Hogyan várhatunk a totális állami kontrolltól rezsiversenyt?

2014. október 09. 11:59

Alacsonyabb árakat ígér a fogyasztóknak az állami közszolgáltató, amely versenyre kelne a most piacon lévő cégekkel. Mindezt egy olyan szektorban, ahol az árakat az állam határozza meg.

2014. október 09. 11:59
Idea Intézet
IDEA

Korábban az előírt betárolási mennyiségek emelése is felmerült, a jelek szerint azonban ez – az ismét a szolgáltatókat sarcoló – megoldás már nem fért bele az új rendbe. Az MVM aztán két fronton is orosz segítséget kapott: egyrészt a fogyasztáscsökkenés miatt a hosszú távú szerződés alapján kötelezően átveendő mennyiség egy részének átcsoportosításával, illetve tartalékcélú megvásárlásával, másrészt azon – nem túlzottan nagy mennyiségű – gáz itteni tároltatásával. Persze ezek miatt nem lesz profitcentrum a túlárazott Storage. Tény, hogy amennyiben az orosz-ukrán háború miatt leállnának a gázszállítások, meglehetősen kényelmetlen helyzet állna elő, ha 280 milliárd forint kifizetése után korlátozni kellene a gázfogyasztást. Ez a lehetőség természetesen folyamatosan adott, hiszen egy hideg télen, a csapok hosszabb idejű elzárásakor a tartalékok nem húznák ki tavaszig. Ebből a szempontból az orosz tároltatás legfeljebb kommunikációs értéket hordoz.

Sokak szerint még ma sem aludhat nyugodtan Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója, már ami a korábban belengetett fejcseréket illeti. Az azonban biztos, hogy az új rend új simicskái nem bízzák a véletlenre a sikert. Az MFB viszonylag kis ráfordítással létrehozott egy gázkereskedőt. Aztán sorban átvett olyan cégeket az MVM-től, amelyek nagyobb árbevételt vagy nyereséget nem ígérnek, az infrastruktúra-építésben vagy az új rezsirend felépítésében azonban kizárólagos szerepük lesz. A hivatalos közlés szerint az MVM-et tehermentesítik, az üzenet azonban ennél egyszerűbb: az új háttérhatalmi rendszerben nem megengedhető, hogy mindent az MVM fogjon össze. Sem a sokat hozó vezetéképítést, sem a még többet hozó paksi bővítést, sem a hatalmasra tervezett állami »rezsiszolgáltatást«. Az is nyilvánvaló, hogy rövid távon nem lehet teljes egészében kiirtani a szolnoki érdekeltséget a szervezetből, így ahhoz, hogy a MET-ügylethez hasonló újabb energetikai profitcentrum alakulhasson ki, még több szervezeti változásra lesz szükség. Láthatóan már nem az így is hatalmasra duzzadt MVM lesz az új energetika központja. Sokkal inkább a Lázár–Habony irányította állami közműcég és a hirdetési pénzek felett diszponálva új sajtórendet is célzó állami kommunikációs ügynökség.

»nonprofit« közszolgáltatás egyébként nehezen értelmezhető fogalma egy, a következő években egyre inkább az összeomlás határára érő, akkorra már a mostaninál is nagyobb mértékben állami tulajdonú ágazatot hoz létre, ami érdemi változtatások nélkül éppen arra omlik majd rá, akit szolgálnia kéne - az adóforintokból azt fenntartó állampolgárokra – írtuk januárban. És valóban, a legújabb lépések fényében az új erős emberek is inkább pénzt csinálnának, ezt pedig jórészt az orosz kapcsolatok és az energiakereskedelem hozza majd, a rendszereket – egyelőre – életben tartó multik nélkül azonban ez már nem fog menni, és ezt ők is belátták.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2014. október 09. 16:11
"várhatunk a totális állami kontrolltól rezsiversenyt?" a kérdés jogos, de... 1. mindig az első megnézni , ki mondja ezt... itt: egy csoport, ami "Intézet a Demokratikus Alternatíváért"-nek (IDEA) nevezi magát - ebből egyből sejthetjük, hogy a Balikhoz, azon belül is a DK-hoz kapcsolódik... 2. az hogy a blog neve hazugság és az aktuális cím egy ferdítés egyből felveti a kérdést: eljuthatunk-e egy értelmes vitához és valós konklúziókhoz egy ilyen kiindulópontból...? Szerintem: NEM. 3. annyit azért le lehet szögezni, hogy a./ amikor Szabadrablás fenyeget, akkor az állam az, amely megvédheti a nemzeti vagyont b./ amikor a gazdaság szereplői rövidtávú de maximális haszonra törekedve kirabolják a lakosságot, annak szintúgy az állam (és jól működő hatóságok) vethet gátat Tovább meg akkor lehet lépni, ha kikerüljük a pártos csoportokat (akik ráadásul érdekeltek lehetnek a Szabadrablásban és a multik dominanciájában) és hazug propagandájukat.
balbako_
2014. október 09. 14:08
Az MVM tehermentesítése időszerű volt. Ez a cég a villamosenergiára jött létre a gázt csak most csapták hozzá.
gxcapril
2014. október 09. 13:58
"A »nonprofit« közszolgáltatás egyébként nehezen értelmezhető" Te szemet hazudozo. Csak nez bele a " bevezetes a konyvelesbe " Accounting 101. "A non-profit szervezet egy olyan szervezet, amely többlet bevételt céljai elérésere hasznalja, ennek erkekeben nem termel profitot, nem fizet osztalékot." NEM FIZET OSZTALEKOT. Ez a lenyeg. Tehat minden bevetelet karbantartasra, FEJLESZTESRE, stb kell hasznalnia. Ja hogy a kolfuldo haverjaid nem tudjak a milliardos hasznot kivinni az orszagbol?
di maggio
2014. október 09. 12:51
Amikor a PIAC érvényesült, megállíthatatlanul nőttek az árak.Az állami közszolgáltatóknál tehát csökkenniük kell
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!