Tényleg egy jobb világ előtt állunk?

2014. október 14. 19:20

Talán a 2007–2009 közötti krízisnél jóval nagyobb válságnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy a fogyasztók és a politikusok együttesen lássák be: a helyzet fenntarthatatlan.

2014. október 14. 19:20
Heim Péter
Válasz.hu

A mostani korrekció várhatóan rövid életű lesz, hiszen a jegybankok minden egyes lassulásra egyre erősebb monetáris politikai eszközt vetnek be. De ha csak látszatintézkedéseket hozunk, akkor egy később bekövetkező, jóval nagyobb válság alapjait rakjuk le. Nem valószínű, hogy a pénzbőség korszaka még hosszú ideig velünk fog maradni. Az évtized vége felé minden bizonnyal szembesülnünk kell majd azzal, hogy nem folytatható az a politika, amely egyre több adósságból már csak egyre kisebb GDP-növekményt képes előállítani. A világban egyszázaléknyi többlethitel kevesebb mint 0,2 százaléknyi GDP-növekedést generál. Az alacsony kamatok pedig egyre több torzulást visznek a gazdaságokba, hiszen nullaszázalékos reálkamat mellett a korábban életképtelen ötletek, beruházások is megtérülőnek tűnnek. Ezek a beruházások ugyanakkor a reálkamatok kis emelkedésére is bedőlhetnek, azaz a pénzügyi rendszer kitettsége a laza monetáris politika miatt napról napra nagyobb, amit elvileg nagyobb tőkével kellene ellensúlyozni. Az egyre több banki tőke azonban csak a növekvő kockázatokra nyújt fedezetet, a korábbi magas kockázati kitettség csökkentésére nem képes. Ez egy ördögi kör, a megoldás kulcsa viszont a politikusok kezében van. De vajon ők képesek-e szembesíteni a fogyasztókat a helyzet fenntarthatatlanságával és azzal, hogy a parti lassan véget ér és eljött a kijózanodás ideje? Talán a 2007–2009 közötti krízisnél jóval nagyobb válságnak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy a fogyasztók és a politikusok együttesen lássák be: a helyzet fenntarthatatlan. S még ekkor sem biztos, hogy a helyes megoldást fogjuk választani, hanem a végén még a megtakarítók pénzét is »elinfláljuk«, mert ez lesz az egyszerűbb és politikailag könnyebb. De addig is élvezzük a partit és táncoljunk, ahogy Chuck Prince, a Citibank egykori első embere mondta 2007 nyarán, a válság kezdete előtt két héttel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. október 15. 08:38
Tényleg egy jobb világ előtt állunk? Igen!!! Jön a világvége és a ''becsületes embereknek'' a mennybe jutnak!
Mich
2014. október 14. 23:49
A figyelmeztetés jogos - de hol a válasz, és ki fogja azt megvalósítani...?! Az nem reális várakozás, hogy "a fogyasztók és a politikusok együttesen" (mind a hétmilliárdan...) belátják, hogy mi a teendő, és meg is teszik azt...
Akitlosz
2014. október 14. 21:49
Már akkor tudták, hogy a helyzet fenntarthatatlan, amikor ezt a pénzügyi világrendet bevezették. De mivel a mottó az, hogy "Hosszú távon úgyis minden halottak vagyunk." így nem érdekli őket. Kisajtolják a maximális hasznot ebből a rendszerből a maguk számára, a következmények, az ár pedig nem érdekli őket, mert az úgyis a jövő zenéje. "a megoldás kulcsa viszont a politikusok kezében van. De vajon ők képesek-e szembesíteni a fogyasztókat a helyzet fenntarthatatlanságával" A politikusok nem a megoldás, hanem a probléma maga. Ők vezették be ezt a pénzügyi világrendet, ez csak nekik és a bankároknak jó, senki másnak. A Nemzeti Bankoknak pedig a legcsekélyebb mértékben sem az 8lenne) a feladatuk, hogy mesterségesen "élénkítsék a gazdaságot" semmiből teremtett fedezetlen pénzzel, amivel inkább csak újra kifosztják a népet az adókon felül. A Nemzeti Bankok elsődleges mindenek felett álló feladata a pénz értékállóságának a biztosítása, de érdekes módon sehol sem ezt teszik, sőt kifejezetten az ellenkezőjét. Amúgy 2007-ben nem volt semmiféle válság. Az 2008-ban volt. Ha már erről akar cikket írni a szerző, akkor igazán utána nézhetett volna!
Peter8811
2014. október 14. 21:09
Heim Pál gyógyítja a gyermek betegségeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!