Mindenki adót csal, de van kiút

2014. november 06. 14:45

Ha hihetünk a kitálaló ex-navosoknak, a probléma mára rendszerszintűvé vált, a piacon nincs is esélye megmaradni azoknak a vállalkozóknak, aki nem vesz részt valamilyen módon a csalásokban.

2014. november 06. 14:45
AKörútonKívül
A Körúton Kívül

Adót csalni muszáj

Ha hihetünk a kitálaló ex-navosoknak, a probléma mára rendszerszintűvé vált, a piacon nincs is esélye megmaradni azoknak a vállalkozóknak, aki nem vesz részt valamilyen módon a csalásokban. Ez egyébként általánosságban jellemző a mai magyarországi (és egyben a szomszédos országokban fenálló) rendszerre. Ahogy a régi mondás tartja: ha mindenki elkezdené betartani a törvényeket, összeomlana az ország. Az adócsalás szempontjából ez valami olyasmit jelent, hogy ha hirtelen a NAV elkezdene következetesen fellépni minden adócsaló ellen, hamarosan az adózók többségét kellene bilincsben elvinni. Ideje kimondani: Magyarországon gyakorlatilag mindenki adót csal. Mi személy szerint nem ismerünk olyan embert, akik ne követtek volna már el adóelkerülést valamilyen módon: feketemunka elvállalásával, végeztetésével, vállalkozóként az áruk utaztatásával… És nem azért, mert mindenki tisztességtelen, hanem, mert ez feltétele a gazdasági életben maradásnak.

Ekkora adóterhek mellett egy »tisztességes« vállalkozó nem tudja felvenni a versenyt az adócsalókkal: vagy beszáll a bizniszbe, vagy csődbe megy. A tisztességesen leadózott bérekből tipikusan csak éhen halni lehet. Ha nem minimálbéren jelented be az alkalmazottaidat, és nem vagy piacvezető multicég, a riválisaid megesznek reggelire. És aki egyszer bekerül a körforgásba, az nem tud csak úgy kiszállni. Kérdezzétek csak meg erről Dömény Zoltánt, a Szlovákiában félholtra vert, majd nyomtalanul eltűnt magyar vállalkozót, akinek annyi volt a bűne, hogy megpróbált jó útra térni, cégével kiszállni az áfacsalásra létrehozott hálózatból. ()

