nagy tömeg zsidót éreztem meg egy tömegben magam körül. /.../ A zsidó azonnal, egyénileg s rögtön, ebben a percben érvényesülni akar. Várakozás nélkül, türelem nélkül, beosztás nélkül rögtön, mindent, mohón akar bekapni. Nincs ideje ideálokért, eszmékért, ábrándért dolgozni, nincs ideje várni, tűrni, nélkülözni: ő amit rögtön meg tud csinálni, azt rögtön meg is csinálja. Vadul, nyersen, mindenki rovására, tele akarja szívni magát, felfúvódni, élvezni, kiélni, kéjelegni, tobzódni, hányásig zabálni és felpuffadásig uralkodni. /.../ Azt mondta egy csaknem százéves paraszt nekem a millenium évében: ,,aki nem tud tűrni, nem fog uralkodni". A zsidóság, míg tűrni meg nem tanul ideálokért, távoli célért: addig nem fog az idegen fajú néptömegen uralkodni. A zsidóság a saját faji céljaiért igen, azért tudott tűrni. Csaknem két teljes ezredévet élt át idegen fajok közt szétszórva, és nem olvadt be, nem tűnt el: fenntartotta magát a jövőre, az egész világon, a világ minden népén való uralkodásra. Ma úgy látszik, mintha megjött volna az alkalom, az ezredéves álom beteljesedésére: s mikor megjött az idő, kitűnik a cél hiábavalósága. Idegen faj idegen fajon nem uralkodhatik. Azt leigázhatja, lenyűgözheti, kiszipolyozhatja, de nem lesz vezetője." (Móricz Zsigmond: Naplójegyzetek, 1919. Bp, 2006., 177-186. o.)
ormányos csillós
2014. november 05. 12:34
csúf fajtajelleges gyűlöletzsidó
Biedermann
2014. november 05. 11:22
Csak a szerkesztőségük uszítja Őket írásra,nem kell komolyan venni Frisst sem.Fogalma sincs arról,hogy mi a család, telesírja a párnáját," megnyomorított" multik miatt,Ő még a szombat étoszában sem hisz.A vasárnap a családok többségében ünnep és szabadnap ilyenkor ezt elfelejti egy ugri-bugri kis firkász,csupán azért,hogy egy KDNP-s felvetést támadhasson.Szállj le rólunk, baby!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!