A cél a gazdasági érdekérvényesítés

2014. október 07. 09:28

A külpolitika eszköztárát használjuk a külgazdasági expanzió érdekében. A külügyi és külgazdasági gondolkodás totális integrációját kell végrehajtani. Interjú.

2014. október 07. 09:28
Szijjártó Péter
Szijjártó Péter
Origo

„Jelentős személycserék zajlottak le a minisztériumban, ennyire rosszul végezte a munkáját a korábbi vezetés?

Szó sincs erről. Teljesen más világ vesz minket körül, ezért természetes, hogy a külpolitikával kapcsolatos várakozások és elvárások teljesen megváltoztak. Az új világrendben a magyar nemzetgazdasági érdekeket kell érvényesítenünk. Az alapvető külpolitikai és diplomáciai feladatok elvégzése csak eszköz, a cél a gazdasági érdekérvényesítés. Az új feladatrendszer és az új felépítés új embereket igényel.(...)

Nem tart attól, hogy a klasszikus diplomáciai munka háttérbe szorítása a gazdasági érdekérvényesítés hatékonyságát is csökkentheti?

Világosan elmondtam a nagyköveteknek és a külügyi dolgozóknak, hogy mi a feladatuk. Kutyakötelessége mindenkinek elvégezni a klasszikus diplomáciai feladatokat. A külpolitika eszköztárát használjuk a külgazdasági expanzió érdekében. A külügyi és külgazdasági gondolkodás totális integrációját kell végrehajtani.

Megvan erre a megfelelő mennyiségű és minőségű ember?

Nagyon jó a véleményem a külügyi apparátus jelentős részéről. Ezt a gondolkodást a nagyköveteink jelentős része is képviseli. Éppen emiatt győztünk meg a gazdasági életben sikeres embereket (Szabó László, Ésik Róbert), hogy a közigazgatást válasszák.

Hány nagyköveti csere lesz még?

A 133 misszióvezetőből 84 helyen lesz új vezető jövő májusig.

Az észt nagykövetség bezárása a kezdet, vagy ez csak egy egyedi eset volt?

Nem lesznek újabb bezárások. (...)

Az elmúlt két hétben többet olvashattunk az új házáról, mint a politikai elképzeléseiről, szinte mindent tudunk az új otthonáról, nem gondolja, hogy a tranzakcióval várni kellett volna?

Három éve kerestünk új házat, és most találtuk meg a megoldást. Már az első kérdésekre világossá tettem: törvényes forrásból, jelentős szülői segítséggel tudtuk megvásárolni a házat. A szüleim jómódú emberek, egy egész élet munkájával komoly üzleti sikereket értek el. Ezt soha nem fogom szégyellni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2014. október 07. 16:11
" A cél a gazdasági érdekérvényesítés " Ez rendben van.Én csak azt kérdezem, hogy kinek a gazdasági érdekeit akarjátok érvényesíteni?Ott ahol egy Martonyi külügyminiszter lehetett, nehezen tudom elképzelni, hogy azok a gazdasági érdekek magyarok lennének.
Zokni
2014. október 07. 13:59
"A cél a gazdasági érdekérvényesítés" - mondja Alany. Látják, ez a szép példája a közösségi és a személyes érdek teljes, és harmonikus szimbiózisának. És ő rég igazolta, hogy alkalmas, hiszen a magánéletben már bizonyított e cél maximális megvalósításában. (Lásd: A helység galagonya 2014. október 7. 10:41)
OberEnnsinnen
2014. október 07. 13:54
Mint futballista, SZP nyilvánvalóan tisztában van azzal, mennyire, de mennyire akar győzni a magyar, mikor beszél a futball-feladatokról. Beszédben, szövegelésben alighanem mi vagyunk a világbajnokok, ha futballról van szó... "A külügyi és külgazdasági gondolkodás totális integrációját kell végrehajtani." - mondja Szíjártó. Rendben. De a helyében óvakodnék a bombasztikus szavaktól. Ahogyan a népi - bevált és bizonyított - bölcsesség mondja: "Nagy akarásnak nyögés a vége!" Minél harsányabban fedjük fel kártyáinkat, annál nagyobb lehet a bukás. Az eredmények azok, amelyeket nem lehet megbuktatni. Akár totális az integráció, akár ésszerűen kiegyensúlyozott. Mellesleg: ezt javasolnám neked is Péter! Használd ezeket a kereteket: a totális helyett az ésszerűen kiegyensúlyozott-at. Nem holnaptól. Már mától.
teljesenertelmetlen
2014. október 07. 12:01
Nagyon helyes, hogy a sok láblógázó diplomatát végre valami értelmes munkára fogják. Hozzanak üzletet, különben repülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!