Az EU tagállamain csattanhat az oroszok ostora

2014. augusztus 05. 10:12

Hosszú távon minket, európaiakat, nem Amerika és nem a NATO, hanem saját magunk tud megmenteni az oroszoktól.

2014. augusztus 05. 10:12
Németh Áron Attila
DiploMaci

Minket, európaiakat, nem Amerika és nem a NATO, hanem saját magunk tud megmenteni az oroszoktól. Ezt a konklúziómat pedig a mostani esetben is fenntartom.

Ennek viszont, nem úgy kellene történnie, mint ahogy az most látszik, vagyis, hogy Washingtonban születik egy döntés, hogy ti. milyen területeken büntetik az oroszokat, majd erre válaszul Brüsszel is meghozza saját, ám az amerikaival – hogy-hogy nem – megegyező döntését. Hanem sokkal inkább úgy, hogy az Egyesült Államok szankcióinak súlyával megegyező mértékű, de nem feltétlenül azonos fókuszú intézkedéseket foganatosít az Európai Unió. Példa lehet erre, hogy amíg az orosz energiaipart kipécéző amerikai szankciókra adott orosz válasz az ottani energiabiztonságot csekély mértékében, vagy egyáltalán nem, addig ugyanezen intézkedések európai következményei a helyi energiabiztonságot nemhogy jelentősen, hanem sokszor akár alapjaiban rengetheti meg. (...)

Amíg egyfelől Oroszország elmúlt hónapokban mutatott attitűdjét és lépéseit valamilyen módon szükséges szankcionálni, addig másfelől, közel sem biztos, hogy Európa számára a legjobb megoldás vakon követni az Egyesült Államokat. Természetesen a döntések már megszülettek, visszavonni őket egyhamar nem fogják, főleg, ha az oroszok viszontbüntetnek majd. Ettől függetlenül nem ártana, ha Európa a katonai mellett gazdaságpolitikailag is végre a saját sarkára állna a világpolitikában, és megfogalmazna önálló gondolatokat, amelyek jobban szem előtt tartják a szövetség érdekeit, mivel a mostani út szerintem csak a tagállamok között már meglévő törésvonalakat mélyítik tovább, amellett, hogy közben könnyen megroggyanhatnak több uniós gazdaságot is, hála az ezek nyomán érkező orosz válasznak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2014. augusztus 05. 12:07
Nem találom az indító gondolat valóságtartalmát. Nem látom, hol mutatkozik, hogy tartanunk kellene az oroszoktól. Ellenben igen komoly aggályok indokoltak Amerika viselkedése, hozzánk való viszonya miatt. Nekem indokoltabb az iránt tájékozódni, miként védjük meg magunkat az Amerikai Egyesült Államoktól.
Negue
2014. augusztus 05. 11:42
"hanem saját magunk tud megmenteni az oroszoktól." Ezt nyelvtanilag nem értem kristály tisztán! Talán így akarta mondani: Hosszú távon minket, európaiakat, nem Amerika és nem a NATO, hanem MI, saját magunkAT tudJUK megmenteni az oroszoktól.
justiceforhungary
2014. augusztus 05. 11:14
AZ USA két legyet üt egy csapásra átkozott egy fekély lett a washingtoni Szenátus az emberiség számára
justiceforhungary
2014. augusztus 05. 11:12
hülye seggnyaló saját személyes érdeküket néző NY-EU politikusok jóm megszívatják az EU polgárait
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!