Mi lehetne a megoldás erre a helyzetre? Mint már elhangzott, ha a NAV hirtelen fellépne az összes adócsalás ellen, csak azért nem kerülne börtönbe a teljes magyar céges szektor, mert előbb telnének meg a börtönök, és omlana össze a gazdaságunk. Van viszont kiút: az adóamnesztiát több országban alkalmazták az adócsalások visszaszorítására. Olaszországban például 2010-ben 60 milliárd euróval lett gazdagabb az állam, miután az önmagukat feladó offshore-lovagok némi elmaradt adó befizetése után megúszhatták a büntetést és folytathatták üzletüket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2014. november 07. 09:09
"Magyarországon gyakorlatilag mindenki adót csal." 1; a kurva anyád! 2; ha olyan a rendszer Magyarországon, hogy az ember fizetésének a 7ö%- át elviszi az adó, akkor EZ A TÚLÉLÉS ELKERÜLHETETLEN ESZKÖZE! 3; ha a befizetett, vérrel, verejtékkel megkeresett, a szánktól megvont pénzeket befizetjük adóba, akkor a kormány a Simihumicskával nyergesvontatóval talicskáztatja ki, a kormánytagok off- shore cégeken keresztül (v. tanácsadói, egyéb szerződéseken keresztül) ellopják, vagy egyszerűen 1000 mrd- okat elbaxnak értelmetlen stadionokra. 4; esetleg egyszerűen odadják az audinak v mercedes- nek vagy bármelyik multinak, egy a feltétel: NEM LEHET MAGYAR! Sajnos ilyen velejéig korruptak, rohadtak az ország vezetői, akik ilyen szabályokat hoznak. Hát ezért "nem szeretünk" adót fizetni, kedves illetékes elvtársak!
Syrius Black
2014. november 07. 08:03
Heheehe... Ez van. Az Ország "adófizető" polgárainak a 80%-a minimálbéren van bejelentve, milyen nyugdíj lesz abból? Káosz. Az államadósságunkat SOHA nem bírjuk visszafizetni, az egész egy gennyes seb, amit folyton feltépetnek velünk, hogy ne tudjon gyógyulni. RADIKÁLIS VÁLTOZTATÁS KELLENE.
Varga Mihály hazudott
2014. november 06. 23:15
A MAL tulajdonosai a leggazdagabb magyarok között 63 milliárd forint vagyonnal 2010.10.08 08:46. - Booster "3 magyar milliárdos működteti az ajkai timföldgyárat, Bakonyi Árpád, Petrusz Béla és Tolnay LAjos. 30-30-40-%-os megoszlásban. Hármójuk összvagyona 63 milliárd forint." Néhány nappal ezelőtti cikk az ajkai timföldgyár 30 %-ának tulajdonosáról: http://naplo-online.hu/cimlapon/20100929_bakony_arpad Vagyona: 16,5 milliárd forint A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. 30 százaléka a Bakonyi család tulajdonában van. Hirdetés "3 magyar milliárdos működteti az ajkai timföldgyárat, Bakonyi Árpád, Petrusz Béla és Tolnay LAjos. 30-30-40-%-os megoszlásban. Hármójuk összvagyona 63 milliárd forint." Néhány nappal ezelőtti cikk az ajkai timföldgyár 30 %-ának tulajdonosáról: http://naplo-online.hu/cimlapon/20100929_bakony_arpad Vagyona: 16,5 milliárd forint A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. 30 százaléka a Bakonyi család tulajdonában van. A vegyészmérnök végzettségű Bakonyi Árpád a hazai alumíniumipar zászlóshajójának számító cég vezetésében már évek óta nemvesz részt, egyik fia azonban átvette a stafétabotot és a vállalat cégvezető alelnöki posztját tölti be. A legnagyobb hazai nehézipari vállalkozás az ajkai timföldgyárat üzemelteti. Ennek alapanyagát részben hazai és boszniai saját tulajdonú bauxitbányákból, részben montenegrói és boszniai társaságoktól szerzik be. A feltárt és gazdaságosan kitermelhető hazai, boszniai és montenegrói bauxitvagyon korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, ami ráirányította a Mal Zrt. figyelmét a montenegrói Niksic térségére, ahol jelenleg 350 ezer tonna biztos bauxitkészlet található, de a szakemberek további 2-4 millió tonna meglétét valószínűsítik. Bakonyi Árpád(28.) vezeti Magyarország egykor legnagyobb vegyipari vállalatát, a balatonfűzfői Nitrokémiát. Szerepel a tulajdonosok közül a leggazdagabbak között Petrusz Béla és Tolnay Lajos is. Ők ketten szintén tagjai az igazgatóságnak, Tolnay egyben a MAL elnöke is. 40 % Tolnay-é http://www.a100leggazdagabb.hu/index.php?m=person&nID=88 az ő vagyonkája 23 MILLIÁRD forint (21.) Petrusz Béla 30 % magánvagyon(28.) http://www.a100leggazdagabb.hu/index.php?m=person&nID=64 Környezetvédelmi tanácsadó cége van a MAL Zrt. egyik tulajdonosának Hobbija a környezetvédelem, így nyilatkozott magáról a hétfői ökológiai katasztrófát okozó ajkai timföldgyár zagytározóját üzemeltető MAL Zrt. egyik tulajdonosa, Bakonyi Árpád, a 100 leggazdagabb magyar egyike. Üzlettársa, a szintén milliárdos Tolnay Lajos úszni szeret. A MAL Zrt. két meghatározó tulajdonosa Tolnay Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnöke, valamint Bakonyi Árpád és családja. A tősgyökeres veszprémi vegyészmérnök vezeti a balatonfűzfői Nitrokémiát. Tolnay és Bakonyi is szerepeltek a 100 leggazdagabb magyar listáján. http://szolnokinaplo.hu/2010/10/08/-a-mal-tulajdonosai-a-leggazdagabb-magyarok-kozott-63-milliard-forint-vagyonnal-/
Varga Mihály hazudott
2014. november 06. 23:14
Apropos, mi van a MAL-al? Miért nem veszik elő a VALÓDI felelősüket, a tulajdonosk sokmilliárdos vagyonát miért nem kobozzák el és ülnek már rács mögött? A MAL tulajdonosai a leggazdagabb magyarok között 63 milliárd forint vagyonnal "3 magyar milliárdos működteti az ajkai timföldgyárat, Bakonyi Árpád, Petrusz Béla és Tolnay LAjos. 30-30-40-%-os megoszlásban. Hármójuk összvagyona 63 milliárd forint." Néhány nappal ezelőtti cikk az ajkai timföldgyár 30 %-ának tulajdonosáról: http://naplo-online.hu/cimlapon/20100929_bakony_arpad Vagyona: 16,5 milliárd forint A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. 30 százaléka a Bakonyi család tulajdonában van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!