Megjósolhatatlan, mi lesz a népszavazás vége

2014. szeptember 17. 14:49

Ha a skótok valóban a függetlenség mellett döntenek, és a tervek szerint 2016-ban elszakadnak Nagy-Britanniától, az precedenst teremthet, és új lendületet adhat számos európai függetlenségi mozgalomnak is.

2014. szeptember 17. 14:49
EUrologus
EUrologus

„Ha a skótok valóban a függetlenség mellett döntenek, és a tervek szerint 2016-ban elszakadnak Nagy-Britanniától, az precedenst teremthet,  és új lendületet adhat számos európai függetlenségi mozgalomnak is.

 
EU-tag lesz-e Skócia?

Nincs egyetértés az uniós intézményekben arról, hogy a függetlenedő terület, amely Nagy-Britannia 1973-as csatlakozása óta tagja az EU-nak, milyen feltételekkel pályázhatna az uniós tagságra. Az automatikus EU-tagság kizárt, hiszen a független állam felvételét minimálisan jóvá kell hagynia az összes többi tagállamnak, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen hosszú és részletes csatlakozási tárgyalások előzik meg.

A skótok többsége egyértelműen támogatja az ország uniós tagságát, szemben az euroszkeptikus brit közvéleménnyel. Alex Salmond, az elszakadáspárti skót első miniszter például azt ígéri, hogy ha a független Skócia nem kap automatikus EU-tagságot, akkor a csatlakozás feltételeiről a csütörtöki népszavazás és a 2016. március 24-re ígért elszakadás között megállapodnak Brüsszellel. (...)

 
A tárgyalásokban az uniós felet képviselő Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso februárban még azzal fenyegetett, hogy a skót EU-csatlakozás »rendkívül bonyolult, ha nem lehetetlen« lenne. Utóda, a hamarosan hivatalba lépő Jean-Claude Juncker viszont már sokkal megengedőbben nyilatkozott júliusban, igaz akkor még csak elnökjelöltként. Juncker azt mondta, hogy »szimpatizál« a független Skócia EU csatlakozásával.

A csatlakozási feltételek teljesítése egyébként valószínűleg nem esne nehezére az új államnak, hiszen évtizedek óta alkalmazzák az EU joganyagát.” 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grün
2014. szeptember 17. 18:23
Skócia 1300 évig független állam volt. miért ne lehetne újra az? egyébként valószínű, hogy addig szavaztatják majd őket, különböző okoknál fogva, amíg bent maradnak. a nyugati fejlett demokráciákban már csak így szokás...
balbako_
2014. szeptember 17. 16:53
Ők döntenek a saját sorsukról.
Apáczai
2014. szeptember 17. 15:57
Hajrá Skócia! Hajrá skótok! Előre a revíziók útján!!!
abraxas
2014. szeptember 17. 15:38
Ez tegnap már volt, nem? Vagy csak a cikk ugyanaz, és most ez a blog hozza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!